Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce tac românii care tac

13
20 Jun 2018 12:44:04
Ancelin Roseti

Sunt totuşi foarte mulţi care ignoră un lucru fundamental: puterea unui partid politic constă, realmente, în numărul de susţinători ai acelui partid, cu tot ce înseamnă acesta. Toate celelalte reprezintă pârghii de exercitare a puterii politice.

Cu alte cuvinte, într-o societate democratică, un partid (coaliţie) nu poate rezista la butoanele unei ţării, dacă măsurile pe care acesta le aplică vin în răspăr cu năzuinţele mulţimii, cu aspiraţiile norodului.

De un an şi jumătate, ne este dat să vedem un „spectacol” unic în lume, acela în care coaliţia PSD-ALDE aflată la guvernare modifică şi emite perseverent legi, având ca ţintă primordială nu întărirea justiţiei, ci anihilarea ei. În numele „democraţiei” şi pentru „binele” neamului, aşa-zişii politicieni (în imensa lor majoritate, analfabeţi) ce intră în alcătuirea acestei stranii coaliţii cocoţate în fruntea ţării se străduiesc, şi nu fără succes, să legifereze furtul, să legitimeze corupţia, să desfiinţeze justiţia. Nu-i exclus să auzim, în curând, că, pentru a smulge, odată pentru totdeauna, răul din rădăcină, s-a hotărât scoaterea cinstei în afara legii. Scurt: eşti cinstit, eşti vinovat!

Dinaintea acestei situaţii ce forţează absurdul dincolo de limitele sale ― devansând cu mult imaginaţia (confruntate cu realitatea românească, personajele kafkiene nu trec decât ca palide copilării) ― doar câteva sute de mii de români se arată nemulţumiţi. Restul tac. De ce? Tăcerea lor ar trebui să dea de gândit. Eu cred că de aici ar trebui pornit într-o analiză atentă şi obiectivă a societăţii româneşti, aici se află punctul nevralgic ― altminteri totul cade într-o retorică semeaţă. Pe câţi dintre români, cel puţin sub aspect socio-profesional, îi avantajează aceste modificări sau emiteri de legi care au a consfinţi răul, corupţia, furtul, impostura, incompetenţa etc.? Câţi dintre politicienii opoziţiei sunt de acord (tacit, fireşte) cu această aberantă inversare de poli ce are a „spăria gândul”, vorba cronicarului? Câţi dintre români zac amorţiţi în indiferenţă şi de ce?

După atâta amar de ani, rodnici în lucrative feste politice (multe de neimaginat), mai sunt totuşi foarte mulţi concetăţeni care cred că indivizii intraţi în politică (la vârf sau nu) sunt mânaţi de mari idealuri naţionale, că au a „face ceva” pentru ţară, că singurul lor scop este propăşirea neamului.

Se pare că aceşti oameni nu sunt niciodată suficient de dezamăgiţi. Gata oricând să acorde un cec în alb oricărui „politician” dispus să plângă de mila poporului (sau priceput în a gâdila orgolii şi interese), aceştia nu cântăresc, nu măsoară, nu judecă. Ei speră. Atât! Asta e datoria lor: să spere ― de la o zi la alta, de la un mandat la altul (de la o veşnicie la alta, dacă s-ar putea).

Ipocrizia şi manipularea au ajuns îndeletniciri cruciale şi izbutesc cu brio ― nici nu e de mirare, atâta vreme cât ignoranţa şi nepăsarea sunt de neclintit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Adrian Andrei
20.06.2018, 15:22:51

Cand eram mai copil citeam de prin carti si ma mai uitam la filme documentare despre ascensiunea nazismului. Ma miram "cum naiba stateau evreii aia ca vitele, sa ajunga trimisi cu milioanele la abator?!" Mai vedeam prin documentarele epocii germani 100% care aplaudau pe strada... Ma uitam atunci, cu inocenta mintii de copil si ma minunam. Azi ma uit iar, live si replay. Stii cum isi bate Dracul joc de oameni? Le sterge memoria, si uite asa oamenii nu recunosc istoria decat dupa ce sare iar si-i musca de fund! Iar atunci, in loc sa recunoasca greseala, oamenii se reped sa caute scuze si circumstante.

+5 (5 voturi)
Stancu Dan
20.06.2018, 16:22:30

1. "Romanii care tac" nu sunt in nici un caz un grup compact. Exista nenumarate subgrupuri cu nenumarate motivatii. 2. Subgrupurile care nu fac parte din nucleu' dur pesedist si nici nu agreeaza jmenareala si ciordeala au nevoie de lideri si obiective. "Hai sa iesim in strada" e un mijloc pentru a obtine ceva. Dar are o putere limitata atunci cand obiectivu' nu-i perceput ca o necesitate imediata. Obiectivu' iesirii in strada era "nu va atingeti de DNA, de independenta justitiei si de legile anticoruptie". DAR ... sa citim presa. Nu, nu propaganda antenista ci presa suficient de independenta. Ce avem in Romania ? O economie care schioapata, un stat inept incapabil sa furnizeze servicii de calitate, un sistem educational si sanitar deficitar, o populatie ce include segmente importante ce se disting prin analfabetism functional, incultura, lipsa de civilizatie si o atractie irezistibila pentru subcultura de ghetou. Bon, deci toate astea existau atunci cand DNA era functional iar justitia era acceptabil de libera. Sigur, dupa modificarile recente induse de pesedime e clar ca va fi mai rau. Deci pana acum era rau iar acum va fi si mai rau. Dar nu poti mobiliza la nesfarsit populatia cu sloganul "luptati pentru raul cel mai mic". Trebuie sa le propui ceva ce produce "binele", nu "raul cel mai mic". Intre noi fie vorba presa catastrofista a indus populatiei un nivel foarte ridicat al indiferentei. Iar presa de ghetou a indus un nivel foarte ridicat al tolerantei pentru jmenaru' si ciorditoru' "care are succes". Sa fie oare o intamplare ? Hehe ...

+2 (2 voturi)
eu doar constat
20.06.2018, 16:25:30

De ce tac? Poate pentru ca nu sunt de acord cu cei care striga. De ce intotdeauna trebuie sa pornim de la ideea ca cei care tac trebuie sa fie neaparat de partea celor care striga. Avem un argument de necontestat: rezultatul alegerilor - cand o majoritate a populatiei, in general oameni care nu striga, i-au votat pe cei, impotriva carora striga acum o minoritate. Daca se va continua ca acum, la urmatoarele alegeri aceasta minoritate galagioasa va fi si mai mica, pentru ca nu ofera nimic mai bun in loc, ci numai scandal si ura. In acest timp majoritatea mareste pensiile, salariile din sistemul bugetar, mai ales ca in 2020, cand vor fi noile alegeri, pensionarii, cca 5,5 milioane vor primi o crestere a pensisi de 75% fata de cea de acum. E prevazuta in progarmul de guvernare inca din 2016, desi in 2020 galagiosii o vor prezeta drept mita electorala. Cum poate crede cineva ca acesti oameni vor striga impotriva actualei guvernari? Si nu cred ca in familiile celor care striga nu sunt pensionari. Poate doar din cei cu pensii speciale de serviciu, dar astia, desi au pensii nesimtite (il parafrezez pe BOC) si trag un procent insdemnat din bugetul tarii, sunt foarte putini - la numaratoarea voturilor nici nu conteaza.

-1 (7 voturi)
petre ion
21.06.2018, 04:23:22

@- eu doar constat- Mi-a placut comentariul,gandesc la fel,insa genul acesta de comentarii(stiu pe pielea mea),starneste viesparul de scribalai de pe forum care incep sa dea drumul la injurii! Pentru ca injura mai tare,cred ca dreptatea si adevarul sunt doar de partea lor!

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
20.06.2018, 20:24:25

Oamenii tac din multe motive. Unora le-a fost adormita vigilenta. Altii au obosit, vazand ca incet-incet sunt tot mai ignorati de ciorditorii sefi, care s-au imunizat in timp la proteste. Altii considera ca nu au o motivatie suficienta. Altii au si ei o viata, nu pot trai doar cu si prin proteste. Atacurile sustinute si repetate asupra societatii si economiei au slabit puterea de reactie a oamenilor, care oricum erau dezbinati si greoi de felul lor si datorita actiunii permanente a 50 de ani de comunism. Energiile acumulate s-au consumat repede, dupa revolutie oamenii au ramas secatuiti si debusolati. Tot ce a venit dupa a fost programat sa macine rezistenta oamenilor si sa permita ascensiunea unor ticalosi. Cel mai probabil va fi nevoie de o criza majora pentru ca romanii sa se re-energizeze si sa iasa din groapa.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările