Politică

articolul anterior articolul urmator

De câte ori a fost încălcată legea pentru ca Tudorel Toader să ajungă notar. Evaluare

73
4 Sep 2018 14:59:42
Liviu Avram
Tudorel Toader: ministru, rector suspendat, avocat suspendat, viitor notar suspendat
Tudorel Toader: ministru, rector suspendat, avocat suspendat, viitor notar suspendat

„Pentru oricare dintre noi vine o vreme în care e supus evaluării“, aşa grăit-a ministrul Justiţiei după ce a evaluat-o pe Kovesi, cu efectele cunoscute, şi înainte de a-l evalua pe Augustin Lazăr, cu efectele previzibile. Dar poate că şi pentru Tudorel Toader a venit vremea evaluării, spre a desluşi cum îşi adjudecă el dividende personale din funcţia de ministru al Justiţiei.

Aşadar, pe 10 august 2018, conform unui document publicat luni de Ziare.com, Tudorel Toader, în calitate de fost judecător al Curţii Constituţionale, i-a solicitat preşedintelui Uniunii Notarilor, Viorel Mănescu, să demareze procedurile pentru a fi numit notar la Iaşi. Cererea lui Tudorel Toader se  bazează pe o modificare legislativă adoptată de Parlament în iulie anul acesta, conform căreia foştii judecători CCR primesc un drept pe care, până acum, îl aveau numai foştii judecători ai Înaltei Curţi: să poată deveni notari fără să mai dea examen.

Iar procedurile spun în felul următor: în urma acestei cereri, şeful notarilor cere ministrului Justiţiei Tudorel Toader să suplimenteze numărul poziţiilor de notar din Iaşi, după care ministrul Justiţiei Tudorel Toader suplimentează acest număr şi tot el, ministrul Tudorel Toader, îl numeşte în funcţia de notar la Iaşi pe fostul judecător CCR Tudorel Toader.

Tudorel Toader mai cere ca odată cu numirea în funcţia de notar, să fie suspendat din această calitate, dat fiind faptul că funcţia de ministru este incompatibilă cu cea de notar. A sesizat corect incompatibilitatea, dar rămâne un mister cum de nu a sesizat şi potenţialul conflict de interese în care se află: practic, Tudorel Toader îi cere şefului notarilor să-l propună pe el însuşi sieşi pentru funcţia de notar.

Întrebarea care se pune este cum de s-a pus într-o asemenea situaţie un om cu atât de înalte standarde morale, legale şi constituţionale? Nu putea să aştepte mai întâi să părăsească funcţia de ministru, şi abia apoi să se ceară în rândul notarilor? Putea, dar era riscant. Pentru că un alt ministru al Justiţiei e puţin probabil să-i fi acceptat solicitarea, pe motiv că nu respectă legea notarilor publici. Acolo, privilegiul de a fi numit fără examen notar este însoţit de o serie de condiţii şi responsabilităţi pe care Tudorel Toader nu le respectă. După cum urmează:

1. Cererile pentru alocarea de posturi de notar fără examen pe anul în curs se depun doar până pe 31 martie, altminteri se reportează pentru anul următor. Tudorel Toader a depus-o pe 10 august, deci postul trebuia eventual alocat abia anul viitor. Or, postul său a fost alocat 12 zile mai târziu, pe 22 august, sub semnătura unui secretar de stat din subordinea domnului Toader. Celeritate, frate, de nu se mai poate!

2. Un fost judecător (de la ICCJ, acum şi de la CCR) poate opta fără examen pentru cariera de notar la maximum un an de la părăsirea poziţiei de judecător. Tudorel Toader a părăsit CCR acum mai bine de doi ani, deci a depăşit cu mult termenul în care putea depune solicitarea.

3. Odată cu cererea de intrare în rândul notarilor, solicitantul trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia, de la părăsirea funcţiei de judecător suprem sau constituţional, nu a redevenit magistrat la o altă instanţă ori un alt Parchet sau că nu a optat pentru intrarea în avocatură. Or, în acest moment, Tudorel Toader este deja intrat în avocatură. El figurează ca avocat în Baroul Iaşi – ce-i drept, suspendat din activitate ca urmare a faptului că e şi ministru, dar asta nu-l face mai puţin avocat.

Ce alt ministru al Justiţiei ar fi acceptat trei derogări (să le spunem astfel) de la lege doar pentru a satisface dorinţa lui Tudorel Toader de a deveni notar? Evident, nimeni altcineva decât însuşi Tudorel Toader.

Şi acum, evaluaţi-l...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Ionescu Ion
4.09.2018, 15:19:23

L-am "ievaluat" deja, e o lepra a sistemului comunistoid. N-are pic de jena, nici o urma de rusine, nimic, doar un obraz mai gros decat capul. S-a vazut deja de la modul cum "ievaluiaza", aceleasi apucaturi. De aceea universitatea unde este rector suspendat e la fel de putreda ca tot sistemul romanesc, nu s-a curatat in 30 de ani de democratie. Pana la urma o sa ajunga sa detina toate functiile din sfera Dreptului, suspendate totusi, ca sa nu fie in conflict una cu cealalta. Asta e un fel de toate la un loc, in functie de nevoia de moment. Halal Romania....rau tare ai ajuns. Adio, eu merg la aerogara fiindca n-am de gand sa-i platesc pensie nemernicului.

+45 (47 voturi)
Alfa Omega
4.09.2018, 15:29:51

Este clar abuz de functie , el singur isi da aprobarea siesi ! Este o incalcare a legi fara discutie dupa ce ca si celalante funci le-a obtinut cu sustinerea partidului senililor dementi acum se sustine singur si joaca la trei butoane incalcand flagrant legea !

+34 (38 voturi)
G M
4.09.2018, 15:24:56

Limba română n-are încă cuvinte pentru a-l descrie pe acest infect personaj.

+29 (31 voturi)
Alfa Omega
4.09.2018, 15:25:40

Bun si asociatia judecatorilor si notarilor din Romania doarme in papuci si nu sesizeaza incalcarea legi? Este timpul sa aparati justitia daca tineti la ea pt ca toader tudorel incalca legea sau o foloseste cum vrea el si ce face el se numeste ilegalitate ! Acesta este un abuz de functie nu numai o incompatibilitate !

+17 (19 voturi)
Alex.T
4.09.2018, 15:34:41

Omul isi pregateste barca de salvare... si-a dat seama ca a ramas cam de caruta pe corabia aia mucegaita a PSD-ului si mai are un singur gand: sa-si calculeze la fix momentul plecarii din guvern, astfel incat sa fie luat drept cine stie ce dizident. De asteptat de la fapturile subumane care populeaza PSD-ul.

+12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările