Deblocarea crizei de la TVR şi Radio România, primul test al viitoarei coaliţii. Cum ar trebui să fie împărţite locurile pentru CA-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis FOTO Inquam Photos / George Calin

Principalele partide din Parlament vor să urgenteze rezolvarea situaţiilor de la TVR şi Radio România, instituţii rămase fără conducere şi unde nu mai pot fi plătite nici salariile. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc votul de urgenţă pentru noile consilii de administraţie şi alegerea noilor directori generali, ceea ce va fi un test pentru viitoarea coaliţie, fie că este construită în jurul PNL şi PSD, fie în jurul PNL şi USR.

Candidaturile pentru noii membri ai consiliilor de administraţie ar trebui depuse până pe 12 noiembrie, iar la începutul săptămânii viitoare aceştia să fie audiaţi, astfel încât cel târziu miercurea viitoare să fie numite noile conduceri. Surse politice din PNL şi PSD susţin că, potrivit ponderii parlamentare, ar trebui ca social-democraţii să aibă câte trei membri în cele două consilii de administraţie, în timp ce liberalii, câte doi. Câte un membru ar urma să aibă USR, AUR, UDMR şi minorităţile naţionale.

După alegerea şi validarea consiliilor de administraţie, se stabilesc preşedinţii acestora, care joacă rol şi de directori generali. Aceştia sunt aleşi din rândul membrilor consiliilor de administraţie, iar validarea lor are loc prin votul majorităţii parlamentarilor, ceea ce înseamnă că va fi necesară o majoritate. PNL va trebui să decidă dacă face majoritate cu PSD sau cu USR şi UDMR (caz în care mai trebuie să fie obţinute voturi şi de la grupul liberalilor controlaţi de Orban sau de la Grupul minorităţilor).

Surse din conducerea PSD au precizat că, în funcţie de negocierile cu celelalte partide, social-democraţii vor avea candidaţi fie pentru ambele funcţii de preşedinte (cu rol de director general), fie doar pentru o singură instituţie, dacă există colaborare clară cu PNL. Dacă Parlamentul nu rezolvă săptămâna următoare situaţiile de la TVR şi Radio România, salariile pe luna noiembrie ale angajaţilor celor două instituţii nu vor putea fi plătite.

Peticelile legislative

Mandatele şefilor de la TVR şi Radio România au fost prelungite pentru a treia oară la sfârşitul lunii octombrie, deşi partidele ar fi trebuit să negocieze din vară numirea unor noi consilii de administraţie şi a unor noi directori generali, însă criza politică a spulberat orice şansă de discuţii. Mai mult, această ultimă prelungire de mandate a fost atacată la CCR de PSD.

Social-democraţii au invocat încălcarea principiului bicameralismului formei proiectului şi faptul că proiectul de lege ar încălca două decizii ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând, social-democraţii invocă faptul că situaţiile de la TVR şi Radio România ar fi trebuit rezolvate cu celeritate, imediat după începerea sesiunii parlamentare din toamnă, acest lucru fiind prevăzut în legea de funcţionare şi organizare a celor două instituţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite