Deputat USR: Solicit SRI să facă public şi protocolul semnat cu Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Lucian Viziteu solicită SRI şi Ministerului Dezvoltării Regionale să facă public protocolul semnat între aceste două instituţii. Viziteu susţine că acest protocol a fost semnat chiar de Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării în guvernarea USL.

“Salut decizia anumitor instituţii de a desecretiza protocoalele semnat de Serviciul Român de Informaţii cu structuri şi instituţii din statul român. Astfel de documente sunt de interes public şi este obligatoriu ca cetăţenii români să cunoască arhitectura instituţională a statului român. În acelaşi timp, solicit Serviciului Român de Informaţii şi Ministerului Dezvoltării Regionale să facă public şi protocolul semnat între aceste două instituţii, pe care se află chiar semnătura domnului Dragnea”, declară deputatul USR Lucian Daniel Stanciu Vizitei, membru în comisia de control a SRI.

Articolul 14 din legea de organizare a SRI menţionează faptul că serviciul colaborează cu Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Direcţia Generală şi Vămilor precum şi cu celelalte organe ale administraţiei publice, aminteşte Viziteu.

Legea de funcţionare a SRI stabileşte că aceste colaborări au ca scop “îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin” prin lege.

“Conform acestor prevederi legale, SRI era obligat să colaboreze instituţional în primul rând cu instituţiile menţionate expres, printre care se află Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Nicăieri nu avem însă stipulată expres necesitatea SRI de a semna un protocol secret cu Ministerul Dezvoltării Regionale. De aceea, solicit acestor instituţii să facă public acest document, pentru a vedea dacă domnul Dragnea a încălcat sau nu legea în momentul în care a semnat acest protocol. În acelaşi timp, solicit instituţiilor media care au arătat un interes major faţă de subiectul protocoalelor să arate acelaşi interes şi faţă de protocolul secret semnat de Liviu Dragnea”, încheie liderul USR.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat finalizarea procedurii de declasificare a protocolului de cooperare încheiat cu Parchetul General şi Curtea Supremă. Potrivit SRI, protocolul a fost încheiat ca urmare a unei solicitări din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) formulate în luna martie a anului 2006.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite