Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce ţipă CSM?

49
17 Jul 2019 20:35:21
Liviu Avram

Uimitoare rapiditatea cu care CSM a reacţionat vehement la o boare de zvon lansată de ministrul Finanţelor, care a vorbit, destul de vag, de supraimpozitarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei. În opinia membrilor CSM, scăderea pensiilor magistraţilor ar fi un atentat la independenţa acestora. Principial, poate că au dreptate, dar aici mai importante sunt resorturile.

Atribuirea de pensii speciale magistraţilor, care să fie cât mai apropiate de veniturile nete pe care le aveau cât erau în activitate, este un lucru acceptat în toate ţările civilizate. În România, pensia unui magistrat este calculată ca o cotă parte (85%) din venitul brut pe care îl avea cât era activ.

Numai că, anul trecut, în România s-a petrecut o anomalie pe care n-o mai întâlnim în ţările civilizate: noţiunea de venit brut a fost rebotezată peste noapte, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Scriptic, noile venituri brute au devenit astfel semnificativ mai mari decât cele vechi, chiar dacă veniturile nete au rămas cam aceleaşi.

Rebotezarea nu a fost urmată şi de o ajustare corespunzătoare a pensiilor care se calculează prin raportare la venitul brut. Aşa se face că s-a ajuns în situaţia ca magistraţii să primească pensii cu mult mai mari decât veniturile nete pe care le aveau cât erau activi – ceea ce îi transformă deja în privilegiaţi. La vremea respectivă, CSM a zis bogdaproste şi a tăcut.

Pe de altă parte, privilegierea magistraţilor prin cunatumul pensiilor a fost însoţită de încă patru măsuri legislative, implementate de Comisia Iordache prin pachetul de legi ale Justiţiei:

* Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a magistraţilor (SS).

* Schema de pensionare anticipată, după doar 20 de ani de carieră.

* Dublarea de la doi la patru ani a perioadei de pregătire la Institutul Naţional al Magistraturii şi de la unu la doi ani a stagiului de practică.

* Avansarea la instanţele superioare (cu precădere la Înalta Curte) pe bază de interviu, nu pe bază de concurs scris.

Putem observa că, luate cumulat, toate aceste măsuri produc efecte devastatoare în întreg sistemul de Justiţie. Biciul SS şi zăhărelul pensiei vor face din pensionare o opţiune de nerefuzat, iar din urmă, de la INM, nu vor mai veni forţe proaspete cel puţin doi ani. Deficitul previzibil de magistraţi nu va putea fi acoperit – căci va trebui cumva acoperit - decât prin angajări pe scurtătură, pe criterii subiective, fără nicio garanţie de competenţă profesională.

Sunt prea multe elemente care lucrează în aceeaşi direcţie ca să credem că totul a fost întâmplător. Mai degrabă, o schemă atent elaborată – poate chiar în faimoasele „centre de reflecţie” de care vorbea Tudorel Toader după ce a fost debarcat. Patronul spiritual al acestei scheme, Liviu Dragnea, a părăsit incinta, dar semne că planul a fost abandonat nu prea sunt.

Secţia specială merge cu motoarele turate, în pofida criticilor naţionale şi internaţionale, iar schema de pensionare anticipată şi dublarea stagiilor de pregătire au fost doar amânate cu un an, până la 1 ianuarie 2020 – adică peste nici şase luni. Dacă nu se face ceva urgent, planul va fi aplicat integral, cu toată indisponibilitatea în care se află patronul său spiritul. Dar cine să facă?

Viorica Dăncilă maimuţăreşte referendumul lui Iohannis şi spune că nu va mai da ordonanţe pe Justiţie, că aşa a cerut poporul, iar de la Parlament nu cred că putem avea ceva aşteptări, câtă vreme majoritatea a rămas aceeaşi care a votat cele de mai sus.

Reacţia ţâfnoasă a CSM doar faţă de perspectiva scăderii pensiilor, dar nu şi faţă de celelalte pericole, ne face să ne întrebăm asupra resorturilor care au dus la emiterea comunicatului: pentru că, aşa cum pretinde oficial, se atentează la independenţa magistraţilor sau pentru că e pus în pericol planul patronat de Liviu Dragnea?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Andone
17.07.2019, 21:10:35

"Atribuirea de pensii speciale magistraţilor, care să fie cât mai apropiate de veniturile nete pe care le aveau cât erau în activitate, este un lucru acceptat în toate ţările civilizate" In ce tara exista "pensii speciale" pentru magistrati?

+23 (23 voturi)
antipozi
17.07.2019, 21:17:52

Augustin Lazar are 300.000 lei pensie

-13 (25 voturi)
Vanatorul/d.c.
17.07.2019, 21:47:42

CSM e cea mai coruptă si mai mafiotizata institutie care are legatura cu Justitia. Mai ales Sectia Procurori a CSM, care Sectie Procurori n-are nicio treaba cu ”statul de drept”, ”actul de justitie”, ”independenta justitiei” si alte gargarisme propagandistic-securitice cu care se straduieste sa-si justifice existenta si ”prestatia”, singura ei menire si activitate fiind cea de aparare a priviliegiilor, imunitatilor si ”onoarei” micilor Dumezei in robe de procurori, gen borfasul Negulescu-Zdreanță sau soblolanul rosu Gusti Lazar. Cert este ca acest moment, la CSM, ”per ansamblu” (Sectie procurori +Sectie judecatori) sunt doua ”falange” mafiote care-si apara ”oamenii”: falanga pesedista si cea iohannist-luluțana. Pe scurt, ”loviturile” pe care si le aplica reciproc cele doua falange mafiote din CSM de cand marioneta Iohannis a fost plantata la Cotroceni, nu au nimic de-a face cu independenta justitiei sau cu statul de drept, ci numai cu conservarea privilegiilor de mici Dumnezei si a imunitatilor unor mafioti din parchete si tribunale, dar si a privilegiilor si imunitatilor unor ”șalăi” din Politica, Armata, Servicii, Politie, precum si-a intereselor acestora legate de influenta, bani si putere.

0 (26 voturi)
Ovidiu Olariu
17.07.2019, 21:48:47

antipozi De unde stii, stimabile, ce pensie are domnul Augustin Lazar ? Esti rudenie apropiata, esti confidentul lui ? Sau lucrezi la Casa Nationala de Pensii ? Ori, mai stii si nu am aflat noi, ii fi fiind postasul care ii duce pensia ?

+16 (28 voturi)
MATEI
17.07.2019, 21:53:30

De ce s-au acordat aceste facilitati nejustificate? Si cei din minerit spre exemplu ies la pensie dupa 20 de ani si nu exista termen de comparatie fata de conditile de munca. Minerii nu stiu daca iau mult peste 2000 de lei pensie si se bucura de ea putini ani datorita problemelor de sanatate .Cred ca prin aceste facilitati nejustificate , reglementate de impostori in special din Parlament, s-a dorit sustinerea unui stat mafiot. Si in sensul acesta au contribuit mai multi inclusiv CCR . Tot ce au facut politicienii ajunsi la putere, indiferent de partid, a fost in detrimentul national.

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările