Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce sunt posibile alegeri simultane - locale şi parlamentare

40
11 Sep 2019 16:31:26
Liviu Avram
Constituţia prevede condiţii extrem de restrictive pentru dizolvarea parlamentului
Constituţia prevede condiţii extrem de restrictive pentru dizolvarea parlamentului

USR a propus încheierea unui pact politic şi parlamentar pentru declanşarea alegerilor anticipate şi organizarea acestora odată cu localele. Principala obiecţie faţă de această idee este existenţa unei decizii CCR din 2012, care a blocat o tentativă similară a guvernului Boc. Dar este aceasta o obiecţie validă? Tot ce urmează este valabil într-o singură ipoteză: că se constituie în Parlament o majoritate favorabilă anticipatelor.

În decembrie 2011, invocând oficial raţiuni financiare, dar probabil mânat şi de raţiuni politice şi electorale, Guvernul Emil Boc a intenţionat comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare care urmau să aibă loc în anul următor. Pentru atingerea acestui scop, guvernul a elaborat un proiect de lege pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Conform Constituţiei, opoziţia de atunci, PSD şi PNL, a depus o moţiune de cenzură, dar aceasta a fost respinsă de majoritatea PDL – deci legea a fost considerată adoptată.

Opoziţia a contestat legea la CCR, care a admis contestaţia şi a declarat legea neconstituţională, aducându-i mai multe reproşuri: modificarea majoră a legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de scrutin, prelungirea cu câteva luni a mandatelor aleşilor locali (nepermisă de Constituţie), afectarea dreptului de a fi ales prin interzicerea candidaturii unei persoane la ambele tipuri de scrutin, posibila afectare a dreptului de a alege prin numărul mare de buletine de vot (şase), care poate confuziona electoratul, şi încă vreo câteva cu caracter mai tehnic.

Acum, prin pactul propus partidelor non-PSD şi preşedintelui, USR schiţează următorul mecanism constituţional de ajungere la alegeri simultane: votarea unei moţiuni de cenzură prin care guvernul să fie demis, respingerea de două ori, în termen de 60 de zile, a unui nou guvern, dizolvarea Parlamentului de către preşedinte şi organizarea alegerilor în maximum 3 luni de la dizolvarea Parlamentului.

Care sunt diferenţele dintre cele două mecanisme? În primul rând, diferă factorul declanşator. Atunci, am avut voinţa politică a Guvernului şi a majorităţii care îl sprijinea de a atinge un scop asumat oficial: alegeri simultane. Acum, factorul declanşator este voinţa unei majorităţi parlamentare de a atinge un alt scop asumat oficial: demiterea Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate. Simultaneitatea alegerilor parlamentare cu cele locale este doar o consecinţă subsidiară, care poate fi atinsă dacă şi numai dacă protagoniştii politici respectă un calendar minuţios al paşilor procedurali şi al termenelor constituţionale. De aici derivă, probabil, şi nevoia unui pact.

În al doilea rând, diferă instrumentele folosite. Atunci, instrumentul a fost legea pentru care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea. Fiind vorba de o lege, aceasta a putut fi contestată la Curtea Constituţională, iar carenţele pe care aceasta le conţinea au putut atrage sancţiunea de neconstituţionalitate.

Acum, soluţia propusă de USR nu presupune emiterea vreunui document susceptibil să fie atacat la CCR. Demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură şi respingerea prin vot a celor două propuneri de Cabinet sunt acte suverane ale Parlamentului, asupra cărora, dacă procedurile sunt respectate, CCR nu are cum să intervină. După aceea, se declanşează un mecanism constituţional, pe care, din nou, CCR nu-l poate cenzura: dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor.

Dintre carenţele legii lui Boc, una singură mai subzistă acum, în cazul în care se ajunge la alegeri simultane: numărul mare de buletine de vot (şase), care (zice CCR) ar putea afecta procesul electoral. Numai că de această dată carenţa nu poate fi sancţionată, întrucât nu decurge dintr-o lege, ci eminamente din acte necenzurabile: momentul în care Parlamentul alege să voteze moţiunea de cenzură şi momentul în care preşedintele alege să dizolve Parlamentul.

Rămâne o singură problemă – însă una nu politică, nici juridică, ci una strict de imagine: respingerea celor două propuneri de investitură. Căci cine e dispus să formeze un guvern sau să participe la formarea acestuia ştiind sigur că va fi respins? Pare o mascaradă, nu? Câtă vreme Constituţia noastră, în numele unei stabilităţi politice care poate fi şi iluzorie, este atât de rigidă în ceea ce priveşte dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate, soluţia nu e să cauţi instrumente în afara Constituţiei, ci, oricât de ridicol poate părea, să le foloseşti exact pe cele pe care aceasta le oferă. Ridicolul situaţiei, care e evident în cazul de faţă, decurge direct din Constituţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Constantine Constantine
11.09.2019, 17:20:22

Indiferent de simpatiile politice aceasta este o masura buna mai ales din punct de vedere financiar, facindu-se economii in cheltuirea banului public.

+3 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.09.2019, 17:35:26

In sfarsit va iesi soarele si pe strada mafiei iohannist-liberal-securistem dar si pe cea a propagandistilor ei comicarosi..! E oficial..! Pe surse s-a aflat ca azi PSD va da urmatorul comunicat de presa: ”Profund indurerata de degringolada crâncenă a gunoaielor galbene (trolii mafiei limberale) si de depresia propagandistilor iohannisti care o dau de vreo 2 ani jumate numai in bara cu analizele si profetiile lor de Mafalde masculine cu probleme dislexice galopant-agravante, dar mai ales exasperata de infioratoarea prostie si mentalitate de gainar politic a cocalarului sef al PNL, Sica Mandolinu, cocalar-gainar care o lungeste cu strangerea de semnaturi pentru motiunea de cenzura pana la paștele pavianilor cu cap de neamt si mantie (dar fara cuier), Viorica Dancila a decis sa strânga ea singura, benevol, semnaturile pentru o motiune impotriva ei, cu speranta ca astfel romanii se vor putea bucura de alegeri parlamentare anticipate si alegeri locale in acelasi timp.”

-13 (15 voturi)
NAMALAS
11.09.2019, 18:00:03

Vanatorul/d.c. at........trollul ruserloc nu a aflat ca-n nomenclatorul de meseri, din mioritica, meseria de vanator a fost inlocuita cu meseria de VIDANJOR/d.c.at...in sfarsit mafia ciumei rosii, scolita in Grivco, i-a dat , din nou, aceiasi stenograma de postat. Semn rau. E oficial. Direct de la Kremlin, nu pe surse...heheeeeeeeeee

+11 (19 voturi)
NAMALAS
11.09.2019, 17:55:02

USR-isti marxisti creatia acelorasi comunisti cu ochii albastri, se face de rasul lumii. Am fost recent intr-o mica excursie prin tara si in absolut toate orasele unde am fost, absolut nimeni nu semna, pentru candidatura lui Barna si Ciolos in tandem. De ce oare ?

+7 (23 voturi)
Mircea B.
11.09.2019, 18:13:25

namalas Dacă sunt marxiști așa cum spui,inseamnă ca ei sunt ciuma rosie. Ieși în piață și răcnește "Jos Ciuma Roșie!" să vezi cine o să se simțească cu muscoiu pe căciulă...

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările