De ce n-am ieşit şi nu voi ieşi în stradă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitalizarea politică a suferinţei şi a morţii unor oameni mi se pare o treabă foarte nasoală. Şi declaraţia de ieri a lui Iohannis, "au trebuit să moară oameni ca să demisioneze Victor Ponta", mi se pare la fel de nasoală.

Am participat la proteste. Am fost în piaţă, timp de multe zile la rând, în decembrie 2004, înaintea alegerilor prezidenţiale, pentru a opri ceea ce numeam pe atunci "ciuma roşie". Am fost în stradă la protestele din 2012, înainte de căderea Guvernului Boc (şi am scris "live", de la protest, aici: https://goo.gl/g6F9Q6). Însă de această dată zic pas - şi voi zice pas pe toată durata acestor proteste. De ce? 

1. Capitalizarea politică a suferinţei şi a morţii unor oameni mi se pare o treabă foarte nasoală. Şi declaraţia de ieri a lui Iohannis, "au trebuit să moară oameni ca să demisioneze Victor Ponta", mi se pare la fel de nasoală.

2. Singurul mod adecvat de a reacţiona în faţa morţii e prin tăcere şi meditaţie. Pentru cei care cred sau caută, există şi rugăciunea ("il silenzio e fatto per pregare": https://goo.gl/y7yQrj).

3. Ok, poţi să faci artă - cum au făcut cei de la Taxi, care au dedicat o piesă victimelor din Colectiv (link aici: http://goo.gl/JRL0dk). Dar violenţa şi îndemnurile la violenţă şi căutarea ţapilor ispăşitori nu sunt moduri adecvate de a reacţiona în faţa tragediei şi a morţii.

4. Bun, am înţeles, a greşit Piedone; am locuit 6 ani în Sectorul 4, sub mandatul lui Piedone, şi n-a fost zi în care să nu-l bodogănesc pe Piedone. Dar cu ce a greşit, în acest caz, Ponta?! A fost plagiator, mincinos, antipatic, oportunist - înţeleg. Dar, încă odată: cu ce a greşit în cazul dezastrului din Colectiv fostul premier Victor Ponta?!

5. Să schimbi un prim-ministru într-o situaţie în care nu i se poate arunca în spate nici o vină mi se pare cel puţin la fel de grav cu a lăsa timp de patru ani un prim-ministru în funcţie după ce s-a dovedit că are o vină foarte clară (că e plagiator).

6. Înţelegeam dacă prostestele se opreau după ce au demisionat Piedone şi Ponta - ok, au fost două obiective concrete, care s-au atins. Dar când protestul continuă după ce şi-a atins obiectivele declarate (legitime sau nu), asta ce spune? Poate că oamenii sunt furioşi - şi însetaţi de dreptate?

7. Dar ce e dreptatea, în mijlocul pieţei? Ce e dreptatea când sloganurile devin tot mai violente - şi mai divergente? Şi când cei de la portavoci îndeamnă la ură şi la violenţă? Şi când "protestele" se îndreaptă spre scopurile cele mai elucubrante şi spre ţapii ispăşitori cei mai improbabili şi diverşi? (şi, vorba unui prieten din America: "Nu, n-aş fi în stradă. Nu văd cui foloseşte, nu văd cine e la butoane. Nu e clar deloc. Nu se simte".)

8. Mulţimile funcţionează pe bază de emoţii, de furie şi de sloganuri. Dar după ce emoţia, furia şi sloganurile vor trece şi oamenii se vor trezi - ce vor vedea oamenii obişnuiţi, care se vor trezi din nou în postura de angajaţi, soţi şi părinţi, cu rate la bancă şi la maşină, care îşi vor petrece timpul privind tot la Antena 3 şi România Tv, ce vor vedea aceşti oameni în jurul lor?

9. Un exemplu: îl vor vedea pe George Maior în locul lui Victor Ponta: http://goo.gl/ClhZ6V. Pe bune - pentru asta protestăm?! (a, şi să nu uit: jos Patriarhul Daniel! wink emoticon )

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite