Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce se tem politicienii de Biserică?

39
7 Dec 2015 17:15:47
Teodor Răileanu-Olariu
Gesturi contra dogmei creştin-ortodoxe în plenul Parlamentului României: Senatorul Şova miruit pentru a scăpa de arestare în caz de corupţie.
Gesturi contra dogmei creştin-ortodoxe în plenul Parlamentului României: Senatorul Şova miruit pentru a scăpa de arestare în caz de corupţie.

În anul care se încheie, am avut parte de două demonstraţii de forţă a BOR faţă de întreaga societate şi, mai recent, faţă de guvern. Întâi e vorba de predarea religiei în şcoli, iar acum de finanţarea BOR.

Pentru decenţa discursului şi pentru liniştea dumneavoastră, a cititorilor, vă rog să facem distincţia clară între Dumnezeu şi credinţă versus Biserică (instituţie ierarhică administrativ-politică şi economică menită să răspândească dogmele unei religii, în acest caz cea „ortodoxă”). Abordând laic, pământean şi imanent subiectul vizavi de organizarea pragmatică a BOR şi a imersiunii ei în societate, plus efectele ei asupra vieţii noastre economice şi politice, vă asigur că nu îl voi supăra pe Dumnezeu şi nici nu voi jigni crezul religios, intim, al niciunuia dintre noi.

Vreau să constat, în primul rând, că pare a fi un semn de maturizare a societăţii româneşti faptul că în cursul unui singur an au fost aduse în dezbatere publică două dintre tabuurile considerate sacrosancte vizavi de Biserica Ortodoxă Română: predarea religiei în şcoală şi finanţarea instituţiei în întregul ei. Până acum, orice discuţie vizavi de BOR era supusă damnării şi urma, aproape inevitabil, „pedeapsa lui Dumnezeu fiindcă vorbim cu păcat”! Trebuie menţionat, însă, faptul că în cazul predării religiei ortodoxe în şcoală, BOR a înregistrat un succes strategic şi mediatic extrem de important. Mai concret, prelaţii specializaţi pe comunicare au reuşit să prezinte opţiunea de a face ore de religie ca fiind preferată de peste 98% dintre părinţi (date care sunt puse la îndoială tocmai de dezbaterea aprinsă iscată în spaţiul public!). Cum au reuşit acest lucru este o altă discuţie care ţine de tehnicile avansate de PR.

În cel de-al doilea caz, din aceste zile, răzgândirea premierului Cioloş în urma „discuţiei telefonice” cu preotul patriarh al BOR, Daniel, este o lovitură de imagine dată în principal separaţiei puterilor în Stat, concept fundamental al oricărei democraţii. Nu detaliez manipulările subtile din comunicatul BOR (a fost foarte bine punctat aici!), afirm doar că BOR se comportă ca un stat în stat (activităţi comerciale de sute de milioane de euro neimpozitate, facilităţi fiscale, eludarea oricărui control financiar din partea Statului, finanţare directă şi indirectă de la buget etc.) şi, prin ingerinţa în politică, încalcă orice principiu de separare a puterilor în democraţie. Biserica nu are ce căuta în campanii electorale, în politică, în şcoli (doar în cele particulare şi/sau de duminică), pe bursă!

Abia secundar consider că Dacian Cioloş a mai pierdut puncte de încredere prin cedarea în faţa şefului Bisericii. Constat doar că Prim-Ministrului României i-a fost minimalizată autoritatea prin „chemarea la ordin” printr-un simplu telefon.

Totuşi, de unde are BOR atât de multă influenţă în condiţiile în care numărul enoriaşilor practicanţi (cei care vin la biserică) şi încrederea în instituţie scad constant (detalii aici!)? Răspunsul este în ingerinţa Bisericii în politică.

Relaţia între politicieni şi Biserică pare simplă, însă, în realitate, capătă aspecte iraţionale. Să le luăm pe rând!

Sistemul funcţionează pe principiul „politicienii sprijină financiar Biserica (date statistice aici!), iar preoţii, prin preaslăvire în biserică, aduc voturile”. Totuşi, chiar şi la o privire superficială, din punct de vedere strategic, nu se justifică balanţa de consturi-beneficii în favoarea politicienilor. Mai precis, nu există studii care să coreleze o eventuală creştere a voturilor pentru un anumit partid (sau candidat) cu propaganda electorală pentru acesta exercitată de preoţi. Atunci, tu politician, de unde ştii că preotul/biserica şi-au făcut treaba pentru care îi finanţezi? Mai mult, banii circulă doar într-un singur sens, de la stat (doar nu de la poltician!) către biserică şi nu invers. Deja, economic şi politic, pare a fi o ţeapă trasă politicianului (pe banii cetăţenilor)!

Atunci, de ce politicienii permit o influenţă atât de mare BOR şi ingerinţa (fără foloase cuantificabile) în treburile politice ale Statului? Cred că singura şi înspăimântătoarea explicaţie ţine de mecanismul fricii! Mult prea mulţi a politicieni sunt ignoranţi (confundă credinţa în Dumnezeu cu instituţia Bisericii şi îşi cumpără, astfel, indulgenţe) şi superstiţioşi („dar dacă D-zeu mă pedepseşte fiindcă nu mă port frumos cu preoţii?” – semn de credinţă într-un Dumnezeu răzbunător pentru ne-onorarea slujitorilor Săi; nu are legătură cu credinţa creştină!). De aceea, asistăm la scene oribile cu politicieni infractori care se miruiesc în plenul Parlamentului sau care fac cruci şi mătănii pentru a nu fi trimişi în faţa justiţiei pentru a fi judecaţi pentru furt! De parcă ar spune „Doamne-ajută-mă pe Pământ să scap, că vizavi de Rai şi Iad mai vorbim!”. În faţa unor astfel de mişelii, cum tu, BOR, să nu cazi în tentaţie şi să nu foloseşti slăbiciunea politicienilor pentru a deveni tot mai puternică politic şi economic? Evident, tot pentru slava lui Dumnezeu, nu? Prin urmare, frica este principalul motor motivaţional pentru care BOR capătă tot mai multă influenţă în Statul şi societatea românească!

Mai putem vorbi de un aspect care pare secundar, dar riscă să ne arunce ca ţară în intoleranţă, minciună şi stagnare. Aceiaşi sete de putere pamânteană a BOR şi aceiaşi frică a politicienilor de gelatină şi fără de Dumnezeu fac o confuzie periculoasă care duce la amestecarea naţionalismului extremist cu păstrarea identităţii naţionale. „Nu sunteţi creştini adevăraţi şi nu vă iubiţi patria strămoşească dacă lăsăm străinii şi necredincioşii să ne acapareze!”. Sună cunoscut, nu?

În încheiere, vreau să vă reamintesc cheia de lectură a celor de mai sus: dacă BOR se implică în treburile pământeşti mai mult decât îi este menirea, atunci, fără supărare, să îşi asume să fie judecată în termeni pământeşti!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

aurel aurel
7.12.2015, 18:35:27

domnule Raileanu,nu convingera faptului ca biserica le aduce voturi ii determina sa se linguseasca pe linga prelati ci teama de a nu fi luati in colimator de catre acestia. Teama de a nu-i supara pe prelati ,ii determina pe politicieni sa fie darnici (oricum nu dau de la ei) Biserica prin reprezentantii sai se comporta precum santajistii din presa ce controleaza anumiti politicieni ,prezentandu-le varianta in care acestia vor fi denigrati in fata cititorilor... enoriasilor.In acest moment la noi ,in presa si in religie nu se prezinta un draft de sustinere constructiva ci se prezinta varianta distructiva,varianta in care un candidat poate fi distrus in cazul in care nu se conformeaza cerintelor. Faci ca noi sau punem tunurile pe tine este varianta cea mai simpla si se dovedeste cea mai eficienta....psihologic e demonstrat ca omul percuteaza mai eficient in cazul fricii...asa ca... Bineinteles ca acest lucru e posibil datorita imbecilitatii masei de manevra care neavand principii solide,pareri proprii bazate pe cunoastere,poate fi controlata in sensul dorit...tocmai din acest motiv se duce o lupta pe acest segment si chiar se face totul pentru marirea acestei baze....si e posibil sa reuseasca...fiindca si unii si altii ne vor prosti.Vorba aia ;tara te vrea prost.

+11 (21 voturi)
Radu Mircea
7.12.2015, 18:52:42

# aurel aurel Sa ai sanatate domnu' Aurel , ca frumos le mai scrii . Mai ales ca se potriveste la fix cu ce-am scris eu . E semn de la dumnezeu sa ne treaca aceleasi idei prin cap in acelasi timp si minune mare ca suntem macar doi care gindim asa . Daca suntem doi parca nu ne-au prostit de tot pe toti preafericitii lor .

+7 (13 voturi)
M Costi
7.12.2015, 19:51:18

Ca de obicei primii care comenteaza la orice articol despre Biserica ( doar despre cea Ortodoxa Romana , nu si la la cea Catolica , Greco-Catolica sau Protestanta ! ) sunt aceiasi si aceiasi auto-declarati atei ! Atei ( sanchi , de fapt catolici , greco-catolici , protestanti sau iudaici ! ) care considera astfel ca isi promoveaza propriile confesiuni sau religii ! S-a ajuns astfel ca respectivii "atei" sa ceara ...demisia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane !?! Genial...nu ? E ca si cum un crestin ortodox ar cere demisia Papei, sau a Rabinului Sef de la Ierusalim sau a lui Dalai-Lama....

-10 (22 voturi)
Radu Mircea
7.12.2015, 18:39:25

# Politicianul roman este foarte darnic cu banii publici , adica ai nostri , si al dracu' de chibzuit cu banii lui , de unde si averile adunate cu ajutorul lui dumnezeu care mai de curind a devenit capetenie de tilhari , care-si ia zeciuiala prin reprezentantii lui pe pamint . Popii . Fiindca scopurile politicienilor si ale popilor coincid cel putin intr-un punct : TARA TE VREA PROST este normal ca fluvii de bani sa se reverse dinspre politicieni , via bugetul de stat , catre ultrafericitii lor a caror experienta in prostirea poporului si mentinerea lui in cea mai neagra ignoranta este deja proverbiala . Daca eu promit un lucru cuiva si ii mai cer si bani sau alte foloase si nu ma tin de cuvint legea (pe buna dreptate) ma considera EXCROC si ma baga la puscarie . Va rog sa-mi spuneti dvs. daca (in afara de citeva cazuri medicale) exista un om care sa se fi convins de spusele si promisiunile popii ??? Daca ati vazut vreodata pe cineva intors din rai mintuit sau minjit de smoala si pucioasa abea debarcat din iad ???

+8 (12 voturi)
Michiu Stefan
7.12.2015, 19:11:47

Nu numai politicienii sunt "ignoranti si superstitiosi", mare parte a credinciosilor, a practicantilor ortodocsi sunt la fel, politicienii sunt o reflexie a acestora.Am fost frapat, cand intr-o discutie cu persoane educate, cu studii facute pe bune,pe temele articolului, mi s-a reprosat ca "arunc cu pietre in biserica"!Mentalitatea generala este ca, clerul nu poate fi criticat, aceasta insemnand o critica a bisericii.Politicienii stiu asta, si de aceea, pe spezele noastre, se umilesc fata de acestia; daca tendinta va continua, in curand vom fi un Iran ortodox!

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările