Politică

articolul anterior articolul urmator

De ce vreau salariul minim pe economie pentru parlamentari

7
16 Jun 2015 09:38:11
Bogdan Diaconu
Cu salariul minim pe economie pentru aleşi, Parlamentul nu ar mai fi căutat pentru beneficii
Cu salariul minim pe economie pentru aleşi, Parlamentul nu ar mai fi căutat pentru beneficii

Am depus astăzi la Parlament un proiect de lege prin care indemnizaţia lunară a parlamentarilor să fie echivalentă cu salariul minim pe economie, iar la pensie aceştia să primească beneficii doar pe baza contributivităţii. Aleşii trebuie să afle cum trăiesc foarte mulţi români cu salariul minim şi cu pensie mică. În plus, trebuie alungaţi cei care vin după profit în Parlament. A fi ales nu mai trebuie să fie un beneficiu, ci o responsabilitate!

Proiectul de lege specială privind indemnizaţia lunară şi indemnizaţia pentru limită de vârstă a deputaţilor şi senatorilor pe care l-am depus astăzi în Parlament îşi propune să reglementeze tema de mare interes public a veniturilor parlamentarilor atât pe durata exercitării mandatului, cât şi după atingerea vârstei legale de pensionare.

În prezent, există o ruptură între veniturile din indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor şi din indemnizaţia pentru limită de vârstă a acestora şi veniturile salariale şi pensiile majorităţii românilor. În calitatea lor de reprezentanţi ai cetăţenilor, parlamentarii trebuie să fie racordaţi la problemele reale, de zi cu zi, ale românilor, iar una din cele mai grave este cea a veniturilor, fie că vorbim de salarii, fie că vorbim de pensii.

Tocmai de aceea, proiectul de lege propune ca indemnizaţia parlamentarilor să fie echivalentă salariului minim pe economie pentru ca aceştia să se confrunte în fiecare lună cu perspectiva unei mari părţi a populaţiei României, aceea de a face faţă preţurilor în continuă creştere în condiţiile în care veniturile lor sunt foarte reduse. În egală măsură, parlamentarii trebuie să fie conştienţi că, la împlinirea vârstei de pensionare, indemnizaţia de limită de vârstă pentru perioada de exercitare a mandatelor este la fel ca cea a cetăţenilor care au avut salariul minim pe economie, conform cu contribuţia avută pe perioada respectivă.

Această modificare legislativă îi va determina pe parlamentari să fie foarte grijulii cu orice aprobare de majorare de taxe, cu orice creştere a preţurilor, cu orice evoluţie a inflaţiei şi să fie motivaţi să lupte pentru a reduce prin măsuri legislative discrepanţa dintre venituri şi puterea de cumpărare a populaţiei, fiind ei înşişi în aceeaşi situaţie.

În caz contrar, aşa cum s-a dovedit în ultimii 25 de ani, parlamentarii vor trăi într-o lume paralelă cu nevoile stringente ale populaţiei şi vor accepta uşor tăieri de salarii şi de pensii, creşterea TVA sau alte creşteri de taxe pentru că nivelul lor de trai nu va fi afectat în mod similar cu al celorlalţi cetăţeni care au un nivel foarte mic al veniturilor.

 

 Este timpul ca funcţia de parlamentar să nu mai însemne privilegii şi venituri peste cele ale populaţiei, ci îndeplinirea unei datorii publice de implicare pentru binele comunităţii.

De asemenea, prin echivalarea indemnizaţiei lunare a parlamentarilor cu salariul minim pe economie, se va crea voinţa politică de creştere a nivelului acestuia pentru beneficiul tuturor cetăţenilor, iar funcţia de parlamentar nu va mai fi atractivă pentru cei care îşi doresc beneficiile acesteia, ci doar pentru cei care doresc să îşi pună timpul şi experienţa în serviciul public.

Într-o anumită perioadă de dinaintea celui de-al doilea război mondial, în România, funcţia de parlamentar nu era nici măcar retribuită, ea fiind din start concepută pentru cei care doreau să îşi aducă propria lor contribuţie la propăşirea ţării. Este timpul ca funcţia de parlamentar să nu mai însemne privilegii şi venituri peste cele ale populaţiei, ci îndeplinirea unei datorii publice de implicare pentru binele comunităţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

miron miron
16.06.2015, 10:56:50

Ce propuneti dv. domnule Diaconu, reusiti sa reduceti numarul parlamentarilor la 300, ceea ce nu a reusit nici Basescu prin referendum. Reversu-i, daca s-ar reduce salariile parlamentarilor la minim pe economie, atunci s-ar apuca mai rau de furat,( stiind ca deja avem 150 parlamentari cu dosare pe rol) motivand ca mor de foame cu asa un salariu, netanand cont ca majotitatea romanilor traiesc cu asemenea salariu

+3 (3 voturi)
gogu58
16.06.2015, 12:50:58

Asta dovedeste ca aveti simtul umorului si va tineti de glume in parlament. Poate era de preferat ceva mai mulota seriozitate.

-1 (3 voturi)
Jupânu'
16.06.2015, 14:59:51

Esti rupt de realitate, bai.

-2 (2 voturi)
sandu viorel
17.06.2015, 11:58:30

Ar fi foarte corect si foarte real ceea ce a-ti propus, asta ar fi solutia cea mai buna, pentru a se putea lucra cu adevarat in Parlament.....!!!! Dar, nu se va aproba acesta propunere parlamentara niciodata, in actuala conjunctura Politicianisto-mafiota.... Acesta este adevarul....propuneri au mai fost, dar acestea sunt ca si un slogan electoral, intr-o campanie electorala!!!!! Nici macar un referendum nu ar putea sa parafeze aceasta propunere legislativa.....Au mai fost si nu s-au respectat si nu s-au luat in considerare, doar ca si o evidenta statistica.... Romania este o tara atipica, condusa de oligarhii Politice, de interese de clanuri mafiote care nu vor mai ceda decat prin forta....Ceea ce la noi nu va mai fi....niciodata...??!!!!. Zilnic suntem agresati, fizic si psihic, de tot felul de aberatii legislative si institutionale si nimeni nu misca un deget, iar riposta civica inca se lasa asteptata....!!!! Cu asa societate apatica, Politrucii romani vor prospera etern...!!!

+1 (1 vot)
Iulian Arion
17.06.2015, 12:31:05

Domnule Diaconu, Propuneti introducerea in salariul parlamentarului si apoi impozitate 1. sumele forfetare cuvenite lunar pentru biroul teritorial 2. Cota lunara de benzina 3. Orice alte sume forfetare de cazare, delegatii etc Veti ajunge la un salariu parlamentar de 13 - 14 000 lei lunar Prin impozitare aceste sume devin licite, nicidecum furturi ca acum! Aplicand contributia pentru pilonul I obligatoriu de pensii, rezulta pensiile actuale! Ele nu mai sunt privite ca furt ci ca legitime. Este asa de greu sa fie parlamentarul un om cinstit!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările