Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce nu sunt posibile alegeri anticipate în România

31
23 Oct 2019 06:34:16
Ştefan Vlaston

Dan Barna, şeful USR, s-a sucit. Acum votează investirea guvernului Orban, deşi zilele trecute o voia pe Dăncilă încă 3-4 luni la guvernare, iar votul pentru guvernul Orban era condiţionat de votarea în parlament, luni şi marţi, a patru proiecte legislative. Dintre care unul, fără penali în funcţii publice, necesita schimbarea Constituţiei. Tot luni şi marţi? Iar USR nu are mandat să scoată România din criză.

Vine la guvernare la masa pusă, după ce România a fost scoasă din criză. De alţii. Acordul dintre PNL şi USR presupune 16 măsuri, fără să existe garanţia că vor putea fi puse în operă de un guvern tranzitoriu, fără majoritate parlamentară. Majoritatea parlamentară este dată în viitor de PSD şi Pro România. Eventual se alătură şi UDMR. Dacă nu vor aceste trei partide, nu trece nimic prin parlament. Iar ca guvernul să-şi asume răspunderea, să pice în parlament, şi să rămânem iarăşi fără guvern valid, timp de câteva luni, nu este o socoteală normală, când ţii cont de interesele ţării.

Alegeri anticipate

Una dintre condiţiile puse de USR în acordul cu PNL o reprezintă reluarea discuţiilor despre alegeri anticipate, imediat după prezidenţiale. Dl Barna insistă pe acest subiect, fără să priceapă că în cadrul constituţional din România sunt imposibil de organizat astfel de alegeri. Îi mai explicăm încă odată, poate pricepe.

Dl Barna zice să se încheie un acord politic care să prevadă alegeri anticipate. Între cine? Cine va semna acest acord? Că nu poate obliga PNL sau preşedintele toate partidele să semneze un astfel de acord. Fără voinţa PSD, Pro România, UDMR, nu există acord. Va fi semnat, poate, de către PNL, USR, şi cam atât. Dar să zicem că, printr-o minune, semnează toate partidele acest acord. Ce garantează că parlamentarii, la un vot secret, îşi ascultă şefii de partid şi votează să plece acasă, renunţând la toate avantajele funcţiei de parlamentar şi la pensiile special obţinute, după un mandat întreg? Nimic. În mod sigur nu va exista o majoritate de parlamentari care să voteze ca parlamentul să se dea singur jos. Este aşa de greu de priceput?

Mai spune dl Barna. După ce cade guvernul Orban (Cum? Prin demisie sau asumarea răspunderii care să nu treacă?), preşedintele numeşte „de formă” doi premieri care să nu treacă în parlament, şi gata avem anticipate. Iarăşi constatăm că dl Barna nu cunoaşte Constituţia. Deşi este candidat la prezidenţiale.

ARTICOLUL 103

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Preşedintele nu numeşte de capul lui, „de formă”, doi premieri care să fie trântiţi în parlament. Ar însemna să-şi bată joc de funcţia de preşedinte. Consultarea partidelor reprezentate în parlament are menirea să treacă guvernul. Nu să nu treacă, că nu poate preşedintele să calce in picioare Constituţia pe care a jurat s-o respecte. Ce să facă preşedintele, să-l numească pe Gică Hagi premier, având miniştri fotbaliştii de la echipa Viitorul Constanţa, ca să fie sigur că nu trece guvernul în parlament?

A mai încercat şi Traian Băsescu varianta aceasta. Şi n-a funcţionat. După desemnarea premierului Liviu Negoiţă nu s-a ajuns la votul în parlament, pentru că majoritatea parlamentară n-a vrut să asigure cvorumul de şedinţă.

În concluzie, speranţa că ar putea fi organizate alegeri anticipate, deşi benefice pentru România, este iluzorie. Nu poţi obţine un acord politic de la partidele care reprezintă majoritatea parlamentară, chiar şi aşa, nu ştii dacă parlamentarii respectă la votul secret, neimperativ, decizia şefilor de partide. Preşedintele nu-şi poate bate joc de funcţie numind „de formă” doi premieri, care să cadă în parlament. Că se face de râs şi poate fi acuzat de încălcarea Constituţiei. Chiar dacă s-ar ajunge aici, majoritatea parlamentară care nu vrea un anume  premier, nu-l votează, nu-l trânteşte, pur şi simplu nu asigură cvorumul de şedinţă, cum s-a mai întâmplat. Acum e clar, dle Barna?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Vanatorul/d.c.
23.10.2019, 08:25:05

”USR ”, ”Dan Barna” ”USR”, ”Dan Barrna”, Alianta 2020”, ”Dan Barna”, si tot asa..! In siteurile de ziare 0suprapopulate cu propagandisti si troli ai mafiei penelist-iohannist-securistice, atacurile impotrivea Aliantei 2020 si a liderilor ei s-au intetit, unii dintre politrucii resposndu-le sistematic si schizo-obsesiv lui Dan Barna si celorlati lideri ai USR si ai Aliantei 2020 ca conditioneaza votul de investire a guvernului mafiei liberale cu cate propuneri de pun simt, iar in plus, ii acuza ca niste gargaragii stalinisti sadea ca, dupa ce au votat pentru demiterea guvernului Dancila, refuza sa ”merga pana la capat” si sa faca cardasie la guvernare cu mafia care-i pune pe ei, pe acesti gargaragii sa ”se produca” cu tot felul de abureli maoisto-propagandistice.!:)) Nu trebuie sa mire..inversunarea cu care propagandistii si politrucii mafiei nliberal-iohannist-securistice ataca USR, Alianta2020 si pe liderul reformist al acesteia Dan Barna.. Dupa victoria categorica a Aliantei 2020 la europarlamentare in Diaspora si cateva judete ale tarii, duetul hegemonic mafiot postdecembrist PSD+PNL isi vede amenintat serios monopolul avut pana in prezent pe guvernari si legiferari (a se citi pe devalizari, jafuri bugetare si mânării legislative)..! De aici si faptul ca politrucii, propagandistii si trolii celor doua mafii nationale (PSD si PNL), precum si slugoii plantati de catre cle doua mafii in diferite institutii, au batut palma (ca Iliescu cu Campeanu in 1992, impotriva lui Coposu) intru ”neutralizarea” acestei amenintari, Alianta 2020..! Insa tin neaparat sa le amintesc slugoilor celor doua mafii nationale, PSD si PNL, urmatoarele cuvinte ale lui Abe Lincoln: „Poți să prostești unii oameni tot timpul și toți oamenii un timp, dar nu poți să prostești toți oamenii tot timpul.”

-10 (16 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.10.2019, 08:55:07

Si inca o treaba care, oricat s-ar..opinti si perpeli propagandistii si trolii mafiei limberal-iohannist-securistice sa o ”minimalizeze” sau s-o faca chiar ”uitata”, n-au nicio sansa: Romania a ajuns sa fie privita si tratata de catre politrucii si coruptii birocratii de la Bruxelles, precum si de catre o parte din presa europeana si nord-americana, ca ”ultima gaina” a UE..! Iar asta s-a intamplat exact in perioada in care impostorul de la Cotroceni cu cap de neamț mioritic si cu evidente sentimente antiromanesti si antinationale a fost ”titularul politicii externe si al relatiilor internationale ale tarii”, functie in care el si mafia liberala si ceilalti tradatori ai intereselor nationale din gruparile politico-mafiote antiromânesti si antinationale care l-au plantat la Cotroceni, au denigrat Romania 4ani si 10 cu o voluptate vecina doar cu schizofrenia cu care eternii dusmani ai natiunii noastre grofii UDMR-ului si sefii lor de la Budapesta, exagerandu-i numai in sens negativ anumite aspecte intalnite in toate tarile UE de altfel (coruptie, de ex.), pana cand romanii au ajuns sa fie priviti ca un fel de ..somalezi ai Europei..! Inca dovada ca jigodismul politic al unor mafioti, impostori si fripturisti fanfaroni, care, pe fondul ”anti-pesedismului” unor largi categorii de populatie, au capatat si tupeul sa se pretinda si ”patrioti”, nu numai ”liberali”, ”opozite de dreapta sau ”salvatorii natiei” (desi-s sunt paralei cu toate) e complet lipsit de scrupule, singura..procupare a unor astfel de tadatori de neam si tara fiind cea legata ce..cum sa ajunga mai repede la cascavalul guvernarii, ca sa ..roada hapsâni din el, exact ca niste..sobolani (rosii sau galbeni, nici nu mai conteaza)..! Iar daca nu votezi si nu vrei sa faci cârdasie cu astfelde sobolani, daca vrei primenirea Romaniei si redobandirea demnitatii si credibilitatii ca natiune, te ataca imediat propagandistii si alte lichele mercenare năimite de catre sobolanii respectivi s-o faca..!

-10 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.10.2019, 09:12:25

”au denigrat Romania 4 ani si 10 luni”, ”vecina doar cu schizofrenia cu care o fac eternii dusmani ai natiunii noastre”

-9 (13 voturi)
MV R.
23.10.2019, 10:41:45

Stimate domn/doamnă,ce-oți fi,așterneți mereu litanii cât infinitul,poate sunteți nevorbit/ă,treaba dvs. Dar de data asta vă rog frumos SĂ ARGUMENTAȚI de ce NU are dreptate dl.Vlaston,adică de ce e sigur că se va ajunge la alegeri anticipate! Mulțumesc anticipat(sic!) pentru o replică civilizată și fără să o luați pe miriște,trag speranță că sunteți în stare de așa ceva-adică să vă exprimați concis și la obiect!

+3 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.10.2019, 10:56:49

Ori ai citit in alta parte si ai venit sa comentezi aici, ori ai probleme greve cu dislexia(ca mai toti randasii digitali iohannisto-limberali de altfel) Unde am scris eu ca ”e sigur că se va ajunge la alegeri anticipate”..? Sau, macar, unde am lasat sa se inteleaga asta..? (Nu-mi multumi..! Replici civilizate dau intotdeuna..! E drept insa, numai celor care merita, adica celor care nu slugaresc (din ipocrizie sau din motive mai..palpabile) dupa mafiotii din politica si nici n-o fac pe avocatii propagandistilor acestora..!)

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările