Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce vrea preşedintele Iohannis alegeri anticipate?

19
24 Jan 2020 09:27:15
Mircea Morariu

Înainte de a fi voinţa PNL şi cu atât mai puţin a preşedintelui acestuia, dl. Ludovic Orban, alegerile anticipate reprezintă dorinţa d-lui Klaus Werner Iohannis Iohannis. Poate şi de aceea dl. preşedinte este mai activ ca niciodată, mult mai prezent decât a fost în viaţa ţării în anteriorul lui mandat de cinci ani la Cotroceni.

Preşedintele contează mai întâi pe propria lui popularitate dovedită de scorul considerabil cu care a câştigat alegerile prezidenţiale. Dl. Iohannis mizează, deloc fără temei, pe un transfer de popularitate  care să se regăsească benefic în conturile PNL. Care nici el nu stă, pentru moment, deloc prost în sondaje, unele dintre acestea creditându-l cu aproximativ 40% din opţiunile electoratului. Or, aceasta înseamnă că cu ceea ce vor dobândi cu ocazia redistribuirile, liberalii vor putea ajunge în vecinătatea a jumătate dintre mandatele din viitorul Parlament.

Deloc lipsit de realism politic, preşedintele ştie că până la iarna viitoare, adică până în decembrie 2020, atunci când ar urma să aibă loc alegerile parlamentare la termen se pot întâmpla multe. Să-i scadă domniei-sale popularitatea la fel cum nu e deloc exclusă nici scăderea în sondaje a PNL. Dl. Iohannis vede şi aude şi gafele şi bâlbele PNL, respectiv greşelile guvernării, slaba performanţă a unor miniştri (chiar şi a unora dintre aceia care au ajuns în guvern la propunerea domniei-sale), la fel cum mai mult ca sigur că nu îi sunt necunoscute nici unele conflicte sociale şi de muncă ce au apărut la scurtă vreme de la începutul anului. Două lucruri îşi doreşte, de fapt, dl. Klaus Iohannis după alegerile anticipate. Un guvern monocolor PNL fără probleme de susţinere în Parlament, nedependent în primul rând de alianţa USR-PLUS şi de capriciile acesteia şi anihilarea PSD.

În privinţa USR-PLUS lucrurile sunt aproape ca şi făcute. Sub „înţeleapta” conducere a d-lui Dan Barna, USR nu mai are în sondaje decât 13% dintre preferinţele electoratului. În numele democraţiei absolute care se zice că ar domni în respectivul partid, unul zice hăis şi altul cea. Mai mult. Se laudă cu asta. Fiecare vector de imagine al USR vorbeşte, cu ocazia apariţiilor televizate, mai curând în calitate de persoană fizică decât în aceea de purtător al unui mesaj coerent al partidului. S-a potolit, sau oricum pare mai tăcută doamna Cosette Chichirău, în schimb dl. Mihai Goţiu cere aproape zilnic demisia conducerii partidului. Ce să mai creadă electoratul? De ce şi-ar mai da votul cuiva veşnic pus pe harţă şi pe ciondăneli? Toată lumea vede, toată lumea mai puţin USR-PLUS, că lucrurile stau substanţial altfel pentru Alianţă decât au stat cu ocazia alegerilor europarlamentare din mai 2019 când succesul ei electoral a fost aproape incredibil. Unde mai pui că reglementarea pregătită de guvernul PNL în legătură cu viza de flotant obţinută cu 90 de zile înainte de vot defavorizează clar USR:

Cu totul altfel se prezintă lucrurile în cazul PSD. Da, e adevărat, partidul e slăbit după guvernarea eşuată din perioada 2017-2019 şi după catastrofalele rezultate la alegerile din mai şi decembrie trecut. Deocamdată PSD nu are lideri credibili. În plus, s-a schimbat drastic şi structura, şi natura electoratului român, iar faptul acesta s-a făcut vizibil în primul rând în tolba PSD. Degeaba se dau de ceasul morţii liderii partidului ca şi postacii lui. Campania de fake news-uri, minciunile ba cu tăierea pensiilor şi salariilor, ba cu neacordarea promiselor majorări salariale, ba cu nepunerea în practică a măririi pensiilor cu 40% începând cu data de 1 septembrie, ba cu faptul că guvernului Orban i s-au terminat banii nu dau rezultatele scontate. Ce să-i faci? S-au deşteptat românii! Nu mai cred aşa de lesne în minciunile pesediste.

Atâta doar că pentru moment PSD are încă structuri puternice în teritoriu. Controlează judeţe şi municipii. Conducerea partidului nu vrea alegeri anticipate şi nici alegerea primarilor în două tururi de teamă să nu piardă aceste două atuuri. Baronii locali ţin cu tot dinadinsul să îşi păstreze supremaţia ca şi ramificaţiile în structuri şi în mediile de afaceri. Mai mult ca sigur că oricare ar fi conducerea partidului şi indiferent de numele preşedintelui acestuia (dl. Ciolacu sau reinventatul domn Grindeanu) va urma o luptă politică pe viaţă şi pe moarte.

Aşa încât nu doar PNL, ci toate celelalte partide aflate în opoziţie cu PSD ar face bine să îşi amintească înţelepciunea cuprinsă în zicerea Nimic nu e gata până nu e gata.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Matei Basarab
24.01.2020, 09:43:03

Daca nu face alegeri anticipate acum este ffff posibil ca alegerile la termen sa fie pierdute de PNL. Trebuie facute mai repede pana nu ne revenim. Eu deja voi vota altceva decat PNL ptr ca acesti galbeni mi-au afectat venitul familiei.

0 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.01.2020, 12:48:22

Guvernarea ii poate ..uza mult pe habarnistii mincinosi si fanfaroni , ”limberalii”, daca mai stau mult la supt ciolanul bugetar, iar drept urmare ar putea-o lua in freza rau de tot de la mafia pesedista, daca alegerile legislative (parlamentare) se vor desfasura la termen (sfarsitul anului asta, sau inceputul anului 2021..! Escrocul imobiliar cu 17 dosare penale ”rezolvate” de catre mafia securistica din Justitie +Servicii stie ca puterea nu-i eterna, si mai stie ca daca adunatura de cocalari si smenari carora le spune tandru ”partidul meu” nu castiga alegerile parlamentare , ”suspendat” si ”inculpat” scrie pe frunea capului său de neamț..mioritic..!

-2 (4 voturi)
jula ion
24.01.2020, 10:21:02

Pres.-ul doreste un guvern de dreapta pentru a rasplati sapca primita de la Trump.Desfintarea legii Off-shore.Basca tot incearca ai lui desfintarea SIIJ.Unde cam zac doasarele judecatoarelor care l-au ajutat sa puna mana pe o avere in favoarea FDGR de 15-18 mld euro confiscata de Regele Mihai de la GEG(organizatie fascista).Dar si dosarele lui Kovesi.Basca alte dosare ale matrapazlacurilor facute de unii din magistrati.Iar slugoiul umil Predoiu zice(si face) sa ne intoarcem din nou la Noua Securitate.Adica noi protocoale in Justitie si SRI.

-6 (8 voturi)
Mihai II
24.01.2020, 12:22:40

@jula : Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor din mafia psd. Sectia Speciala a fost creata de mafia psd pentru a-i teroriza pe procurorii si judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafie, in acelasi timp cu protejarea judecatorilor corupti, care i-au achitat, i-au condamnat simbolic, cu suspendare sau i-au eliberat anticipat, pe infractorii din mafie. Nu exista nicio noua securitate. Serviciile Secrete actuale nu au nicio legatura cu fosta securitate. Fosta securitate putea omori oameni nevinovati, ii putea aresta, ii putea da afara din serviciu sau din case. Serviciile Secrete actuale culeg doar informatii. Protocoalele nu au continut absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional, absolut nimic anormal. Protocoalele au fost document tehnice de colaborare dintre institutiile statului. In toate ta rile exista asemenea protocoale. Bica su Udrea au putut fi arestate in Costa Rica, doar pentru ca intre Politia Romana si Interpol exista asemenea protocoale. Nu scria nicaieri in protocoale sa fie facute dosare unor nevinovati, nu scria nicaieri sa fie fabricate probe, nu scria nicaieri sa fie falsificate probe, nu scria nicaieri sa fie arestati oameni nevinovati. Procurorii nu au facut abuzuri. Procurorii si-au facut corect datoria : au cules probe, au verificat probele, iar daca probele s-au dovedit solide, i-au trimis pe infractori in jucdecata. Abuzuri au facut doar judecatorii corupti, aflati in solda mafiei psd, care au ignorat probele zdrobitoare, prezentate de procurori. Achitari s-au produs doar pentru ca : - infractorii de la CCR au decis in mod aberant si criminal, ca probele, obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii, trebuie sa fie eliminate - infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale - judecatorii corupti au ignorat probele beton prezentate de procurori - infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri

+7 (7 voturi)
miron miron
24.01.2020, 12:02:15

Asa este domnule profesor, PNL are guvernarea, dar n-are puterea. In actuala conjuctura, cu un deficit bugetar consistent, cu legi date anticipat de guvernul PSD de mariri de salarii si pensii, situatia e dificila pentru PNL. Ei au o singura solutie, de masuri dure pentru a stopa declinul. Masurile de austeritate duc la erodare si nencredere si asa iese castigator PSD. A ramas o singura solutie de salvare si anume anticipatele dorite de Iohannis si PNL. Revolutia din 89 a lasat o rană poporului romăn, rană care nu se vindeca din cauza PSD. PSD si-a schimbat numele de cateva ori, dar nu si naravul. A reusit sa pacalesca, sa fure aceasta tara , asta din cauza indolentei si naivitatii romanilor. Poate a venit timpul sa facem anticipate, ca partidul lui Ciolacu, Nicolice, Alta intrebare, Miraleră, Valcov, Olguta Vasilescu zamislita in partidul lui Vadim sa coboare mult sub 20 la suta. Va mutumesc, pentru realitatea cu care ati scris acest articol.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările