Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce urăşte Stânga creştinismul?

100
18 Sep 2021 10:21:33
Mihail Neamtu

Vă spun sincer că n-am înţeles niciodată ura Stângii pentru valorile creştine. Ce pilde rele ne-a oferit Iisus? Cu ce greşim atunci când interiorizăm smerenia în locul aroganţei? Iubirea în locul dispreţului plin de închipuiri, limitări şi prejudecăţi?

Ştiu o grămadă de elevi traumatizaţi pentru că un dascăl complexat şi nepregătit s-a adresat cu formula abuzivă, în văzul tuturor: „prostule” sau „fată nătângă ce eşti.”
 
Pe lângă refuzul violenţei, credinţa în Dumnezeu te face să respecţi libertatea celuilalt, spaţiul său intim, nevoia de tihnă şi linişte. 
 
Beneficiile sociale ale creştinismului mi se par infinite: ne cerem iertare, vindecăm durerile din trecut, cicatrizăm rănile şi aducem pacea acolo unde domnea, odinioară, dihonia, invidia sau războiul.
 
Creştinii sunt sarea pământului şi n-au nevoie de vreo direcţie anticorupţie ca să-şi amintească  vechile porunci ale civilizaţiei iudeo-creştine: „Să nu furi“! „Să nu minţi“!
 
Sunt principii fundamentale pentru orice om, nu doar pentru funcţionarii publici. Trebuie să le ai în inimă, nu pe o bucată de hârtie de la avizier.
 
Pe de altă parte, compasiunea este o valoare fundamentală predicată-n biserici. În timpul pandemiei, nişte prieteni credincioşi au oferit zeci de tone de alimente oamenilor săraci şi singuri din Bucureşti. Fără empatie nu există filantropie. 
 
Mila creştinească îi îndeamnă pe mulţi antreprenori să nu judece aspru condiţia unor oameni necăjiţi şi să vină în sprijinul copiilor oropsiţi. 
 
Iată motivele pentru care credinţa vie stimulează voluntariatul şi acţiunea socială nu a Statului birocratic, ci a comunităţilor creştine. Cei săraci primesc, astfel, nu doar o supă, ci şansa salvării prin har, optimism, educaţie, muncă şi solidaritate. 
 
Pomenile nu rezolvă nimic, însă educaţia şi dragostea pe toate le rabdă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduieşte...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

fact check
18.09.2021, 10:30:34

"Pe lângă refuzul violenţei, credinţa în Dumnezeu te face să respecţi libertatea celuilalt, spaţiul său intim, nevoia de tihnă şi linişte." buahahahahahaah...buahaha..buaha...haha...ha ...si m-am oprit aici din a citi restul articolului

+14 (42 voturi)
Ce ar spune Isus
18.09.2021, 10:37:42

Micul extremist Mihail Neamtu isi deverseaza din nou dejectiile. Confunzi ura cu dispretul si exasperarea in fata prostiei si a gandirii magice, autorule. Ura e o notiune preponderent adiacenta crestinismului, si religiilor in general.

+18 (32 voturi)
Lola
18.09.2021, 10:43:29

Domnule Neamtu, esti vadit rau intentionat si dezinformezi! Stanga nu uraste Crestinismul, ci nu doreste ca Religia sa fie implicata in Politica si in treburile unei tari. Cele mai bune exemple de tari crestine inapoiate sunt cele din America Centrala si de Sud, unde Crestinismul este foarte iubit....Poate a-ti uitat de beneficiile sociale si mila crestina care de doua mii de ani ucide in numele lui Dumnezeu( sau alah sau ce nume doriti) , care a tinut Omenirea in Evul Mediu prea mult, sau care a provocat doua razboaie mondiale in care au murit peste 100 de milioane de oameni! "Pe lângă refuzul violenţei, credinţa în Dumnezeu te face să respecţi libertatea celuilalt, spaţiul său intim, nevoia de tihnă şi linişte. "....Chiar? cate milioane de oameni au murit in numele religiei ? nu va e deajuns?mai vreti razboaie religioase ca sa dovediti ce? Pomenile nu ajuta nimic? chiar? dar pe cei bogati scutirile taxe ii ajuta? sau vreti ca pomenile sa fie doar intr-o singura directie, catre bogatani?

+17 (25 voturi)
Dunning-Kruger
18.09.2021, 10:52:23

"Pe lângă refuzul violenţei, credinţa în Dumnezeu te face să respecţi libertatea celuilalt, spaţiul său intim, nevoia de tihnă şi linişte." Cruciade? Inchizitie? Bine, in vremurile noastre astfel de manifestari sunt corect considerate abominabile. Credinta in Dumnezeu nu le-a prevenit. Cat despre respectarea libertatii vedem ca acolo unde credinta e puternica drepturile femeii sunt incalcate, sa nu mai zic si de drepturile comunitatii LGBT. Nu toti crestini sunt asa, dar din nou: nu credinta in Dumnezeu te face sa respecti libertatea celuilalt. Recunoasterea faptului ca nu toti cred ce crezi tu, prin urmare nu pot fi judecati dupa acelasi cod moral pe care il aplici pentru tine si cei care nu cred ce crezi tu te face sa respecti libertatea celuilalt. "Beneficiile sociale ale creştinismului mi se par infinite: ne cerem iertare, vindecăm durerile din trecut, cicatrizăm rănile şi aducem pacea acolo unde domnea, odinioară, dihonia, invidia sau războiul." Recunosc un beneficiu al religiei: unitate, atunci cand intentile sunt bune. Cat despre aducerea pacii insusi Iisus ne spune ca nu a venit cu pace, ci cu sabie. Istoric, crestinismul a practicat conversii fortate. In Evul Mediu evreii in unele locuri din Europa au fost fortati sa se converteasca. In America au fost conversii fortate. Pacatele religiei nu pot fi uitate. Poate iertate, poate. "Creştinii sunt sarea pământului şi n-au nevoie de vreo direcţie anticorupţie ca să-şi amintească vechile porunci ale civilizaţiei iudeo-creştine: „Să nu furi“! „Să nu minţi“!" Nu exista o civilizatie "iudeo-crestina". Nu iti trebuie crestinismul ca sa intelegi ca nu trebuie sa furi sau sa minti. Aceste "porunci" s-au descoperit si implementat in lume independent de crestinism. "Pe de altă parte, compasiunea este o valoare fundamentală predicată-n biserici. În timpul pandemiei, nişte prieteni credincioşi au oferit zeci de tone de alimente oamenilor săraci şi singuri din Bucureşti. Fără empatie nu există filantropie. " Nu este necesara biserica pentru a avea compasiune fata de semeni. Este de apreciat totusi ca biserica ii ajuta si pe nevoiasi. Probabil ar reusi sa ajute intr-o capacitate si mai mare daca unii preoti nu si-ar lua si masini de lux. "Mila creştinească îi îndeamnă pe mulţi antreprenori să nu judece aspru condiţia unor oameni necăjiţi şi să vină în sprijinul copiilor oropsiţi. " Mila crestineasca ii indeamna pe credinciosi sa nu fie de acord cu cuplurile homosexuale adoptand copii. Nu toti crestinii cred asta, dar sunt in numar suficient pentru a bloca sansa unor copii abandonati de a creste intr-o familie.

+17 (21 voturi)
GRIGORIU Grieg
18.09.2021, 10:56:24

"Cu ce greşim atunci când interiorizăm smerenia în locul aroganţei? Iubirea în locul dispreţului plin de închipuiri, limitări şi prejudecăţi?" Credincioșii habotnici nu fac nimic din toate astea. Dimpotriva. Avand un preot in familia extinsa nu vad nimic, dar absolut nimic din cum ar trebui sa fie un crestin. Vad aroganta si lacomie la preoti si inapoiere ingrozitoare la masele care se declara crestine dar care vad credinta ca pe o tranzactie. Nu pupa acele moaste pentru ca isi doresc o relatie mai apropiata cu Divinitatea. Nu se taresc in 4 labe in jurul bisericii pentru ca ii intareste spiritual in vremuri de restriste. O fac pentru ca spera ca efortul, cheltuiala, umilinta sa le aduca ceva in schimb, Mosu' de sus din ceruri sa faca ceva pentru ei: Sa-i vindece de boli, Sa-i ajute sa castige la loto. Sa aduca un baiat bun pentru fiica sa se aseze si ea la casa ei, sa moara dusmanii ca prea si-au luat nasu la purtare, si tot asa.

+19 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările