Politică

articolul urmator

De ce trăiesc într-o distopie politică

5
24 Oct 2016 20:15:25
Mihnea Dumitru

5 Comentarii

Jane Doe
25.10.2016, 13:18:31

Nu am citi cartea doamnei Malka Ann Older, la care vă referiți, dar ați descris-o suficient de atractiv, ca să o facă interesant de căutat, probabil pe good reads. Cineva scria că e un fel de West Wing introdus într-un accelerator de particule - mi-e greu să înțeleg cum, mai ales că serialul West Wing a fost unul din preferatele mele. Dar sunt curioasă s-o citesc. Mă întrebam însă, dacă ați citit și romanul-avertisment al lui Boualem Sansal - ”2084 - Le fin du Monde”, care mi se pare mie, ar putea fi un soi de reflexie într-o oglindă SPARTĂ, la Infomocracy, sau în altă lumină, chiar la 1984 a lui Orwell. Cu atâtea distopii SF, pe care le recunoaștem în frânturi de viață reală, mă apucă uneori un dor de seninul Asimov... Mă tot întreb cum ar suna cele trei reguli primordiale ale roboților, adaptate la guvernanți și parlamentari, în care noțiunea de ”om” să-i excludă pe ei și să ne includă doar pe noi, ceilalți? N-a scris nimeni o carte despre un univers uman, condus exclusiv de roboți, fiindcă numai ei ar putea asigura toate calitățile pe care le visăm și nu le găsim la conducătorii umani?

+3 (3 voturi)
Mihnea Dumitru
25.10.2016, 15:32:38

Este o distopie destul de interesanta, dar cam comerciala cea a lui Older. In primul rand, porneste de la ideea ca oamenii ar emigra in functie de acele structuri de 100,000 de oameni, care e o tampenie, in logica mea. Ma rog, e totusi o carte interesanta. Nu, nu am citit Le fin du Monde, am sa-l caut si eu. A scris seria Culturii Iain M. Banks, o utopie in care robotii ("Mintile") conduc in mod foarte uman si civilizat oamenii. Va invit sa cititi toate cartile, in special Jucatorul de jocuri (nu stiu cum a fost tradus, in engleza e The Player of Games).

+1 (3 voturi)
Radius
25.10.2016, 17:40:29

Nu vreau sa fiu mitocan, insa sa stiti ca in franceza, corect ar fi: "La fin du monde". Altfel v-am dat un plus pentru ca cititi, sincer insa cred ca veti pierde vremea cu lucrarea prezentata de dl Dumitru. Sunt mari clasici care merita mai multa atentie, filosofie (mai ales politica) se face de mii de ani. SF-ul e un concept mai recent, insa nu se ridica la acelasi nivel... Un univers uman condus exclusiv de roboți puteti vedea in seria "Matrix". Odios...

+1 (1 vot)
Jane Doe
26.10.2016, 22:23:49

Mihnea Dumitru@ Mulțumesc pentru recomandare. Cartea lui Boualem Sansal a apărut anul acesta (sau la sfârșitul anului trecut?) în Franța, nu cred că a fost tradusă la noi (eu am împrumutat-o de la un prieten). M-a impresionat din două motive: în primul rând, faptul că scriitorul e de credință musulmană și a dorit explicit să tragă un semnal de alarmă, pentru europeni în mod special și nu numai. Și în al doilea rând, pentru universul pe care l-a imaginat și care, zic eu. e cu atât mai înfricoșător cu cât e prezis de un musulman. Valoarea literară în sine, mi-e greu s-o apreciez, știu că a făcut ceva vâlvă în Franța.

Jane Doe
26.10.2016, 22:50:53

Radius@ Da, corect e ”La” fin du monde, mi-a ieșit din grabă articolul greșit, nu sunteți mitocan deloc. Cel puțin, nu cu mine. Și e posibil să aveți dreptate - poate că modul în care asimilăm noi distopiile, literaturii SF, ar fi corect numai dacă le-am atașa unui subgen cu substrat politic. Articolul domnului Dumitru tocmai transcende lumea distopică a unei fantezii (morbide) , spre realitatea care ne înconjoară și de-aici toată dicuția de la care s-a pornit. Poate că era mai bine să pornim de la Kafka și Orwell și poate chiar de la Cimitirul din Praga al lui Umberto Eco, nu de la SF. Cât privește preferințele mele, ca orice fan SF, am autori sau doar romane preferate, așa se întâmplă în toate genurile literare cu care ne desfătăm, nu-i așa...