De ce se tem guvernanţii de legea salarizării unitare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragnea şi Grindeanu aplicând un principiu economic sănătos: nu dărui un peşte, învaţă omul să pescuiască
Dragnea şi Grindeanu aplicând un principiu economic sănătos: nu dărui un peşte, învaţă omul să pescuiască

Nu există om în România să nu ştie că atunci când vrei să îngropi o problemă înfiinţezi o comisie. Săptămâni la rând, legea salarizării unitare a fost negociată de Ministerul Muncii cu partenerii sociali. Când lucrurile păreau că se îndreaptă spre adoptarea proiectului de lege în guvern urmată de trimiterea la parlament pentru dezbatere, lucrurile s-au schimbat în mod radical.

Liderii coaliţiei de guvernământ au schimbat brusc macazul anunţând că nu va fi un proiect de lege al guvernului, ci o iniţiativă legislativă a parlamentarilor din tabăra puterii.

Diferenţa dintre cele două căi de adoptare a unei legi, proiectul de lege şi iniţiativa legislativă, sunt de substanţă. Mai ales în cazul unei legi complexe cum este cea a salarizării unitare, este imposibil ca elaborarea ei să stea într-o iniţiativă parlamentară. Senatorii şi deputaţii nu au informaţiile şi expertiza necesară pentru a face un text de lege coerent. 

Un proiect de o asemenea importanţă se face pe baza analizei unor date economice şi sociale pe care numai guvernul le poate avea prin ministerele sale şi prin agenţiile de specialitate. Numai o echipă de specialişti care beneficiază de voinţa politică a guvernului poate duce la bun sfârşit un proiect de o asemenea anvergură. După care, având susţinerea guvernamentală, documentul este trimis la Parlament unde trece prin procedura legislativă. În dezbatere vor apărea amendamente, dar Guvernul va fi chemat să spună pe care le poate susţine şi pe care nu.

Ce se întâmplă cu o iniţiativă legislativă asumată de sute de parlamentari? Cine va pune cap la cap toate ideile şi amendamentele? Cine va avea o viziune unitară? Cine va cenzura din punct de vedere economic proiectul? Nimeni. Fiecare va cere salarii mai mari, ba pentru profesori, ba pentru secretare, în funcţie de interesele personale. Iar, din autor al unui proiect esenţial pentru societatea românească, guvernul s-ar transforma într-un fel de consultant care îşi va da cu părerea, dacă va fi întrebat.

Probabil că Liviu Dragnea a sesizat că este total necredibil să vorbeşti despre iniţiativă parlamentară în cazul legii salarizării şi a schimbat din nou direcţia. Preşedintele PSD vorbeşte acum despre „proiectul de lege” care va fi trimis la parlament. Ca să fie trimis la parlament, textul trebuie adoptat în prealabil de către guvern, singurul care îl poate trimite forului legislativ. Or, premierul Grindeanu tocmai anunţase că va fi o iniţiativă parlamentară şi nu un proiect de lege!

Pe de o parte, minstrul Muncii anunţă salarii uluitoare de mii de euro pentru medici şi profesori, pe de altă parte textul de lege pe care nu l-a văzut nimeni de la cap la coadă este ba proiect, ba iniţiativă legislativă. În acelaşi timp, apar semnale tot mai multe din partea oamenilor lucizi că majorările salariale vehiculate sunt nesustenabile pentru economia românească. Un proiect de lege care ar fi trebuit să fie pilonul guvernării PSD ajunge să fie plimbat de la Bucureşti la Sinaia şi înapoi fără să se mai ştie cine îşi asumă responsabilitatea pentru adoptarea lui.  De ce atâta confuzie?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite