Politică

articolul anterior articolul urmator

Declic: Peste 65% dintre şefii spitalelor Ministerului Sănătăţii, numiţi politic

1
10 Apr 2021 09:51:20
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Mai mult de jumătate dintre spitalele de stat au manageri interimari, numiţi pe perioadă nedeterminată, arată un răspuns al Ministerului Sănătăţii, transmis către Declic, în urma unei solicitări de acces la informaţii de interes public.

Astfel, aproximativ 66% dintre spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi direct prin semnătura ministrului Sănătăţii, funcţie eminamente politică.

„Ce ne spune această statistică oficială este simplu: managerii de spital sunt numiţi politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare şi transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Noi nu căutăm vinovaţi acum, ci spunem direct STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze. Petiţia Declic, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, cere iniţierea unui proiect care să scoată politicul din spitale şi să facă loc numirii unor manageri competenţi. Poate nu realizează, dar politicienii negociază vieţilor pacienţilor, nu simple funcţii şi salarii”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

În cadrul campaniei „Depolitizaţi spitalele, acum!”, Comunitatea Declic atrage atenţia că practica numirilor de manageri interimari trebuie să devină o excepţie, justificată de o urgenţă, nu o regulă aplicată în mod abuziv de politicieni.

Pasaj din răspunsul oficial al Ministerului Sănătăţii: „Mentionăm că din cele 58 de unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, 20 de unităţi sanitare au manageri angajaţi prin concurs, 33 de unităţi sanitare au manageri interimari şi 5 unităţi sanitare au manageri interimari, în curs de numire.”

În plus, ministerul atrage atenţia că nu doar ministrul face astfel de numiri la conducerea spitalelor, ci şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii sau rectorii universităţilor de medicină, în funcţie de autoritatea în subordinea căreia se află spitalele respective. Aşadar, numărul managerilor interimari la nivel naţional poate fi mult mai mare decât cel cunoscut şi comunicat de ministerul de resort.

Totodată, ministerul nu a răspuns şi solicitării Declic de a preciza câţi dintre aceşti manageri interimari au mai mult de 6 luni la conducerea spitalelor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

muresan anna
10.04.2021, 10:56:23

Numirile politice in fruntea institutiilor de stat, au aruncat tara in haos.Doar asa se pot face tot felul de ilegalitati. Cand lucrurile sunt clare, faradelegile sunt usor de depistat, dar de unde sa se ingrase clasa politica? De la stat, spre paguba noastra!

+1 (1 vot)
Modifică Setările