De ce nu este oportună o moţiune de cenzură acum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timpul curge împotriva guvernului Dăncilă. Fiecare partid pe acţiunile lui iese din scena politică. PSD trebuie lăsat să se sufoce în propriile iniţiative şi decizii politice. O moţiune de cenzură eşuată ar valida PSD cu ideea că are majoritate parlamentară. O prezentare în parlament, aşa cum îi cere CCR, fără să obţină votul de validare cerut de Constituţie, ar fi semnalul începutului prăbuşirii PSD.

Preşedintele Iohannis va temporiza destul de mult timp punerea în operă a deciziei CCR, iar guvernul nu poate funcţiona fără miniştrii de la Interne, Educaţie şi, mai nou, de la Justiţie. Ministerul Justiţiei nu are nici secretari de stat, aşa că, şi fără ministru, nu are cine să dea aviz pe orice act normativ emis de guvern. Este greu de înţeles pentru premierul Dăncilă, care a declarat ca nu mai avem ministru de justiţie.

Decizia de ieri a CCR o trimite pe Viorica Dăncilă la votul parlamentului

Decizia CCR, pe care premierul Dăncilă o clamează ca fiind o mare victorie, este o victorie a la Pirus. CCR nu a constatat conflict prin faptul că preşedintele nu a semnat decretele pentru noii miniştri titulari. Cel mult trebuia să motiveze refuzul. Şi nici nu are un termen limită până la care să pună în aplicare decizia CCR. Aşa că ministere importante, Interne, Educaţie, Mediu, Justiţie (preşedintelui i se cere să semneze revocarea Anei Birchall), rămân fără miniştri titulari. Singura cale de a avea miniştri titulari, mai ales că la Educaţie şi Interne s-au încheiat mandatele unor miniştri interimari, este ca premierul Dăncilă să meargă în parlament. La CEx-ul de miercuri s-ar fi şi stabilit data: 30 septembrie.

Una e să convingi 233 de parlamentari să semneze moţiunea de cenzură, când nu ai siguranţa numărului necesar, şi alta să convingă guvernul 233 de parlamentari să voteze noua compoziţie politică a guvernului. Moţiunea de cenzură reuşită incumbă opoziţiei datoria să vină cu o altă formulă de guvernare, lucru extrem de dificil în momentul de faţă. Solicitarea de validare în parlament eşuată nu presupune neapărat ca opoziţia să vină la guvernare. Să se chinuie în continuare Viorica Dăncilă să funcţioneze fără miniştri titulari, sau să demisioneze. Ambele variante, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, înseamnă începutul sfârşitului pentru PSD şi Viorica Dăncilă. Candidatul PSD nu va intra în turul doi al alegerilor, ceea ce înseamnă implozia PSD. Cum să funcţionezi fără miniştri titulari, la ministere importante, Justiţie, Interne, Educaţie, Mediu?

În noul context politic, guvernul PSD trebuie lăsat să-şi ducă crucea până la capăt

Şi Secretarul General al PSD, Mihai Fifor, a declarat că interimatul celor 45 de zile de care beneficiază actualul guvern se încheie în prima săptămână din octombrie. Există informaţii că Viorica Dăncilă şi-ar negocia un post de comisar european chiar pentru domnia sa, având în vedere că asupra Rovanei Plumb planează suspiciuni de ilegalităţi comise, pe care, tot conform cererii premierului în cazul Koveşi, trebuie să le lămurească înainte de a accede într-o funcţie importantă la UE.

În concluzie

Nu moţiunea de cenzură este importantă acum, cu mari riscuri de a nu trece, echivalent cu o gură de oxigen pentru PSD, ci validarea în parlament a noii compoziţii politice a guvernului. Dacă această validare nu trece, PSD intră în colaps funcţional şi instituţional, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite