De ce nu particip la referendumul urii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pro referendum marş Drăgăneşti Olt FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Mâine şi poimâine avem un referendum. Un referendum despre familie şi despre România. O iniţiativă care a dezbinat România timp de trei ani.

Am scris, de-a lungul timpului, şi despre istoria Coaliţiei pentru Familie, şi despre legăturile acestora cu grupări extremiste americane, şi despre iniţiative similare din Croaţia şi Slovacia, şi despre populismul politicienilor dispuşi să facă orice în goana lor disperată după voturi.

Iată-ne ajunşi, aşadar, şi la momentul votului, un referendum naţional cu privire la articolul 48 din Constituţie, privind familia. Pe 6 şi 7 otombrie, voi sta acasă, nu voi vota, şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel. De ce? Trec în revistă repede trei motive principale.

(...) drepturile omului nu se votează.

În primul rând vorbim despre o chestiune principială. Simplu spus, drepturile omului nu se votează. Drepturile fundamentale izvorăsc din umanitatea noastră, ele nu pot fi rezultatul unor majorităţi vremelnice, ele transced timpurile în care trăim. Drepturile se acordă punct. Mai mult, o minoritate nu are, prin definiţie, puterea numerelor, prin urmare nu are cum să fie subiectul unei consultări populare în care o tabără îi arată celeilalte unde îi este locul. Prin acest referendum ni se transmite nouă, persoanelor LGBT, că suntem mai puţin cetăţeni, mai puţin oameni, că nu suntem egali cu toţi ceilalţi. Cum să legitimez prin prezenţa mea un astfel de demers care vrea să pună egal între două tabere care luptă cu arme inegale? O tabără, a Coaliţiei pentru Familie, are resursele Bisericii Ortodoxe Române, know-how-ul grupurilor neo-protestante americane, sprijinul partidului de guvernamânt, PSD, şi o maşinărie bine unsă de propagandă. Cealaltă tabără e fărâmiţată în diferite grupuri, care de multe ori nu se coordonează, şi îi lipsesc enormele resurse financiare pentru a acoperi întreaga Românie şi a-şi duce mesajul mai departe.

(...) întreg procesul de modificare a Constituţiei a fost viciat de mai multe ori, în mai multe feluri. 

În al doilea rând nu avem cum să subliniem că întreg procesul de modificare a Constituţiei a fost viciat de mai multe ori, în mai multe feluri. Nici astăzi nu ştim cum au fost strânse cele 2,6 milioane de semnături şi nimeni nu a verificat vreodată validitatea acestora. Mai apoi, decizia 580 a Curţii Constituţionale din anul 2016, care a dat undă verde iniţiativei de modificare a Constituţiei este o decizie motivată prost, în care DEX-ul, dicţionarul explicativ al limbii române este folosit ca principală sursă de drept pentru a defini expresia „restrânge drepturi” cu privire la articolul 152 din Constituţie, privind limitele revizuirii Constituţiei. Următoarea neregulă din traseul iniţiativei cetăţeneşti are a face cu modificarea regulamentului Senatului, prin care camera superioară a decis, din pix, că legile constituţionale pornesc de la Camera Deputaţilor, lucru declarat neconstituţional de CCR. Nu a contat nici asta. Au urmat contestatele modificări la legea referendumului, prin care preşedintele a fost eliminat din procesul de revizuire a Constituţiei. Mai recent, în septembrie, la votul iniţiativei în Senat, am asistat la o altă problemă, scoaterea votului electronic exact în ziua votului! Cireaşa de pe tort, în plină campanie electorală, cu 20 de zile înainte de vot, pe 18 septembrie, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă legea referendumului (OUG 86), într-un mod mizerabil şi neconstituţional, pentru a mări perioada de desfăşurare a scrutinului la 2 zile! Atât CCR, cât şi Comisia de la Veneţia spun că nu poţi modifica legislaţia electorală cu mai puţin de 6 luni înaintea unui scrutin.

O fraudă masivă se pregăteşte la acest referendum.

Aici aş vrea să vă prezint al 3-lea argument pentru a boicota acest referendum. Este vorba despre frauda masivă care se pregăteşte la acest referendum. Vorbim despre organizarea, pe repede-nainte a unui scrutin electoral (practic 2 săptămâni), despre eliminarea sistemului de control informatic a votului (pe tabletă), despre eliminarea românilor rezidenţi în străinătate la calcularea cvorumului, modificarea pe ultima sută de metri de către CNA a regulilor privind interzicerea campaniei electorale la televiziuni în perioada votului, şi calcularea votului nu pe baza buletinelor introduse în urnă ci a listelor de participare. Practic asistăm la o acţiune concertată, perfidă de subminare a democraţiei din România.

Nu, nu avem cum să legitimăm prin prezenţă acest referendum, pentru că dacă participăm spunem, de fapt, că totul e în regulă şi dăm o gură de aer celor de la PSD pentru a continua mişeleşte să submineze regulile democratice din România. Boicotul e singura opţiune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite