Decesul Partidului Naţional Liberal. Cine îi ia locul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În salve maiestoase de puşcă şi tun, acompaniaţi de ritmul sacadat al fanfarei militare, liberalii mărşăluiesc în pas de defilare către groapa comună a politicii pentru a înmormânta, cu onoruri militare de cel mai înalt rang, cadavrul aflat în putrefacţie al Partidului Naţional Liberal.

Mirosul de mortăciune, pe care stârvul liberal îl emană tot mai acut chiar de la alegerile parlamentare din anul 2020, a otrăvit tot aerul din jur şi a pus pe fugă aproape toţi alegătorii care odinioară vedeau în partidul Brătienilor un adevărat bastion al democraţiei.

Foştii liberali, deveniţi peste noapte militari, au ars pe rug toate colecţiile de papioane, acest simbol al aristocraţiei, al eleganţei şi al rafinamentului care i-a caracterizat şi le-a dat o notă distinctă pe scena politică, şi le-au înlocuit cu vestonul militar, noul accesoriu vestimentar care va domina şi va defini de acum înainte imaginea Partidului Naţional Liberal. Hipnotizaţi, dresaţi, ameninţaţi cu dosare sau schelete bine ascunse prin dulapuri, cu mâinile întoarse la spate, cei din vechea gardă liberală privesc cu stupefacţie cum, din ordinul lui Klaus Iohannis, peste o săptămână partidul lor se va transforma într-o garnizoană militară.

Dacă la capitolul proiecte de ţară sau realizări prezidenţiale, prin mapa profesională a preşedintelui Klaus Iohannis bate vântul la cât este de goală şi lipsită de conţinut, la rubrica care cuprinde toate eşecurile celui mai slab preşedinte al României de după 1989, distrugerea Partidului Naţional Liberal ocupă un loc de frunte. Veşnic frustrat de propriile lipsuri şi neputinţe politice, Iohannis a torpilat orice politician care ar fi putut să se afirme ca un adevărat lider politic şi a promovat în fruntea PNL doar nulităţi sau personaje extrem de serviabile, simple marionete, incapabile să imprime partidului prestanţa pe care ar fi trebuit să o aibă un partid prezidenţiabil.

Indubitabil, prin catapultarea şi instalarea unui general de armată în fruntea partidului Iohannis va avea, în sfârşit, pohta ce a pohtit. Aşa cum a demonstrat deja până în acest moment, Nicolae Ciucă este personajul perfect care va executa, fără să crâcnească, toate ordinele venite de la Palatul Cotroceni. Însă, ce se va întâmpla cu Partidul Naţional Liberal în plan electoral? Contorsiunea ideologică pe care liberalii o fac prin susţinerea unui general în fruntea partidului este uriaşă.

Cu Nicolae Ciucă în fruntea guvernului şi a PNL, liberalii par că vor să concureze partidul AUR şi să atace pe toate fronturile electoratul naţionalist. În afară de câteva lozici naţionaliste, şi acelea articulate destul de greu, Ciucă nu poate livra mare lucru electoratului care a votat până astăzi PNL. Cum ar putea un personaj pentru care ordinea, disciplina şi controlul sunt primordiale să le vorbească alegătorilor despre cota unică sau impozitul progresiv, despre economia de piaţă sau tva şi, în general, despre libertăţile individuale, sociale, economice şi politice. Cum ar putea Nicolae Ciucă să întruchipeze chiar celebra lozincă liberală „prin noi înşine!”? Când el este un produs exclusiv marca Klaus Iohannis?

Reorientarea strategică a liberalilor către zona naţionalistă lasă liber un întreg culoar electoral care, până în anul 2024, ar putea să fie ocupat de alte formaţiuni politice. Astfel:

  • USR este principalul candidat, dintre actualele partide politice, care vizează să atragă electoratul liberal abandonat de către PNL. Însă, prin prestaţia foarte slabă pe care cei de la USR au avut-o în scurta perioadă în care au fost la guvernare, aceştia s-au decredibilizat total din punct de vedere politic. De asemenea, lipsa unui lider carismatic, capabil să fie o adevărată locomotivă electorală pentru cele patru rânduri de alegeri care vor avea loc în 2024 este un alt handicap major pentru USR;  
  • Ludovic Orban şi formaţiunea politică pe care acesta încearcă să o încropească din resturile liberale pe care a reuşit să le strângă în jurul său va încerca, de asemenea, să revendice electoratul abandonat de liberalii care s-au trezit sechestraţi în cazarma militară. Orban este, însă, un personaj expirat din punct de vedere politic, care duce în spatele său un bagaj negativ uriaş, acumulat în perioada în care care acesta a fost premierul României;  
  • O nouă formaţiune politică care să aspire tot electoratul dezamăgit şi frustrat de decăderea actualei clase politice (cei 70% din electorat care nu s-au prezentat la ultimele alegeri parlamentare), ar putea să fie singura soluţie care să asigure în anul electoral 2024 un climat politic sănătos şi o motivaţie reală pentru un restart din temelii a întregii societăţi.

*

Decesul Partidului Naţional Liberal ar putea să fie singura şansă pentru naşterea unui nou partid care să aducă din nou speranţa în sufletul românilor. Aşadar, să salutăm cu respect apariţia noului Partid Naţional Militar şi să nu plângem prea mult la înmormântarea vechiului Partid Naţional Liberal. Orice moarte înseamnă şi renaştere!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite