Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce ai să votezi

36
15 May 2019 16:50:54
Deutsche Welle
FOTO EPA
FOTO EPA

Nu vrei să votezi? Fiindcă ţi-e frică de Dragnea? Pentru că Europa e prea departe şi nu te interesează alegerile europene? Pentru că ai impresia că n-ai avea cu cine? Fă-te mai bun. Sunt sigur că te vei face. Iată de ce:

De ce nu vrei să te prezinţi la vot? Fiindcă te doare-n cot? Fiindcă „sunt toţi o apă şi-un pământ“?

Pentru că fură toţi, dar ţie nu ţi-au dat? Pentru că fură toţi şi ţi-au mai dat şi ţie, iar acum nu vrei să-i superi? Pentru că te temi să nu-ţi ia şi puţinul pe care l-ai agonisit? Pentru că eşti pe punctul de a pleca? Pentru că eşti de stânga şi n-ai partid, căci cleptocraţia pesedistă numai de „justiţie socială“ n-are chef, că ar distruge mafia, iar PSD, din comunist, a devenit partid fascistoid, iar social-democraţia din nume nici măcar n-o mai mimează? Sau fiindcă eşti de dreapta şi n-ai partid, căci USR-PLUS îţi miroase a marxism, iar blatismul greţos al PNL şi PMP te-au enervat? E dreptul tău.

E dreptul tău să nu votezi. La urma urmei poate chiar nu ştii pe cine să mai crezi. Nu spun unii una şi alţii cu totul alta? La urma urmei, ţi se poate chiar părea că e ceva de capul anteniştilor, al piţipoancelor, miniştrilor şi parlamentarilor, al beizadelelor care se stropşesc la cei ca tine, fără pile, acuzându-te de-o presupusă „trădare“, dacă te alături adversarilor PSD.

Poate-ţi plac sforile de care-s trase marionetele şi acorzi credit analfabeţilor de la guvern. Poate o crezi un pic pe Carmen-decât-JanDanMeria, pe găzarii şi bătăuşii lui Dragnea, pe baronii lor roşii, pe  magistraţii cumpăraţi la kil de cleptocraţi.

Ca să-l salveze de puşcărie pe şeful PSD, ori ca să-i pedepsească şi să-i compromită pe cei ce vor să păstreze ţara departe de imperiul dictatorilor gen Putin, această oştire a luat o scurtă pauză de la activitatea ei predilectă din ultimii 3 ani. Atât de intens s-a ocupat în tot acest răstimp să îngenuncheze, să prigonească, să strâmbe şi să politizeze justiţia încât a simţit nevoia, la 10 august 2018, să se relaxeze. Cum? Simplu. Ameninţându-i, intimidându-i, maltratându-i şi gazându-i pe românii care se înfrăţiseră la Bucureşti cu compatrioţii lor plecaţi şi îngrijoraţi de soarta ţării.

Dar poate ţi-e milă de hoţi şi de brutele lor şi nu vrei să-i pedepseşti unde-i doare: la urne. Poate că nu-i crezi pe românii ieşiţi atunci cu sutele de mii în stradă, ca să apere statul de drept, fiind ca atare călcaţi în picioare de represiva poliţie politică a demolatorilor lui.

Poate că presupui că potentaţii care exercită în România o putere aproape totală, aproape fără întrerupere, din 2012 încoace, au dreptate să se considere victime fără autoritate şi nu făptaşi.

Poate bănuieşti că ar fi posibil ca oligarhii neosecurişti să fie ţinta unei sinistre conspiraţii „a lui Soros“ şi „a statului paralel“. Poate crezi în realitatea „criminalilor plătiţi“ de la Athenee Palace. A imaginarilor „bătăuşi de pesedişti bătrâni“ de la Iaşi. Poate nu crezi că asasinii demnităţii unui neam care tocmai se vede scos din Europa şi trimis în numele unei persupuse „demnităţi“ în braţele imperiului care a rusificat Moldova şi a edificat cu sprijinul înaintaşilor PSD Gulagul românesc alcătuiesc un grup infracţional organizat. Poate ţi s-a năzărit că plagiatorii şi hoţii ciumei roşii nu sunt gropari ai libertăţii, egalităţii şi prosperităţii românilor, ci fac bine democraţiei, economiei şi tezaurului naţional. Că nu le devalizează. Că nu-i distrug ţării justiţia, cum pretind #rezistenţii, europenii, americanii. Poate nutreşti iluzia că PSDragnea e aur pe blazonul ţării, nu ruşinea imensă pe care o face în dăncileză camarila lui când îi ia României aerul, pretinzând că ar fi o „colonie“ a vestului, când îi anulează separaţia puterilor, când îi demontează democraţia, spre groaza vestului civilizat.

Dacă la tine, vere, mancurtizarea ultimelor zile, luni, ani sau decenii chiar a funcţionat şi ai ajuns să crezi în delirul naţionalist al PSD şi în promisiuni şi acuze deşarte, dacă te bucuri de sporul de lefuri şi de pensii care-ţi vor scădea inevitabil venitul, pentru că, neacoperite de o  creştere a productivităţii şubrezesc economia şi amplifică inflaţia nu mai am ce-ţi face. Asumă-ţi dreptul de a nu vota. Dar te pot ajuta, dacă mai există în tine un rest de minte şi de demnitate. Îţi voi concede o şansă mică de salvare, dacă mai dispui fie şi doar de o vagă urmă de bun simţ şi creier.

Pentru că eşti mai deştept decât te crede cleptocraţia şi pentru că cei mai buni dintre români ţi-au cerut ce-ţi cer şi eu, vei înţelege. Şi, fiindcă nu te ştiu sinucigaş, vei şi vota.

Întru mântuirea de nedumeriri îţi voi propune să-nchizi televizorul şi să meditezi un pic. Vei observa că absenţa oricăror probe pentru halucinantele învinuiri lansate de Dragnea şi de ciracii lui pradă demenţei, care încearcă să-ţi înceţoşeze raţiunea şi reacţiunea prin paranoice tirade, confruntă PSD şi ALDE cu o insolubilă problemă. Vei înţelege că sunt partide izolate şi dispreţuite precum beţivul căruia i se spune să se ducă să se culce. Total însingurate, riscă să fie eliminate ca o măsea stricată chiar şi din rândul familiilor lor europene, al Partidului Socialist European şi al liberalilor din ALDE european, deşi ambele au o uriaşă nevoie de voturile românilor în viitorul Parlament de la Bruxelles. Te vei dumiri că PSD a ajuns un soi de ciumat care pune în pericol întreaga comunitate naţională românească şi, nu mai puţin, Bătrânul Continent. Toate acestea condamnă cleptocraţia dragniotă.

Dar numai dacă te vei duce să votezi. Şi te vei duce, dacă mai ai un rest de judecată necoruptă în tine. Căci vei pricepe că nu sunt toţi o apă şi-un pământ şi că degeaba te-ai „săturat să votezi răul cel mic“. Pentru că binele mare nu prea există în politică. Iar dacă nu vrei să laşi răul mare să triumfe, va trebui invariabil să optezi pentru cel mic. Nu în ultimul rând pe plan european, de vreme ce, pe lângă SUA, UE a rămas ultimul sprijin al ţării tale înainte de putinizarea şi erdoganizarea ei.

Abia dacă o faci, abia dacă votezi chiar şi ţinându-te de nas, vei fi pe drumul binelui cel mare. Fapta bună îţi va spori pe dată omenia şi empatia pentru copiii şi nepoţii tăi. Şi dacă pentru tine, sau pentru ei, mai vrei în Europa şi nu în Africa sau Asia tiraniilor, vei înţelege că nici indiferenţa, nici pasivitatea, nici resemnarea, lehamitea şi emigrarea nu sunt  o soluţie. Că a venit momentul să li te alături celor hotărâţi să se ridice din genunchi, să-şi recupereze confiscata ţară şi viitorul ei furat.

Pentru că eşti mai deştept decât te crede cleptocraţia şi pentru că cei mai buni dintre români ţi-au cerut ce-ţi cer şi eu, vei înţelege. Şi, fiindcă nu te ştiu sinucigaş, vei şi vota.

Petre Iancu - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Arsenie Bujor
15.05.2019, 17:31:53

Bravos dle Iancu! Îi dam jos, tule gîtii lor.

+4 (6 voturi)
Constantine Constantine
15.05.2019, 17:37:40

Ma doare in pix de Dragnea,Orban si ceilalti patrihoti.Eu sint declarat neutru si condamn toata clasa politica din Romania. Suporterii si/sau sustinatorii, nu au nici o vina: ei sint pur si simplu manipulati.In ultimul timp exista presiuni din partea tuturor sa te prezinti la vot pentru ca actuala putere sa fie inlocuita. Bun, dar merita sa faci pasul acesta? Exista vre-o garantie ca noii veniti vor face ceva pentru Romania? In speta PNL deoarece restul partidelor nu vor o uniune de dreapta din cauza intereselor personale si de grup.Insa eu sigur ca o mare parte din electorat nu au uitat ca PNL e o grupare deviationista spre stinga, s-a unit cu PSD doar ca sa fie la putere.Si a facut lucrul acesta de mai multe ori lucru pe care chiar electoratul lor l-a condamnat.Sa se fi schimbat PNL-ul intre timp? Eu nu cred doar sint aceleasi personaje de ani si ani de zile. Democratia desemnarii candidatilor facuta pe liste demonstreaza acest lucru.Apoi cind e vorba de vre-un interes personal, toate partidele devin prietene; cind e vorba de mariri salariale si pensii speciale toata lumea politica ridica mina sus!Iar lucrul acesta se repeta de 30 de ani.In schimb cei pentru care se fac ca lucreaza , adica poporul, se scobesc adinc in buzunare pentru a face fata ridicarii preturilor, cresterii monerdei euro, impunerea unor noi taxe etc etc.Dintre acestia cei cu salariul minim brut au alocati pentru hrana mizerabila suma de 13, 50 lei/zi? Si asta in conditiile in care PSD-ul se cheama partid de stinga! Pe de alta parte PNL crede ca aceasta suma e prea mare! Si atunci de ce trebuie sa ma duc eu sa-i votez in ideia ca va apare un cal breaz cind toate partidele politice sint o apa si-un pamint? Au avut timp 30 de ani sa repare nedreptatile facute de societatea anterioara.Amintiti-va de ei cind erau in aula patriarhiei , imbracati ponosit, cu mincarea invelita in ziare si cum se bateau cu pumnii in piept ca vor face si vor drege.Au facut, dar doar pentru ei> Azi toti au devenit mari mahari, cu salarii si pensii barosane si cu afaceri de nici familiile lor nu le pot face fata si atunci apeleaza la terti.Au facut acumulari materiale asa cum visau cind l-au eliminat pe Ceausescu.Problema e ca nu le ajunge si nu se mai satura.Pe astia vreti sa-i votez eu?

-4 (12 voturi)
herr v.6.01
15.05.2019, 17:36:01

DA !

+1 (3 voturi)
Lupul vinator
15.05.2019, 18:11:08

Singura solutie de a scapa de comunisti acum dupa 30 de ani de democratie originala mioritica este ca tot poporul sa iasa la VOT . Votati pe oricine , Votati orice , dar va rog nu votati : PSD , UDMR , ALDE . Daca vreti binele Romaniei , votati altceva .

+1 (11 voturi)
Markus Roman
15.05.2019, 18:21:18

Daca va e frica de Dragnea, cu siguranta ca nu va este frica de bandele de huligani ale lui Iohannis. Dragnea este violent si bataus, iar bandele de huligani iohanniste sunt pasnice.

-7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (36)