Politică

articolul anterior articolul urmator

Aproape un milion de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie

12
30 Jul 2021 18:35:40
Autor: Cristina Morozan
Cristina Prună: lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării. Foto: Facebook
Cristina Prună: lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării. Foto: Facebook

Aproape un milion de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021, a precizat deputatul USR PLUS Cristina Prună. Ea susţine că un prim pas care poate diminua numărul românilor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc mai bine plătit este „scutirea echivalentului salariului minim de taxe”.

„918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021. Această cifră este una alarmantă mai ales din punct de vedere economic. Acesta este echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajaţi din economia românească (peste 5,6 milioane la finalul lunii iunie 2021)”, a scris, vineri, deputatul USR PLUS Cristina Prună, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării.

„În România, 1,6 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, din care statul încasează aproape jumătate. Practic, românul munceşte ca să fie tot sărac, rămânând cu doar 1.386 lei în mână”, a afirmat Cristina Prună.

Deputatul USR PLUS precizează că în următoarea decadă această criză majoră de personal va avea efecte majore asupra economiei româneşti. Astfel, susţine că un prim pas care poate diminua numărul românilor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc mai bine plătit este propunerea noastră, regăsită şi în programul de guvernare al coaliţiei: „Zero Taxe pe Salariul Minim, adică scutirea echivalentului salariului minim (primilor 2.300 de lei din salariu) de taxe”.

„Modelul nu este nou pentru economiile europene. Stabilirea unui plafon minim de impozitare a muncii există inclusiv în Marea Britanie, unde valoarea acestuia este de 12.000 lire sterline. Statul britanic consideră că această sumă trebuie să meargă în buzunarul angajatului şi abia ceea ce depăşeşte această sumă este impozitat. 

Această măsură va stimula economia în direcţia atragerii de investiţii în România şi îi va încuraja pe cei aflaţi în inactivitate, şi care poate se gândeau să emigreze, să se integreze în piaţa muncii. (...) Îmi doresc ca împreună cu partenerii noştri de la guvernare să demarăm implementarea acestei măsuri de la începutul anului 2022, într-un prim domeniu, aşa cum am promis celor care ne-au votat” a mai afiemat deputatul USR PLUS Cristina Prună.

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

kitty kat
30.07.2021, 19:43:56

F. bine, så mai plece si altii competenti si in RO o så mai råmanå doar hotii si politicienii manå-n manå cu hotii. Copiii lor incompetenti din nastere vor ocupa posturile cheie la stat, ce se "mostenesc". Doar n-o så vedeti un båiat de zidar pus ministru sau director CFR...

+13 (15 voturi)
Ovidiu Olariu
30.07.2021, 23:02:15

Asta spune totul despre realitatile existente in Romania, despre viata social-politicā a Romaniei de astazi si despre nivelul de viatā al romanilor: "Aproape un milion de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021" ! Orice explicatii politice sau sociologice sunt de prisos ! Atat timp cât tara este condusā, de ani de zile, de neprofesionisti, de incompetenti, de asa-zisi "specialisti", care au absolvit scoli primare, dar care au in CV-ul lor "doctorate" (!), cat timp deciziile vor fi luate de tot soiul de politruci, de asa-zisi lideri politici providentiali, dar care isi continuā activitatea "creatoare" in puscarie, lucrurile nu se vor schimba ! Si de ce s-ar schimba atat timp cât rāul existent persistā, la toate nivelurile: coalitia este incercatā de pandemie si de tot soiul de dificultati economice, iar opozitia (asa-zisa opozitie !) face ceea ce a facut tot timpul vreme de 30 de ani: latrā, latrā si iarāsi isi latrā incompetenta, lipsa de raspundere si de profesionalism, in orice incercare pe care vrea sa o gestioneze, si imbecilitatea !

+12 (12 voturi)
bovis al XI-lea
30.07.2021, 23:24:13

acuma si PRUNA CONSTATA CA STATUL ISI BATE JOC DE CEI CE MUNCESC IN TARA ASTA A FOST INAINTEA EI PORCANCA APOI CALTZONE SI INCA vreo 3 useristi, toti nu mai pot de grija si sanatatea plebeului si copiilor lui, daca maresc salariul minim/alocatiile romanasul nostru bea mai mult asa se exprimase pe undeva porcanca, caltzone a modificat in asa fel legislatia incat alocatiile pentru copii sa creasca mult mai putin in anii urmatori fata de legislatia aflata atunci in vigoare. Ne conduc doar niste laturi. https://ziare.com/economie/stiri-economice/scuzele-guvernului-pentru-a-nu-mari-alocatiile-copiilor-1685223

+1 (1 vot)
bovis al XI-lea
30.07.2021, 23:25:08

https://www.zf.ro/eveniment/jumatate-dintre-contractele-munca-romanilor-salarii-nete-mici-1-600-19880518 Jumătate dintre contractele de muncă ale românilor sunt cu salarii nete mai mici de 1.600 de lei. Piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a Uniunii Europene, însă costul brut al orei de muncă este la doar 35% din media UE

+1 (1 vot)
imsi2 imsi2
30.07.2021, 20:54:28

Raman fara sclavi stapanii romaniei una la mana. Pe urma o fi slab invatamintul romaniei dar cu fiecare plecat pleaca si cheltuielile suportate de stat adica de noi toti cu scolarizarea si formarea emigrantului.

-14 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările