De ce sunt „mai mari ca niciodată“ şansele Laurei Codruţa Kovesi de a obţine şefia Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi Foto EPA EFE
Laura Codruţa Kovesi Foto EPA EFE

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan explică, într-o declaraţie pentru Adevărul, cum au crescut şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror-şef european. Mureşan susţine că Franţa e interesată să obţină şefia Băncii Europene, prin urmare, conducerea Parchetului Europen ar trebui să-i revină Codruţei Kovesi, cu toate că nu are parte de susţinerea Guvernului României. Franţa nu poate obţine două instituţii-cheie.

Adevărul: Când ar putea fi încheiată procedura de desemnare a viitorului şef al Parchetului European, procedură în care e implicată şi Laura Codurţa Kovesi?

Siegfried Mureşan: Dificultăţile Laurei Codruţa Kovesi au fost doar în Consiliul UE, prezidat în ultimele 6 luni de România, unde Guvernul Dăncilă nu a catadicsit să o susţină, în timp ce Guvernul Franţei şi-a susţinut cu toată forţa candidatul francez. Predicţia mea: în negocierile pentru şefia instituţiilor europene, Franţa va avea alte priorităţi: va fi dispusă să cedeze Parchetul Europen pentru conducerea Băncii Europene sau a unei alte instituţii europene prestigioase. Aşadar, susţinerea pentru candidatul Franţei în Consiliul UE va scădea. Calendarul: la începutul lunii iulie, se va constitui în mod oficial Parlamentul European. În cursul lunii iulie vom alege noua echipă de negociatori, care va fi formată din viitorul preşedinte al Comisiei LIBE, viitorul preşedinte al Comisiei CONT şi, probabil, un viitor vicepreşdinte al PE.

Laura Codruţa Kovesi are şanse mai mari pentru şefia Parchetului European, dacă Franţa va obţine şefia Băncii Europene, pe care şi-o doreşte Emmanuel Macron?
Siegfried Mureşan: Şansele doamnei Kovesi sunt mai mari ca niciodată. Poziţia PE în negocierile cu Consiliul UE este identică cu cea dinainte de alegerile europarlamentare. Poziţia noastră e că singurul candidat pentru şefia Parchetului European este doamna Kovesi, care a câştigat cele două voturi în Comisiile de Specialitate ( LIBE şi CONT).

Şi poziţia Guvernului României a rămas neschimbată: nu o susţine pe Kovesi.
Da, doar că succesul Guvernului Dăncilă de a-i pune beţe în roate va fi mult mai mic după ce se încheie preşedinţia română a Consiliului UE. Capacitatea Guvernului României de a împiedica succesul Laurei Codruţa Kovesi va fi redusă la zero începând cu 1 iulie. Mi-aş fi dorit un guvern care să suţină un candidat român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite