De ce Victor Ponta este încă preşedintele PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia lui Victor Ponta de a transfera Rovanei Plumb interimatul la şefia PSD nu are acoperire statutară, pentru că numai Comitetul Executiv al PSD poate desemna conducerile interimare. Practic, Ponta este încă liderul PSD, iar Rovana Plumb este doar interfaţa prin care îşi exercită puterea.

Decizia lui Victor Ponta din 24 iunie, de a delega către Rovana Plumb interimatul conducerii PSD, nu are acoperire statutară, întrucât desemnarea de conduceri interimare aparţine unui alt organism al partidului: Comitetul Executiv Naţional.

Decizia e în altă parte

În actul de delegare, Ponta şi-a asumat, din Turcia, numirea temporară a Rovanei Plumb  în fruntea PSD , fără o consultare prealabilă cu partidul.  „Având în vedere imposibilitatea exercitării, din motive medicale, a atribuţiilor de Preşedinte PSD de către domnul Victor Ponta, în conformitate cu prevederile art.139 alin.2 din Statutul PSD, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, preia atribuţiile conferite prin Statutul PSD, de preşedinte al Partidului Social Democrat, pe perioada imposibilităţii exercitării acestor atribuţii de către preşedintele ales al PSD, domnul Victor Ponta“, se arată în decizia semnată de liderul PSD, Victor Ponta, pe 24 iunie.

Însă articolul din Statut invocat de Victor Ponta nu reglementează situaţia interimatului la funcţiile de conducere din partid, ci spune doar atât: ”În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele partidului emite decizii”.
În schimb, Statutul PSD, la articolul 159, reglementează exact situaţia conducerilor interimare: „Comitetul Executiv Naţional al PSD (…) desemnează conduceri  interimare si stabileşte măsuri pentru organizarea de  noi alegeri“.

Ce este acum Rovana Plumb?

Trecând însă peste aspectele statutare, se pune problema dacă Rovana Plumb mai este încă, sau nu, preşedinte interimar al PSD. Pentru că în finalul deciziei din 24 iunie, scrie aşa: ”Prezenta decizie se revocă automat la revenirea Preşedintelui PSD ales din situaţia care a impus emiterea ei”. Or preşedintele ales al PSD, Victor Ponta, a revenit din situaţia – medicală – care a impus emiterea  deciziei: s-a întors în ţară, şi-a reluat oficial şi funcţia de premier, deci decizia din 24 iunie ar fi trebuit să fie deja revocată automat.

Practic, în afara deciziei - nestatutare - din 24 iunie de delegare a atribuţiilor către Rovana Plumb, Victor Ponta nu a depus la partid niciun alt document care să ateste retragerea sa de la conducerea PSD, întrucât anunţul făcut duminică seara, de a renunţa la orice funcţie de conducere în partid, a fost făcut doar pe Facebook. Prin urmare, din punct de vedere strict juridic, Victor Ponta încă este preşedintele PSD. Singura soluţie pentru ca Ponta să nu mai fie liderul PSD este demisia efectivă din funcţie, însă un asemenea act încă nu a fost înaintat la partid.

„CExN va stabili cine îi ia locul lui Ponta“

Deşi nu a intrat în amănunte, Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, pare să fi sesizat încurcătura juridică în care se află partidul. El a declarat că Rovana Plumb este liderul partidului ”într-un mod ilegitim” şi că numai CExN poate hotărî cine îi ia locul lui Victor Ponta chiar şi pentru o perioadă de interimat. „Este un loc gol. Comitetul Executiv va stabili cine să ia locul. Nu pot să ştiu care va fi desfăşurătorul. Aseară, azi-noapte colegii au vorbit şi vorbesc între ei“, a spus Dragnea, care vrea convocarea Comitetului Executiv a PSD cât mai repede. „Cel mai târziu săptămâna viitoare dacă nu săptămâna asta“, a mai spus cordonatorul politic al partidului.

Citeşte şi:

Planul post-demisie al lui Victor Ponta. Ce cred liderii locali PSD despre decizia premierului de a renunţa la şefia partidului

Victor Ponta a anunţat, pe Facebook, că a luat decizia de a se retrage temporar din funcţia de lider al PSD, în urma problemelor sale cu Justiţia, deşi atât Klaus Iohannis, cât şi Opoziţia i-au cerut să renunţe la funcţia de premier, nicidecum la cea de şef de partid. Funcţia de premier îi va lăsa loc de manevră în coaliţia de guvernare, în interiorul căreia urmăreşte, pentru început, debarcarea de la Guvern a lui Gabriel Oprea.

Dragnea, după şedinţa coaliţiei: „Ţin mult la Ponta. Mă interesează să fie găsit nevinovat“

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că în PSD există o „determinare foarte serioasă“ ca partidul să rămână la guvernare. În acest context, Dragnea şi-a exprimat sprijinul faţă de premierul Victor Ponta, despre care a spus că speră să fie găsit nevinovat în dosarul Turceni-Rovinari.

Băsescu: Ponta trebuie să demisioneze de la şefia Guvernului. Fiecare minut în plus e o eroare

Fostul preşedinte Traian  Băsescu a declarat luni că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze din fruntea Executivului, el apreciind că prelungirea mandatului său de premier este o eroare.

FOTO Victor Ponta este inculpat. Procurorii au cerut o expertiză financiar-contabilă şi vor să pună sechestru pe o parte din averea acestuia

Victor Ponta a fost, luni, la DNA, unde a fost informat că i s-a schimbat încadrarea juridică iar de astăzi este inculpat în dosarul în care este acuzat de corupţie. Mai mult, o parte din bunurile acestuia vor fi puse sub sechestru. La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a precizat că procurorul a dispus o expertiză financiar-contabilă, urmând ca la finalul acesteia să fie audiat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite