Deputat USR, săgeţi către Iohannis: Nu înţeleg de ce nu se implică în desfiinţarea Secţiei Speciale şi în reforma Justiţiei. Dă impresia că e mulţumit cu „reformele” lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Teodor Lazăr. FOTO Facebook Teodor Lazăr
Deputatul Teodor Lazăr. FOTO Facebook Teodor Lazăr

Deputatul USR Teodor Lazăr îl critică pe Klaus Iohannis pentru faptul alege să fie pasiv în ceea ce priveşte tergiversarea reformelor din Justiţie şi a tranşării situaţiei Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie, acolo unde există un blocaj la nivelul Coaliţiei. USR-istul susţine că optimist că şeful statului nu mai are aceleaşi poziţionări ca în perioada 2008-2009, când era „premierul de la Grivco”.

„Reformarea Justiţiei, asigurarea libertăţii totale pentru procurori şi judecători şi mai ales înlăturarea politicienilor de la butoanele justiţiei au fost promisiuni de campanie dar şi parte a programului de guvernare depus în Parlament de PNL-USR-UDMR. Cu toate acestea, vedem că reformele din Justiţie întârzie, iar oficial cauza este blocajul generat de UDMR – iar speţa desfiinţării Secţiei Speciale este cel mai bun exemplu. Cu toate acestea, mulţi dintre noi ne întrebăm ce îşi doreşte cu adevărat preşedintele Iohannis şi dacă nu cumva priveşte cu satisfacţie sincopele pe care le întâmpinăm în coaliţie pe tema Justiţiei”, spune Teodor Lazăr, deputat USR.

Lazăr arată că până acum preşedintele nu a fost implicat deloc în reforma Justiţiei. „De la începutul anului, coaliţiei este divizată pe tema desfiinţării Secţiei Speciale, iar fractura este clară dacă ne uităm la opţiunile opuse ale USR şi ale UDMR. În tot acest timp ne-am fi aşteptat ca preşedintele să intervină şi să ceară tuturor partidelor din coaliţie să-şi respecte angajamentele asumate şi programul de guvernare. Din păcate însă, pe această temă, preşedintele nu comunică deloc public, nu foloseşte deloc prestigiul funcţiei prezidenţiale şi legitimitatea dată de voturile românilor”, mai spune Lazăr.

Lazăr aminteşte şi că numirile de procurori-şefi la PG şi DIICOT, făcute de Klaus Iohannis, s-au realizat fără a ţine cont de CSM, iar acest lucru a fost criticat atât în rapoartele MCV cât şi de GRECO. „Preşedintele a preferat să numească procurori-şefi despre care se cunoştea faptul că nu au destulă experienţă şi expertiză în lucrul cu dosare de corupţie complicate. Tocmai de aceea, numirile a doi procurori şefi, la DIICOT şi Parchetul General au fost criticate atât în rapoartele MCV cât şi de GRECO. Practic, Iohannis a fost criticat de partenerii noştri europeni şi experţi europeni în justiţie pentru încălcarea statului de drept”, explică Lazăr.

În final, liderul USR îi aminteşte preşedintelui că cei care l-au votat în 2014 şi în 2019 aveau alte aşteptări de la el. „Românii l-au votat pe Klaus Iohannis cu speranţa că va acţiona ca un preşedinte reformator şi că se va lupta pentru un stat de drept puternic şi cu adevărat euro-atlantic. La fel a făcut şi USR, în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2019. Speram că preşedintele a lăsat în urmă cu totul momentul în care era prezentat ca premierul de la Grivco. Ne întrebăm dacă nu cumva ne-am înşelat”, încheie Lazăr.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite