De ce nu ia PSD în calcul suspendarea lui Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD nu ia în calcul supendarea preşedintelui , afirmă Liviu Dragnea
PSD nu ia în calcul supendarea preşedintelui , afirmă Liviu Dragnea

De la nominalizarea premierului Dăncilă, PSD se poartă suspect de amabil în relaţia cu Klaus Iohannis. Iar cu cât se apropie mai mult momentul deciziei finale privind revocarea şefei DNA, cu atât mesajele PSD sunt mai puţin agresive faţă de preşedinte. „Nu luăm în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis“, este linia de conduită anunţată de Liviu Dragnea. De ce?

PSD ştie că într-o confruntare politică de asemenea amploare este esenţial să menţină presiunea supra adversarului. Este adevărat, mediatic presiunea se menţine, dar de la nivelul gurilor de tun PSD, reacţiile au fost mult mai reci în aşteptarea hotărârii preşedintelui asupra cererii de revocare a procurorului-şef DNA, cerere înaintată de Tudorel Toader săptămâna trecută.

În alte împrejurări, cum ar fi acceptarea celui de-al treilea guvern PSD, s-a vorbit pe larg despre o eventuală suspendare, dacă preşedintele Iohannis nu ar respecta voinţa majorităţii. De data asta, atacul lansat public a vizat doar un aspect de conflict juridic de natură constituţională în care Iohannis s-ar plasa dacă nu aprobă revocarea doamnei Kovesi din funcţie. Este un mesaj slab care nici nu a avut vreun fel de acoperire legală şi constituţională. În mod evident, preşedintele nu este obligat să semneze nimic din ceea ce i se trimite, având capacitate decizională. Chiar şi în cazul numirii unui ministru în urma unei remanieri, act care ţine în mod clar de voinţa premierului, preşedintele poate respinge, chiar dacă o singură dată, propunerea primită, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională.

PSD este conştient de riscurile unei suspendări a preşedintelui, mai ales într-o situaţie care ţine de Justiţie şi de lupta împotriva corupţiei. Suspendarea l-ar fi reîncărcat pe Iohannis, chiar mai mult decât a făcut-o pentru Traian Băsescu suspendarea din 2007. Asta e clar. Dar, pentru PSD ar fi contat ca măcar a doua sau a treia linie din partid să ţină subiectul fierbinte pentru a arăta publicului fidel cine deţine puterea în România.

Nu se întâmplă aşa ceva. Din contră, PSD se fereşte de orice comentarii politice legate de revocare, aşa cum a făcut-o şi în orele de dinaintea prezentării raportului lui Tudorel Toader. Dintr-o dată, PSD a devenit corect politic şi aşteaptă să se pronunţe instituţiile implicate în procedura revocării, CSM şi Preşedintele.

De fapt, bătălia finală pe care o duce PSD nu se hotărăşte la Cotroceni, ci la CSM.

Ce poate veni de aici? Dacă CSM dă un aviz negativ în privinţa revocării, preşedintele va respinge la rândul lui cererea lui Tudorel Toader.

Dacă CSM avizează pozitiv revocarea, preşedintelui Iohannis îi va fi extrem de greu să aibă o altă poziţie. Având argumentul CSM, garantul independenţei justiţiei, PSD ar demonstra, mai ales în faţa criticilor de la Bruxelles, că nu este vorba despre o răfuială politică, ci despre o curăţenie necesară în lupta anticorupţie.

De fapt, bătălia finală pe care o duce PSD nu se hotărăşte la Cotroceni, ci la CSM. Ceea ce se va întâmpla în secţia de procurori a CSM este decisiv. Sigur că, în cazul unui aviz negativ, mesajul anti-DNA va merge pe ideea că procurorii s-au protejat între ei şi aşa mai departe, dar pentru Iohannis va fi suficient pentru a respinge, fără nicio discuţie, cererea de revocare. În acest caz, PSD ar pierde lupta cu DNA şi congresul din martie s-ar arăta mai puţin liniştit decât şi-ar dori Liviu Dragnea.

Odată ce a pornit pe drumul revocării şefei DNA, acţiune pe care PSD şi ALDE i-au cerut-o ferm ministrului Tudorel Toader, conducerea PSD nu se putea baza numai pe presiunea publică pentru a-şi atinge scopul. Consideră PSD că are şanse concrete pentru un vot favorabil în CSM?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite