Politică

articolul anterior articolul urmator

Demisia ministrului Educaţiei şi negustoria politică practicată de Liviu Nicolae Dragnea

10
28 Sep 2018 08:17:26
Mircea Morariu

Nimeni, cred că nici măcar cei mai bine de 40 de rectori care, la începutul lunii ianuarie, din oportunism, laşitate sau prostie, şi-au pus nedemna semnătură pe pronunciamentul ce-i susţinea candidatura la postul de ministru al Educaţiei, nu are nici cel mai mic motiv ca să regrete demisia forţată a d-lui prof.univ.dr. ing. Valentin Popa dintr-o poziţie în vederea ocupării căreia nu-l îndreptăţea nimic.

Dacă mă ocup în comentariul meu de astăzi de alungarea din guvern a rectorului Universităţii ‘’Ştefan cel Mare din Suceava ‘’, alungare hotărâtă şi impusă de dl. Liviu Nicolae Dragnea e fiindcă aceasta intervine doar fiindcă preşedintele PSD se dovedeşte şi de data aceasta dispus la orice compromis politic. Pregătit pentru orice, pentru oricât de josnică negustorie doar spre a-şi salva funcţia din fruntea Camerei Deputaţilor. Serios pusă în primejdie de posibilitatea unei defecţiuni ce se aşteaptă să survină din partea nemulţumiţilor din propriul lui partid sau de o trădare oricând posibilă venită din partea ALDE.

Dl. Liviu Nicolae Dragnea are nevoie ca de aer de sprijinul politic şi faptic al UDMR-ului care şi de data aceasta a făcut ce ştie el mai bine. A şantajat spre a se vedea iar cu sacii în căruţă.

Reamintesc că zilele trecute, dl. Kelemen Hunor, care a transformat UDMR într-o filială a Fidész-ului d-lui Orbán Viktor, filială care funcţionează pe teritoriul României, şi-a exprimat nemulţumirea pentru câteva decizii luate de acum demisionatul ministru al Educaţiei, fără consultarea organizaţiei care pretinde că ar reprezenta interesele maghiarimii din România. Acum, între paranteze fie spus, cel mai recent sondaj electoral creditează UDMR cu doar 4% dintre intenţiile de vot în vreme ce minoritatea maghiară este mult mai consistentă. Indiciu clar că ungurii din România au tot mai puţină încredere în dl. Kelemen&co.

Dl. Kelemen Hunor i-a reproşat d-lui Valentin Popa că a acceptat, fără să-i ceară lui consimţământul, fuziunea dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea “Petru Maior” şi că a emis o Ordonanţă de urgenţă în conformitate cu care, începând cu data de 15 septembrie, limba română este predată în clasele primare de profesori cu calificare superioară în domeniu.

Dl. Kelemen Hunor s-a prefăcut că nu a auzit şi că nu ştie nimic despre autonomia universitară (pe dumnealui îl preocupă alte feluri de autonomie) şi aceasta fiindcă a înţeles că fuziunea face mult mai puţin realizabile planurile secesioniste în privinţa Medicinei şi Farmaciei târgumureşene. Cât despre decizia ca Limba română să fie predată la clasele primare de profesori, trebuie să spun că aceasta mi se pare unica hotărâre cât de cât înţeleaptă, deşi poate prea pripită, luată în cele aproape zece luni cât a parazitat Ministerul Educaţiei de dl. Valentin Popa. Şi aceasta deoarece este o de neîngăduit realitate că tinerii şi copiii de etnie maghiară, cetăţeni ai României, vorbesc din ce în ce mai prost limba ţării în care le-a fost dat să se nască.

Carevasăzică, a fost suficient ca dl. Kelemen Hunor să îşi facă cunoscute mofturile de duduie răsfăţată ca dl. Dragnea să grăbească gonirea d-lui Valentin Popa-Pamblică de la conducerea Ministerului Educaţiei. Insensibil în faţa gafelor de proporţii şi în cascadă comise de acelaşi ins la alte capitole cu adevărat semnificative- amintesc, în treacăt, sfidarea marilor universităţi din România şi alocarea discreţionară a locurilor la admitere, greşelile impardonabile şi costisitoare în editarea manualelor şcolare, insuficienţa fondurilor puse la dispoziţia instituţiilor de învăţământ superior care se află deja în imposibilitatea de a plăti integral şi legal salariile- dl. Dragnea s-a înduioşat brusc şi a luat poziţie de drepţi, spunând să trăiţi, am înţeles, se execută! atunci când omul de legătură dintre el şi amicul Orbán de la Budapesta nutreşte nemulţumiri ce nu au nimic în comun cu calitatea învăţământului.

Nimic mai relevant pentru caracterul josnic, pentru politica de tejghetar al cărui adept şi promotor este dl Liviu Dragnea decât gestul său de ieri. Gândit probabil ca parte a florilegiului de fapte prin care PSD înţelege să marcheze Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro şi pe blogurile adevărul.ro 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ciprian Ch
28.09.2018, 08:57:01

Pai dupa gandirea ciociului de rit nou, statul sunt eu! Si eu am nevoie de majoritate. Asa ca....scopul scuza mijloacele. Ce centenar?!?! Ce sarbatoare? Ce limba romana? Nu am nimic cu cetatenii maghiari, dar , din experienta avuta prin Harghita, consider ca ar fi de bun augur sa aiba cunostinte de limba romana. Ce fac ei apoi in comunitatea lor, in ce limba vorbesc, este alegerea lor.

+6 (6 voturi)
Ba! ciudă
28.09.2018, 09:38:59

Desigur, n-ați reușit să cumpărați pâine?

-5 (5 voturi)
Ba! ciudă
28.09.2018, 09:31:37

Ba! ciudă mi e, că unii nu înțeleg, că deși domnul doctor profesor universitar rector al unei universități cu tradiție se mai exprimă din când în când stângaci (nota bene: este de stînga!), atunci când ia măsuri care vizează dușmanii declarați ai statului național de drept nu poate greși și trebuie susținut de întreaga națiune!

-3 (5 voturi)
asamura tanabe
28.09.2018, 10:14:32

Chiar daca unii dintre ultimii ministri, Popa si Pop s-au exprimat "mai stangaci", ei sunt mai bine intentionati si au facut mai putine greseli manageriale decat Andronescu, una din groparele profesioniste ale invatamantului. Tot aud niste ineptii, ca Andronescu ar merita, ca Andronescu ar fi, ca ar pati etc. Cum sa o pui din nou in functie pe Andronescu, cum se aude, cand cucoana asta a facut praf invatamantul, una dintre deciziile luate in vremea mandatului ei fiind, de exemplu, desfiintarea scolilor profesionale si aducerea fortata a tuturor elevilor pana in clasa a 12-a. Ca intentia ei a fost aceea de a face in asa fel incat, dupa asta, absolventii clasei a 12-a sa ajunga cat mai multi la facultate, a fost si faptul, unic in lume, de a fi admisi la facultate absolventi de 12 clase, FARA DIPLOMA DE BAC. Andronescu venise cu ideea asta creata, ca sa se admita la facultate asemenea absolventi si ei vor da apoi BAC-ul pana termina licenta... Asta ar trebui sa se duca la sapa, nu are ce cauta in post de ministru. PS Lui Popa i se mai zice "ministrul Pamblica"! Ei, aia care ii spun asa, sunt analfabeti, ar trebui sa se uite in DEX, s avada ca se zice si "pamblica", e un regionalism, limba romana nu e numai aia care se vorbeste la Bucuresti. Ca Popa a facut mult mai multe greseli si dezacorduri e altceva, dar asta cu pamblica nu se sustine. In Germania, de exemplu, fiecare vorbeste germana din landul din care provine, si asta oficial, si nimeni nu se mai screme ca nu se vorbeste ca la capitala. Iar DRagnea, revenind la el, ar da si Ardealul Ungariei, numai sa ramana el la putere in ceea ce ar mai ramane din Romania, putin ii pasa lui si nu numai lui de ţară.

+4 (4 voturi)
Ba! ciudă
28.09.2018, 10:24:27

Ba' ciudă mi e că unii nu sunt de acord, cu DEXul distinsului profesor. Se vede de la o poștă că este entelectual, deși mai cace și dezacorduri, care este un lucru firești la unul cari sunt de la țară. Desigur idea de a schimba radical învățămâmtul minorităților cu vre- una-două săptămâni înaintea începerii anului școral, fără să consulte pe așa numiții specialiști, e pornire de instict al genialității lui: așa a câștigat Napoleon Austerlitzul, și așa a pierdut Waterloo...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările