Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce şi-a schimbat Iohannis stilul de comunicare. Ce spun specialiştii

23
19 May 2015 20:29:28
Autor: Mădălina Mihalache
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

După multiple critici la adresa stilului său prezidenţial, perceput ca fiind prea moale, Klaus Iohannis face o schimbare: promite că va motiva promulgarea sau nepromulgarea fiecărei legi importante ajunse la Preşedinţie în faţa presei. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ cred că schimbarea atitudinii preşedintelui în ceea ce priveşte comunicarea este binevenită.

În a doua conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, Klaus Iohannis a spus că va explica fiecare decizie importantă luată la nivelul Preşedinţiei. „Misiunea preşedintelui este de a promulga legi adoptate în Parlament. Am decis ca atunci când ajung la mine spre promulgare legi importante sau care au dus la discuţii ample în spaţiul public să fac declaraţii legate de promulgarea sau nepromulgarea lor“, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul promulgării a trei legi electorale - Legea privind finanţarea campaniilor electorale, Legea partidelor politice şi Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale – şi respingerea legii care scapă sute de primari de dosarele avute cu ANI.

Până acum, Preşedinţia anunţa, doar printr-un comunicat de presă, promulgarea unei legi, atacarea ei la Curtea Constituţională sau retrimiterea spre reexaminare în Parlament, după caz. Potrivit unor surse din anturajul prezidenţial, schimbarea comportamentului preşedintelui a venit ca urmare a unei discuţii cu consilierii, înainte de plecarea sa în Italia, atunci când preşedintele a răspuns, în termeni duri, insinuărilor lui Victor Ponta privind legătura Preşedinţiei cu compania austriacă Holzindustrie. „Au fost critici că noi nu îl consiliem bine pe preşedinte şi de aici lipsa sa de reacţie pe chestiuni importante. Preşedintele a înţeles“, au declarat surse, pentru „Adevărul“. În consecinţă, schimbarea de abordare a preşedintelui Klaus Iohannis s-a văzut imediat în cele două conferinţe de presă organizate la distanţă de doar câteva zile.

„S-a acomodat cu funcţia de preşedinte“

Analistul politic Adi Zăbavă crede că Iohannis şi-a dat seama de aşteptările populaţiei vizavi de implicarea Preşedinţiei în problemele stringente. „E evidentă o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte comunicarea. Cred că sunt două cauze. Prima, amintită oarecum şi de preşedinte, e că anumite decizii nasc dezbatere intensă în opinia publică, resintindu-se nevoie unui punct de vedere al preşedintelui. A doua cred că e dată de acomodarea cu funcţia de preşedinte. Iohannis pare că a trecut de perioada de acomodare şi de înţelegere a pârghiilor pe care funcţia le oferă, iar acest lucru a dus şi la decizia de a comunica pe anumite subiecte, de a fi mai deschis către presă în conferinţele de presă“, explică Zăbavă.

„Este nevoie de el în spaţiul public“

Specialistul în comunicare politică, Dan Ionescu, arată că preşedintele Klaus Iohannis poate pierde din capitalul uriaş de încredere de care se bucură dacă nu se adaptează la cerinţele susţinătorilor săi. „Problema sa e că prin auto-excluderea din spaţiul public îşi cauzează propriei cauze şi propriului mandat. Lasă loc de critici (nu mereu fondate), permite celor care nu-l simpatizează să umple spaţiile goale cu ce doresc ei şi, mai ales, se transformă într-un preşedinte absent. Adevărata nefericire a situaţiei stă în faptul că poate preşedintele face ce trebuie să facă, poate se implică şi chiar acţionează, dar dacă aceste lucruri nu se văd în exterior ele sunt ca şi când nu ar exista. Finalmente preşedintele va trebui să accepte că e nevoie de el în spaţiul public şi că i-ar prinde bine să joace un rol central aşa cum cred că îşi doresc mulţi din cei care l-au votat. Susţinătorii săi spun că procentul mare de încredere de care se bucură este o dovadă a faptului că face ceea ce trebuie să facă. Aş interpreta procentul ca o mare aşteptare mai degrabă decât o confirmare. Klaus Iohannis nu vine cu un capital de încredere din trecut în ceea ce priveşte funcţia prezidenţială. În el s-au investit mari speranţe şi dacă nu le răspunde public printr-o comunicare adecvată s-ar putea să le piardă “,crede Dan Ionescu.

„Să vorbească mai puţin“

Nu de aceeaşi părere este, însă, fosta purtătoare de cuvânt a Admnistraţiei Prezidenţiale, Tatiana Niculescu Bran, care a demisionat din poziţia de consilier prezidenţial din cauza unei relaţii defectuoase cu presa, după cum ea însăşi a recunoscut. La o lună de la plecarea sa de la Cotroceni, Tatiana Niculescu Bran crede că preşedintele vorbeşte, totuşi, prea mult.

„Câteva tăceri ale Preşedintelui (părerea mea e că vorbeşte prea mult): 1.a obţinut de la partide trei legi perfectibile dar esenţiale pentru alegerile de la anul şi primenirea clasei politice 2.a schimbat şefia SRI 3. a încheiat acordul pentru finanţarea Apărării 4. a introdus pe ordinea de zi a CSAT defrişările ilegale şi Institutul Cantacuzino 5. a criticat modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală 6. face vizite externe pentru susţinerea primirii României în spaţiul Schengen 7. a încurajat latura economică a parteneriatului cu SUA. M-aş aştepta ca, în curând, să 1.numească şef la SIE 2. să desemneze consilieri presidenţiali pentru sănătate şi educaţie 3. să obţină intrarea României în Schengen, fie şi parţial, până la sfârşitul anului. 4. să vorbească mai puţin. Deci, să aveţi o zi luminată!'“, a scris Tatiana Niculescu-Bran pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis: Nu sunt de acord cu modificarea Codului Penal. Nu accept ca parlamentarii să facă modificări în interes propriu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, la Palatul Cotroceni, că nu este de acord ca parlamentarii să modifice legislaţia penală, adăugând că va refuza să promulge astfel de legi.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Biky
19.05.2015, 20:57:09

Salut decizia Președintelui Romaniei! Cred ca perioada de acomodare a expirat de ceva timp,dar vorba aia romaneasca,... ..."nici in al doispelea ceas nu e târziu"...!... Romanii au ales un Presedinte,..."sa-si faca meseria",...este GREA,...numai ca EL a candidat si NOI l-am ales,... ...pentru a ne reprezenta interesele.... Personal sper inca,...ca "oaia poate deveni LUP,...si INVERS,...!!!

+1 (5 voturi)
Biky
19.05.2015, 21:03:11

Ar fi SUPER de SUPER ca "oaia" ajunsă in mijlocul unei haite de LUPI sa remonteze macar in proporție de 50 % "handicapul",.... in primul an de președentie!...

0 (2 voturi)
Taunul 77
19.05.2015, 20:57:46

A tinut si el o conferinta de presa si gata, si-a schimbat stilul de comunicare? Fiti seriosi. Stilul nu se schimba daca te hotarasti sa comunici mai mult ci de modalitatea in care o faci. Nu e important cat, ci e important cum. Iar la asta Johannis inca are de lucrat. Cel putin sa invete sa nu mai raspunda in fraze prea scurte sau in propozitii simple, vechea lui meteahna. Sa invete sa dea raspunsuri mai elaborate. O astfel de cerinta e importanta si la un interviu de angajare, daramite la o conferinta de presa tinuta de ditamai seful statului ...

+3 (5 voturi)
Biky
19.05.2015, 21:16:26

Taunul 77, Intru totul de acord cu comentariulostat de tine,si totusi,... Eppur si muove!!!... Oricum,nu avem altceva de facut decat sa așteptam,am votat,ales,...forțați de împrejurări,... ...poate incepe sa se învârte "roata" si in Romania,... ..si daca tot am fost puși in situatia de a vota ca de fiecare data "raul mai mic",...ori mai speram inca,s-au ne mutam TOTI din Romania si "II" lasa, sa se aleagă si sa trăiască SINGURI!

+2 (2 voturi)
Kepler-186f
19.05.2015, 21:41:40

E nevoie sa fie mai aproape de romani, nu in spatele perdelelor ca marele preot intr-un templu antic. Ar trebui sa comunice mereu cu presa, nu doar pe facebook, intr-un limbaj nuantat si explicit in acelasi timp, sa evite limba de lemn, sa reactioneze public cu promptitudine cand ceva nu e in regula. Asta e tot ce-i lipseste, nu usor pentru o personalitate timida si taciturna ca a lui, dar esential. In rest gandirea lui e pe coordonatele corecte, cunoaste parghiile institutionale ale unei democratii si are determinarea necesara pentru a le aplica. Cred si ca i se pun in carca responsabilitati care nu-i apartin, de multe ori oameni sau institutii nemultumite i se adreseaza cu scrisori, in loc sa scrie in primul rand ministrului de resort si in ultima instanta presedintelui. Dar lucrurile se vor echilibra cand vom avea un prim ministru normal, un guvern si un parlament functional.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările