Politică

articolul anterior articolul urmator

Deputat UDMR, declaraţie controversată: Pentru comunitatea maghiară din România, 1 Decembrie este zi de doliu

75
1 Dec 2021 16:25:43
Autor: Maria Dinu
KULCSÁR-TERZA József-György FOTO Facebook
KULCSÁR-TERZA József-György FOTO Facebook

Deputatul UDMR Jozsef-Gyorgy Kulcsar a declarat, potrivit Maszol.ro, că pentru comunitatea maghiară din Transilvania „1 Decembrie nu oferă niciun motiv de sărbătorire” şi că această dată este considerată „o zi de doliu”. Parlamentarul mai spune că „România ar trebui să îşi îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut” şi „să garanteze drepturile minorităţii naţionale maghiare”.

„Având în vedere faptul că pe 1 decembrie, cu ocazia zilei Marii Adunări de la Alba Iulia România sărbătoreşte unirea naţională, trebuie să declarăm din nou că această zi nu dă niciun motiv pentru comunitatea noastră naţională maghiară din Transilvania să sărbătorească şi o considerăm o zi de doliu, atâta timp cât revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu libertatea naţională deplină nu sunt îndeplinite”, a declarat deputatul UDMR pentru maszol.ro.

Deputatul mai transmite că declaraţia de la Alba Iulia spune: „libertate naţională deplină pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.
 

„Respectăm sărbătorile celorlalţi, dar ne aşteptăm ca România, care se defineşte ca stat de drept, să îşi îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut cu mai bine de o sută de ani în urmă şi să garanteze drepturile minorităţii naţionale maghiare care trăiesc pe teritoriul său. Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-şi folosească limba maternă şi propriile simboluri în toate domeniile vieţii, atâta timp cât există încă deficienţe serioase în utilizarea limbii materne în educaţie, administraţie şi justiţie, ei nu ne pot obliga să sărbătorim 1 decembrie”, a mai declarat politicianul.

József Kulcsár-Terza a adăugat: „Noi, cetăţenii de naţionalitate maghiară, care respectă legile ţării, suntem îndreptăţiţi să solicităm ca România să recunoască minorităţile naţionale ca şi factori constitutivi ai statului, şi să le asigure prin Constituţia ei deplina libertate naţională, aşa cum acest lucru a fost promis în 1918 prin Declaraţia de la Alba Iulia”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

75 Comentarii

un motan intransigent
1.12.2021, 16:35:01

Are dreptate maghiarul. Ca ungur trebuie sa fie tare incomod sa fii cetateanul Romaniei, stat invingator al neamului maghiar. Are suficient stoicism sa locuiasca in Romania. Nu-i zic "bravo" decat daca-si ia neamul si migreaza in Ungaria.

+4 (32 voturi)
Stefan din Nord
1.12.2021, 16:36:45

Acest biped trebuie dat afara din Parlamentu; Romaniei pentru ca a facut o asemenea declaratie .ce lezeaza seentimntele a peste 20 de milioane de romani .

+9 (15 voturi)
Adrian Foangӑ
1.12.2021, 16:43:17

Tupeul bosgorilor nu are limite. De 30 de ani conduc tara alaturi de oricine s-a nimerit la putere, si cica "nu li se respecta drepturile". Bine, ei au tupeu si in baza prostiei romanilor, care de fiecare data cand iese cate un scandal sar sa ia apararea ungurilor.

+8 (10 voturi)
Radu Mircea
1.12.2021, 16:53:00

Stepele Mongoliei,scrie pe el. La multi ani Jozsef-Gyorgy Kulcsar !

+1 (5 voturi)
T. Timisorean
1.12.2021, 16:53:45

Asa fac in fiecare an. Hunor cu ministrii lui fuge in secuime, si il pune pe unul din subordonati sa mai dea un text din asta. Nu inteleg cum pot ministrii PSD/PNL sa mai dea ochii cu astia in guvern dupa faze de genul asta? Asta nu este toleranta, asta este prostie Romaneasca. Si apoi vine Hunor si vorbeste de modificarea constitutiei? Pai nu-ti vine ....

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (75)

Modifică Setările