De ce va pierde Ponta alegerile prezidenţiale. Care e cartea câştigătoare pe care trebuie să mizeze orice candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătălia pentru alegerile prezidenţiale se ascute tot mai mult, iar principalele partide par să-şi fi creionat strategia electorală, ca mesaj şi acţiune. Cel puţin până la europarlamentare, când scorurile vor decide dacă e nevoie de o schimbare de macaz sau de accentuarea strategiilor curente.

Unii candidaţi mizează totul pe o carte, în timp ce alţii încearcă să-şi crească şansele activând pe mai multe fronturi.

Econtext vă prezintă strategia adoptată de fiecare mare partid şi candidat, dar şi avantajele şi dezavantajele acestora.

Şi iată care sunt acestea:

1. PSD şi Victor Ponta

Mizează totul pe o singură carte: USL contra lui Băsescu. Altfel spus, anti-băsismul, lupta împotriva preşedintelui Traian Băsescu, motiv pentru care a fost creată Uniunea Social-Liberală şi motivul pentru care Ponta aduce mereu această idee în primplan.

Avantaje: filiale puternice şi infrastructură media extrem de puternică.

Dezavantaje: erodarea mesajului anti-băsist, lipsa altui tip de mesaj, lipsa campaniei pozitive. Totuşi, diferenţa faţă de 2009 este că Traian Băsescu are încă încărcătură negativă destul de ridicată. Atacarea unui personaj încărcat negativ îţi aduce puncte, pe când atacul unui personaj încărcat pozitiv funcţionează ca un bumerang, are imapct negativ asupra atacatorului. Aşa se explică efectul destructiv pe care l-a avut atacul PDL-ului asupra lui Raed Arafat, din 2012.

2. PNL şi Crin Antonescu

Crin Antonescu pare să-şi fi dat seama că va pierde pe filiera anti-băsistă în faţa PSD-ului, din mai multe motive. Antonescu merge pe două paliere, anti-băsism, dar şi anti-PSDism. Prima devine tot mai puţin pronunţată, în timp ce a doua nu este exploatată suficient.

Avantaje: filiale puternice, dar infrastructură media mai puţin puternică.

Dezavantaje: discurs încă slab, neconturat, încă oscilant tematic, lipsa campaniei pozitive. O idee de campanie pozitivă, deloc exploatată, este iniţiativa PNL privind limitarea defrişării de păduri. Această temă ar putea fi profund exploatată de Crin Antonescu. Şi nu doar aceasta. Ar fi cărţi câştigătoare!

Citiţi continuarea articolului pe www.econtext.ro

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite