Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce s-a grăbit preşedintele?

16
17 May 2021 00:00:17
Cristian Preda

La începutul săptămânii trecute, autorităţile făceau publicitate vaccinării promiţând diverse avantaje celor care primesc serul în braţ: acces la spectacole, circulaţie liberă, vacanţe cu paşaportul verde covid19 etc. etc. După câteva zile, aceleaşi autorităţi au anunţat că, după 15 mai, poţi hoinări pe stradă, vaccinat ori nevaccinat, fără mască. Cum se explică schimbarea de optică?

Un expert în sănătate mult citat în timpul pandemiei, dl. Cherecheş de la UBB, a explicat că, întrucât nu se va mai deosebi între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, ritmul campaniei conduse de dr. Gheorghiţă va fi domolit, ceea ce va agrava consecinţele unui al patrulea val al îmbolnăvirilor, pe care mai toată lumea îl consideră inevitabil la toamnă.

Au jubilat, în schimb, la auzul veştii politicienii din AUR, care şi-au construit opoziţia faţă de guvern pornind de la refuzul ostentativ de a purta mască. Populişti, ei au aplaudat relaxarea, interpretând-o ca pe o victorie a celor care nu au acceptat cu niciun chip să se supună în ultimele luni restricţiilor. 

Decizia de a renunţa la purtarea măştii în exterior i-a aparţinut preşedintelui. Într-adevăr, cu numai câteva ore înainte de anunţul făcut la Cotroceni, premierul declara presei că relaxări vor exista abia de la 1 iunie, iar ele vor oferi „beneficii” doar celor vaccinaţi. Ministra sănătăţii urma şi ea aceeaşi linie.

Nu-i deloc clar de ce a devansat K. Iohannis calendarul şi i-a schimbat logica. În intervenţia sa publică, el n-a dat vreo explicaţie. A preferat să enunţe ce anume se va schimba şi să îndemne la vaccinare. Suntem obligaţi, de aceea, să speculăm. 

Se va fi grăbit el pur şi simplu fiindcă a constatat scăderea semnificativă a ratei de infectare şi a considerat că e firesc să suspende restricţia ce fusese introdusă în noiembrie, atunci când a început al treilea val al pandemiei?

Sau fiindcă a vrut să diminueze influenţa publică a populiştilor din AUR, în creştere în ultima vreme?

Ori fiindcă s-a gândit că, spre deosebire de criza produsă de demiterea lui V. Voiculescu, în cazul celei sanitare nu mai poate rămâne în culise, lăsând impresia că e absent?

Vă las să alegeţi varianta care vi se pare plauzibilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Zürich
17.05.2021, 00:17:41

Pentru ca AUR va castiga alegerile care vin

-6 (12 voturi)
Burtica Cornel
17.05.2021, 00:19:30

Klauss a acceptat relaxarea de frica.

-3 (7 voturi)
L. L.
17.05.2021, 00:32:57

Nu a castigat Vadim Tudor acum 20 de ani, asa ca Sosoaca and Co. au sanse mici la alegerile care o sa vina.

-1 (5 voturi)
Beta Alfa
17.05.2021, 00:22:00

Dle. Preda, pacat de articol fiindca altfel sunteti om inteligent. Chestia cu "hoinareala" pe strada fara masca, spusa cu adanca obida, va arata ca fiind un partizan al purtarii ei pana la Judecata de Apoi.

-2 (14 voturi)
Adrian Panaitescu
17.05.2021, 00:29:25

Probabil avea informații ca slugile lui Putin, trădătorii de țară de la AUR au porunca de la Stăpân sa faca anarhie in țară. Văzând rezultatele bune, datorate vaccinării, s-a gandit probabil sa dejoace festa rusofonilor înfrățiți cu decerebrații, deci, inca o data, a lui AUR. Cu toate astea, dușmanii României, deci AUR, tot su facut manifestații anti-restrictii desi restricțiile erau incetate, din 2 motive: era ordin de ls Stăpân si sunt prea proști să citească.

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările