Politică

articolul anterior

De ce nu mai încape tricolorul pe noile cărţi de identitate?

14
24 Aug 2021 12:18:48
George Damian
Ministrul Lucian Bode sărută tricolorul. Sursa foto: www.lucianbode.ro
Ministrul Lucian Bode sărută tricolorul. Sursa foto: www.lucianbode.ro

Ministrul Lucian Bode îngenunchea pe 26 iunie 2021 şi săruta cu patos drapelul României. Era la Zalău, de Ziua Drapelului Naţional şi nici un ministru nu poate rata un moment de ipocrizie şi fals patriotism.

În faţa tricolorului de la Zalău ministrul Lucian Bode a ţinut şi un scurt discurs: „Le mulţumim celor care s-au luptat, pentru întreaga naţiune, sub culorile drapelului naţional pentru a avea, astăzi, un stat democratic (...). Doresc să transmit un gând bun şi de apreciere tuturor celor care activează în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (...). Pentru ei drapelul este Patria, este România şi în slujba ei îşi pun viaţa. La mulţi ani României şi tricolorului nostru!" Cineva mai puţin obişnuit cu nivelul de ipocrizie al politicienilor români s-ar lăsa înşelat şi ar fi convins că ministrul Bode chiar crede că tricolorul reprezintă România.
 
Doar că pe 23 august 2021 ministrul Lucian Bode ne-a anunţat că tricolorul nu încape pe noile cărţi de identitate emise de ministerul pe care-l păstoreşte. Adică încape tricolorul, dar pe cărţile de identitate de uz intern, nu şi pe cele care pot fi folosite drept documente de călătorie în spaţiul Uniunii Europene. O şmecherie specifică politicianului român care încearcă să fie şi sătul şi cu slănina în pod. Ideea este că pe cărţile de identitate ale românilor din spaţiul UE nu trebuie să apară tricolorul. Dar de unde această supărare a ministrului Bode tocmai pe drapelul pe care îl sărută cu toată gura?
 
În documentele UE privind noile cărţi de identitate nu există nici o interdicţie cu privire la redarea drapelului naţional, această decizie aparţine fiecărui stat membru. Sub rezerva unei posibile erori am încercat să văd care este situaţia în alte ţări. Bulgaria, Estonia, Italia, Spania, Franţa au ales să îşi pună drapelul pe noile cărţi de identitate. Austria şi Ungaria au găsit o soluţie intermediară: au redat culorile drapelului pe fundalul cărţii de identitate. Iar majoritatea statelor membre UE emit cărţi de identitate fără drapel (Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia). Această distribuţie a deciziilor din statele UE ridică întrebarea dacă nu cumva există o decizie informală cu privire la prezenţa drapelului naţional pe cărţile de identitate? Să fie legat ministrul Bode de mâini din cauza acestei decizii informale?
 
Cu doar câteva săptămâni în urmă Ministerul de Interne anunţa că tricolorul se întoarce pe cărţile de identitate româneşti, ministrul Bode a revenit asupra decizie şi ne-a anunţat că tricolorul nu prea se întoarce. Ce fel de om politic sărută tricolorul în public, ţine un discurs în care identifică drapelul cu patria şi apoi decide că tricolorul nu are ce căuta pe actele de identitate? De ce a fost luată această decizie câtă vreme nu există nici un fel de interdicţie expresă şi alte 7 state membre UE au ales să menţină drapelul naţional pe actele de identitate?
 
Până la urmă nu ne rămâne decât să marcăm cu litere mari numele ministrului Lucian Bode în istoria lipsirii de suveranitate a României, un mic histrion politic care a scos din circulaţie un important simbol naţional.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Marius Dumitru
24.08.2021, 12:37:50

Deci ai dezbatere publică, reacție dură, toate argumentele in favoarea tricolorului și la final vine Bode, după un telefon primit de la Iohannis și UE si ne anunță că s-a decis deja că nu avem tricolor (deși restul țărilor au steag, numai la noi programul pe calculator nu permitea așa cum mințea un birocrat servil). Politica nu e numai despre economie, ci și despre demnitate. Pana la urmă să zicem că facem un stat frumos dar la ce bun dacă nu ai identitate și finalitate simbolică, e ca și cum ai fi o corporație. Dacă vă intrebati care-i scopul e simplu: distrugerea demnității nationale așa incat România să semneze automat să intre 500.000 de afgani dintr-un șut, că deja mai aveam vreo 300.000 de musulmani, si mai vin cei 120.000 cotă semnată de Iohannis care oricum se va căra din țară după mandat. Deci la ce folosește demnitatea, identitatea, simbolul? Păi să nu devină țara ta materie de inginerie etno-religioasă pentru suprastatul UE, să nu devină țara ta țara tuturor, să nu devină țata ta un agregat de ghetto-uri cum vedem deja plin de lagăre musulmane prin Occident. Asta-i eficacitatea simbolurilor: să iti apere independența Din păcate românii nu se trezesc decât așa, ca Horea sau Tudor, in ultimul ceas.

-19 (31 voturi)
Veriga
24.08.2021, 15:58:01

Marius Dumitru "Din păcate românii nu se trezesc decât așa, ca Horea sau Tudor, in ultimul ceas." Problema e ca Horea si Tudor n-au fost romani . Horea a luptat impotriva romanilor pentru ca era ortodox si a fost vandut de niste romani grecocatolici sluji la Imperiul european .

-12 (12 voturi)
Veriga
24.08.2021, 15:54:31

"Până la urmă nu ne rămâne decât să marcăm cu litere mari numele ministrului Lucian Bode în istoria lipsirii de suveranitate a Românie" Prostia daca ar durea

-8 (14 voturi)
Iulian Arion
24.08.2021, 18:47:39

"Ce fel de om politic sărută tricolorul în public, ţine un discurs în care identifică drapelul cu patria şi apoi decide că tricolorul nu are ce căuta pe actele de identitate?" E Bode e de sorginte PSD. Ponta s-a comportat la fel, cand a votat impotriva aprobarii unui act guvernamental semnat de el, in parlament, in calitate de parlamentar. In Romania, separatia puterilor in stat functioneaza conform constitutiei. Dar, intodeauna exista un "dar", ministrii pot fi simultan si parlamentari. De ce? Ca sa primeasca lunar 25 000 lei pentru a-i cheltui dupa propria vointa.

-4 (12 voturi)
IonIon Codreanu
24.08.2021, 19:40:57

Eu zic să pitescă undeva steagul Marelui Partener Strategic, în semn de profundă admirație. Mulți români s-ar simți fericiți!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările