De ce nu votaţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăpastia dintre clasa politică şi cetăţeni se vede, în primul rând, în prezenţa la vot. La noi este una dintre cele mai scăzute din Europa, în jur de 40%. Curios, dar partidele nu se interesează de ce nu vin oamenii la vot. De ce nu-i atrage acest exerciţiu elementar de democraţie. Ce-i nemulţumeşte, de ce nu mai speră ca prin votul lor să schimbe drumul României

Este clar că votul a avut, până în prezent, preponderent caracter negativ, de sancţionare a celor aflaţi la conducerea ţării. Şi de ales „răul cel mai mic”. Nicodata „binele cel mare”, sau măcar „binele”, pur şi simplu.

Toată suflarea electorală reclamă o nouă clasă politică, un nou mod de comportament al politicienilor, o activitatea în slujba cetăţenilor, nu a îmbogăţirii pe căi ilicite.

Acţiunile din ultimul timp ale parchetelor, DNA, instanţelor de judecată, ne arată magnitudinea fraudelor din bugetul de stat, tunuri date de cei aleşi să ne conducă.

Politica a devenit  cea mai sigură şi scurta cale care duce la îmbogăţire nemeritată.

Şi totuşi

Cei 60% care nu vin la vot în mod deliberat ar trebui să-şi reconsidere poziţia. A lăsa soarta ţării în mâinile nucleelor dure ale partidelor, ale clientelei şi ale celor care se mulţumesc cu o sacoşă de mâncare pentru a vota într-un fel sau altul este o atitudine perdantă. Am tânjit zeci de ani, vreo 45, după acest drept de a vota. Şi acum nu ne mai pasă.

Din comentariile la acest articol aş vrea să aflăm cu toţii, dar mai ales conducători de partide, ce anume ar trebui să facă pentru a-i atrage la vot pe cei scârbiţi de politică şi de comportamentul politicienilor.

Nu de alta, dar vom ajunge la un moment dat, din cauza unui absenteism ridicat, să ne întrebăm cine mai reprezintă pe cine.

Cele mai interesante şi argumentate răspunsuri şi comentarii vor fi adăugate la articol, ca update-uri succesive, sub numele autorilor.

În principiu ar trebui să atingeţi următoarele întrebări, dar nu obligatoriu:

1. Intenţionaţi să votaţi pe 25 mai? Argumentele răspunsului.

2. Cum aţi dori să fie un partid pentru ca să mergeţi să-l votaţi?

3. Ce rol joacă integritatea în opţiunea de a vota, sau de  absenţă de la vot?

 4. Dar proiectele de politici publice, în ce domenii ale vieţii sociale şi economice le-aţi dori?

5. Ce partid politic vi se pare cel mai nociv pentru Romania, dar cel mai puţin nociv?

 6. Ce oameni politici nu vă plac şi de ce? Aveţi şi oameni politici pe gustul dv.?

7. Ce-ar trebui să facă partidele în timpul rămas pentru a vă aduce la votul din 25 mai?

8.  Este atitudinea antisistem potrivită? Rezolvă ceva? Ce punem în locul „sistemului”, anarhia?

Aştept cu interes răspunsurile şi comentariile dv., reiterând promisiunea să le integrez în text pe cele mai intersante, curajoase, argumentate, fără atacuri vulgare la persoană.

Update 1

Robert Bucur Motivele pentru care nu votează oamenii sunt diferite de la zona la zona ! Unii sunt efectiv scarbiti de politicieni( de fapt, de cativa dintre ei), altii nu au timp, nu se informeaza din timp sau considera ca e mai de fitza sa nu votezi ! Oricum, e o goana nebuna dupa supravietuire in Romania de azi incat doar evenimentele " palpabile" in mod direct sunt interesante pt unii dintre noi ! Iar votul ...devine " palpabil" abia peste un timp , cand, din pacate, nu se mai poate face nimic !! Cred ca s-ar impune un prag minim pt valabilitatea votului !!

Mirela Olaru Am tot citit de ce nu se merge la vot, si din pacate aproape toata lumea spune ca motivul principal este ca "tot aia ies, nu schimbam noi", dar din pacate tocmai din aceasta cauza ies "tot aia". Am spus la foarte multi ca eu ma duc la vot, pentru ca este DREPTUL meu, si nu vreau sa se poata folosi de buletinul meu. Poate ca sunt idealista (a nu se untelege idioata), dar daca nu am pe cine vota, consider ca cea mai buna varianta este sa-mi anulez eu votul. Adica "lucru manual". Am stampila, o pun de 10 ori si l-am anulat, si am pierdut 5 minute dintr-o zi. Stiu cum se vota si inainte de 89. Te duceai la vot, se uitau pe liste, erau 5 persoane, iti dadeau 5 voturi si puteai sa scrii orice pentru ca trebuia sa fie un rezultat de 99,99%, pe cand acum am fost si observator, si am vazut si cum au incercat sa fure, dar nu se mai poate peste tot. Asa ca "ies tot aia"chiar nu este corect, si de aceea voteaza mortii.

Nicu Chiracu Mai ample? Cred ca n-are nicio relevanta " marimea" unei decizii. Explicatia e simpla: nu exista oferta prin care electorul sa se simta reprezentat. Se refuza constrangerea de a vota pentru " a nu fi mai rau"... Cei care nu voteaza n-au optiuni politice,au principii de normalitate ce nu se regasesc in oferta politica.

Mugurel Gabriel Voicu Am votat mereu, dupa '90 ( inainte nici nu aveam cum ) , dar cei mai multi dintre cunoscutii mei nu se duc la vot, pe motiv ca "tot aia ies, nu schimbam noi". Cred ca jumatate dintre romani gandesc asa, si uite cum se face liniste. o liniste care convine hotilor. Mentalitatea asta nu este aparuta din senin, dar nu putem vorbi intr-un simplu topic. Este rezultatul actiunilor de tip Stalinist, studiate si desavarsite de catre anumiti indivizi , la fosta academie Stefan gheorghiu.

Gogu 58

1- Nu vreau sa merg la vot pentru cavreau sa votez o platforma electorala, nu un partid. Ori pana acum nu am vazut nimic de genul asta. 2- Un partid noua, cu oameni noi si un program concret 3- Integritatea cui ? 4- Cand vorbim de proiectele de politici publice ar trebui sa stabilim despre ce alegeri este vorba, proiectele pentru europene ar trebui sa fie diferite de proiecte pentru locale si parlamentare 5- Iar ajungem sa votam raul cel mai mic ? Parca mai devreme spuneati ca ar trebui sa alegem binele cel mai mare.. 6- Nu 7- Ar trebui sa vine cu niste programe concrete, programe care sa reflecte pozitia Romaniei la nivelul Europei 8- Poate. cand la vot se vor prezenta 15% poate asta ar fi un semnal pentru clasa politica

Alexandru Popescu Personal eu m-am cam saturat de aceleasi figuri vanturate prin toate partidele . Am vazut ce pot si nu sunt multumit . Pe de alta parte ... vad ca nici macar nu mai inceraca vrajeala ca sa vezi ce-o sa facem , sa vezi cum o sa fie .... nu .... ei se bizuie ca oricum sunt pe liste si ocupa locuri pe undeva . Merci , de asa ceva nu am nevoie .
Ei sunt intre ei - mereu la prezidiu - si restul redusi la starea de prostime . 
Pot si si mai specific , daca intereseaza pe careva ....

Adi Elber · Prezenta la vot este scazuta in Romania deoarece mare parte din populatie este plecata in strainatate, si in general vorbim de populatie activa. In Romania au ramas pensionarii, bugetarii si angajatii la privat care lucreaza pe salarii mizerabile. Aici se vede falimentul economic al celor 2 guvernari de "dreapta" de dupa 2004; guvernele Tariceanu si Boc. Ce a semanat dreapta romaneasca aia a cules: o guvernare de stanga. De asemenea, stanga isi mobilizeaza foarte bine electoratul la vot.

Revin cu un comentariu la subiect: 1. Voi vota la alegerile europarlamentare deoarece vreau sa dau un vot contra sistemului deci voi vota un partid recent infiintat(NR, PMP,FC) fie unul care incearca sa renasca si reprezinta un brand politic important in istoria noastra si anume PNTCD, fie voi merge catre candidatii independenti pro-familie, pro-crestini. La aceste alegeri chiar ca avem de unde alege. 2. un partid care sa ma scoata la vot trebuie sa vina cu un proiect national pentru Romania, nu ma intereseaza doar politici sectoriale(invatamant, economie) eu vreau o viziune noua pentru natiunea noastra. 3. pot trece peste integritate doar sa nu fie vorba de o condamnare definitiva. 4. Proiect national deci politici publice in toate domeniile dar prioritare: economie, achizitii publice, invatamant, aparare, sanatate si justitie( aici trebuie pus accentul si pe relatia justitie-cetatean de rand adica termene mai scurte pentru judecata, posibilitatea de a reclama judecatorii mai usor) 4. Partide nocive: PSD, PNL, PDL, UDMR, PRM, PPDD, UNPR cele mai putin nocive sunt cele nou infiintate si care nu au fost la guvernare. 5. nu imi plac oamenii politici care beneficiaza de imaginea creata de presa de propaganda: Victor Ponta si Elena Udrea cazuri concrete si demagogii: Antonescu si Mircea Geoana, imi plac oamenii sobri care au lasat ceva in urma: Monica Macovei, MRU, Sebastian Bodu, Klaus Johannis. 6. sa vina cu proiecte care reies dintr-o doctrina. 7. Da, atitudinea antisistem este potrivita... ca daca nu era, in Ucraina si acum era Janukovic presedinte. Ce punem in loc? Vom vedea... oricum o schimbare de sistem trebuie sa aiba loc si in Romania

Gigel Militaru Am votat tot timpul pana in 2012 cind am stat acasa: si la referendum si la alegeri. Voi merge la vot la europarlamentare si voi vota acel partid al carui lideri care se lapada de minciuna, demagogie, populism si ipocrizie. Stiti un astfel de partid? Eu nu! A vota "raul cel mai mic", cum am facut 20 de ani, pentru mine nu mai este o solutie viabila ci o pacaleala. Fac un compromis si imi reduc standardele: voi vota acel partid care ne spune fair ceva de genul: "oameni buni, partidul nostru ca toate celelalte, va mintim pe fata. Va cerem votul doar pentru putere si bani. Asta urmarim noi liderii politici romani: putere si cit mai multi bani. Va spunem minciuni, dar ipocriti cum suntem, nu va spunem ca vrem votul vostru pentru a avea 6200 euro salariu pe luna si alte 20 000 euro lunar disponibili pentru orice decont: calatorii, hoteluri de 5 stele pentru funduletzele noastre sensibile, birouri parlamentare in care ne angajam secretare tinere, etc. Partidul nostru, incepind cu aceste alegeri, a decis sa nu va mai minta: fiecare europarlamntar din partidul nostru va avea salariu doar de 1500 euro (cit seful statului roman) - restul sumei va fi donata lunar de partid (vom publica lunar aceste donatii pentru a demonstra ca nu mintim) caminelor de batrini si orfelinatelor din tara care se zbat intr-o saracie cumplita in vreme ce "alesii" partidelor noastre, pe votul prostiei voastre, atipesc in parlamentul european pe 6000 Euro/luna". Spuneti-mi va rog un partid care va face acest gest minimal de moralitate si voi face campanie pentru el. Altfel voi sta acasa.

Corina Coman

Eu voi prezenta perspectiva unui alegător de dreapta. Partidele care se autodefinesc a fi de dreapta nu înţeleg electoratul de dreapta, îl ignoră practic şi li se aplică reciproca de către electorat. Partidele se percep pe ele însăşi a fi Muntele; trebuie să fie Mahomed. Niciun partid nu are poziţia de simpatizant înregistrat. Electoratul de dreapta constă în principal din persoane care produc plus-valoare, persoane cu puţin timp liber, care efectiv nu au timp pentru a participa la şedinţe de partid, mitinguri, etc. Ce fac autoproclamatele partide de dreapta pentru a-şi apropia aceste persoane? Nimic. Dacă nu eşti membru de partid, eşti ignorat (dar binevenit să faci donaţii), iar când vin alegeri pretind că ne reprezintă. Cum ne reprezintă dacă nu ştiu ce vrem? Partidele se limitează la reafirmarea susţinerii unor principii, se fac nişte programe în ”laboratoarele” partidului şi se cere votul. Nu se trimit chestionare, nu se solicită opinii. Este nevoie să reamintesc despre dezamăgitoarea ”metamorfozare” a programelor electorale de dreapta în programe de guvernare de stânga? Trist este că şi mai nou apărutele partide se comportă exact ca şi cele cu vechime. M-am abonat şi la newsletter-ul PNR şi, după citirea câtorva numere, l-am redirecţionat direct în folderul ”Spam”; cultul personalităţii liderului şi criticarea acţiunilor Guvernului USL/PSD, pierdere de timp. O persoană de dreapta nu va vota niciodată cu PSD; ce rost au? Răspuns la chestionar: 1. Da, pentru a păstra majoritatea PPE în PE şi Comisia, deşi a fost prea îngăduitoare cu ajutoarele de stat acordate de China şi SUA. 2. Am răspuns în preambulul răspunsului la acest chestionar. 3. Integritatea este esenţială. 4. Politici publice pot exista la nevoie în orice domeniu pentru a putea îndrepta lucrurile într-o anume direcţie, dacă societatea sau piaţa nu reuşesc. 5. Declarându-mă de dreapta, răspunsul este evident. 6. Spaţiul este insuficient pentru răspuns la prima întrebare; mult prea amplu pentru răspuns la a doua: Monica Macovei (deşi ...), Traian Băsescu (pentru că nu a abandonat lupta în faţa inamicului mult mai numeros şi mai bine înarmat). 7. Nu mai au ce, este un vot pe doctrine (deşi mulţi români nu realizează asta), opţiunea îmi este clară. 8. ”Sistemul” din România, deşi poate fi îmbunătăţit, nu este mai rău decât altele; oamenii care ajung să-l populeze sunt problema. P.S. Ar fi trebuit să numerotaţi întrebările.

<a href="https://www.facebook.com/puica.constanta?fref=ufi" rel="nofollow">Puica Constanta</a> Pentru ca ne-am saturat de promisiuni electorale populiste,de neseriozitatea politicienilor. Noi ii votam sa ne reprezinte interesele,ei ne ignora si,odata cocotati pe scaune inalte, isi vad de ale lor .Romanii exista pentru ei doar in campania electorala.

!

      1

 11 minute

Un raspuns domnului Stefan Vlaston.

let me out,’ the spirit cried. And the boy, thinking no evil, drew the cork out of the bottle.”

Plecînd de la acest articol m-am decis să îi scriu domnului Ştefan Valston.

Domnule Ştefan Valston, dacă vă întrebaţi de ce lumea nu vine la vot, acum în 2014, o faceţi fie prea tîrziu, fie pentru că nu vedeţi dincolo sticla geamului din turnul de fildeş în care vă aflaţi.
Cu stimă vă anunţa că lumea nu vine la vot pentru că s-a săturat de clasa asta politică pe care aceiaşi lume a adus-o la putere.
Nu am să vin la vot pe 25 aprilie pentru că nu văd de ce aş veni să votez o clasă politică în care 90 % sînt nulităţi iar restul de 10 % nu se adresează votantului simplu.
Nu există partid care în momentul ăsta să mă reprezinte, nici unul nu spune “am să fac” toţi spun “o să facem” cu asta o să rămînem. Din păcate o taxă pusă de partidul x, evident pentru binele românilor, nu va fi anulată de partidul y, chiar dacă partidul y ştie că taxa e oneroasă şi nu este bună.
Integritate? Ha, ha, ha, bun, m-am oprit din rîs şi continui spunînd că partidelor româneşti le lipseşte integritatea nu pentru că nu ştiu despre ce este vorba ci pentru integritatea e un cuvînt care poate fi aruncat oricînd în lupta electorală fără ca mai apoi să şi fie aplicat. Din păcate de asta suferă toate partidele româneşti fără deosebire.
Toate partidele politice româneşti sînt nocive fie că ele sînt de stînga sau de dreapta. Sînt nocive pentru că nu au doctrine, nu au soluţii, numai promisiuni. Din păcate toate promisiunile sînt elegante dar ar fi o tîmpenie să te şi ţii de ele.
Sar peste restul întrebărilor dvs. pentru că simt că nu mai are rost să mă zbat să găsesc răspunsul. Nu există om politic pe gustul meu, iar partidele nu mai pot face nimic în cele 55 de zile care au mai rămas pînă la alegeri ca să mă facă să vin la vot. Ele partidele sau ei oamenii politici, trebuiau să facă pînă acum asta! Nu au făcut-o pentru că în ele trăieşte speranţa că românul va veni oricum şi oricum se va alege unul din lista propusă.
Închei spunîndu-vă că absenţa la vot reprezintă singura sancţiune pe care un votant o poate da clasei politice actuale. Din păcate aceasta nu reprezintă un semnal pentru politicienii care formează partidele din România.

Tarot Politic

    Comentariul meu, S.V.: Ne autosanctionam si noi, votantii. Nucleele dure ale partidelor, clientela politica, fac jocurile si trimit in parlament pe cine vor ele. Asta vreti?

     Gelu Schengen Cimpi · 43 mutual friends

Defetism impins la extremis. Daca nu votezi tu, cu siguranta ca altcineva este in masura a suplini absenteismul tau (motivat sau nu) din fata urnei de vot. O societate, bazata pe mecanisme democratice, nu va sta in loc doar pentru ca Xul-escu nu se prezinta la vot. Votul final va reflecta (in buna masura) si gradul de implicare al fiecarui elector. Absenteismul va favoriza partide populiste, dar si pe cele cu apucaturi autoritariste, dictatoriale, insensibile la cerintele si mecanismele unei democratii. Sa spui ca toate partidele sunt la fel, "o apa si un pamant", este un fals, un neadevar specific pesimistilor de profesie.

M-am cam saturat de toti acei "moralisti" - cu care nu se poate merge decat la paguba, castigul fiindu-le necunoscut, inadmisibil!

 

image

florin georgescu

acum 3 minute

D-le profesor vreau si eu un raspuns la intrebarea :de ce intra in politica un om in RO ?Daca poti sa raspunzi esti mare !Eu o sa merg. La alegeri si o sa votez cu liberalii.Dupa 25 de ani de votat cu stinga.Pt.ca am considerat o mare magarie eliminarea liberalilor din USL. Si pt.ca nu poti raspunde la prima intrebare sa mai pun una :Pot schimba oamenii sistemul in RO ? Aflam ca revolutia din 89 nu a fost revolutie si ca schimbarea au facut-o altii si noi am fost doar unelte...rascoalele si revolutiile ori au fost infrinte ori au fost manipulari ale strainilor.Asa ca schimbarile vin de sus in jos sau nu vin deloc.Inca nu poate multimea sa schimbe lucrurile !Cel care are banu' comanda muzica.

50e59b05596d7200916a07eb jpg

Kinga Toma

4 fani

  • 1

acum 12 ore

Nu imi vine sa merg la vot pentru ca pragurile pentru candidati sunt foarte mari,oferta electorala este restransa. Pentru a vota un partid as vrea sa vad ca e intr-adevar democratic si meritocratic, cheama oameni de valoare si sunt decantati pentru a fi varfuri. Nu impune conducerea centrala mersul inainte ( doar principii de baza) ci se coaguleaza propunerile venind din toate punctele patrtidului. In sistemul actual nu am gasit asa ceva. Cred ca e buna atitudinea antisistem actual. Sistemul propus de mine ar cuprinde: praguri electorale mici, alegeri pentru conducatorii institutiilor judetene si concursuri reale pentru subordonatii lor, plata mai buna a conducatorilor structurilor colective si corelata remunerea cu performantele avute, oferirea serviciilor publice in regim concurential.. Atat timp cat exista monopol al acestor servicii, exista coruptie.

Mihai A

1 fan

  • 1

acum 2 ore

Pentru cei care spun ca "Nu se duc la vot pentru ca nu au pe cine vota, toti sunt niste partizani nenorociti, hoti, etc" Rogu-va insistent sa VA DUCETI LA VOT si sa IL ANULATI. Boicotarea alegerilor loveşte in toata clasa politica, la grămadă. Fără voturile voastre, sunt morţi! Si PDL, si PNL, si PSD. Si ştiu si ei asta. Si sunt disperaţi! Fără o prezenta masiva la vot, tot statul social român se va prăbuşi, la prima presiune serioasa a crizei: adică rămân ei fără maşina de bani! De aia va si îndeamnă cu toţii: “veniţi la vot…trebuie sa va exprimaţi opţiunea…”. Nu zău, mafiotule? Si daca opţiunea mea este sa te scuip in ochi? Daca nu mai am chef sa te ţin in spate, pe banii mei? Cei care va îndeamnă sa veniţi la vot sunt întotdeauna postaci de partid. Propagandişti. Activişti. Si fac asta pentru ca sunt plătiţi: si anume, plătiţi chiar din banii furaţi de la voi. “Toţi e hoţi maică!” Păi nu-i mai vota, maică!

50bbe9c77c42d5a663be59bf jpg

Taunul Taunul

21 fani

  • 1

acum cateva secunde

Pentru ca nu am pe cine sa votez. Fiindca m-am hotarat sa nu mai dau voturi negative: sa-l aleg pe X ca sa nu iasa Y, desi in X nu am aproape deloc incredere. Cand va aparea un partid cu o oferta electorala in interesul tarii, sustinuta de oameni decenti si competenti care o vor pune in practica in eventualitatea castigarii alegerilor, fara a mai invoca "greaua mostenire", atunci am sa ma prezint la vot cu toata disponibilitatea.

5051a7b28a396968668fa70e gif

Carmen

2 fani

acum 17 ore

Nu votez si nu voi mai vota vreodata. Am votat la toate alegerile din 1990, inclusiv referendumuri, m-am inrolat si "mi-am exercitat dreptul la vot". Ha!!!! Nu am pretentii pt o anume platforma , am votat ce/pe cine mi-a placut la momentul respectiv, dar dupa dec 2013 nu voi mai vota, lipsa de umanism a Romaniei, mirsavia Romaniei m-a facut sa-mi fie scirba de toti, cu o serie de exceptii. Prin urmare, si alegerile lor au devenit neimportante pt mine, mi-e total indiferent cine vine la putere, ce face, si pe citi va afecta. Imi doresc sa fie cit mai multi. Acum sint LIBERA. Si e frumos si bine!!!!!!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite