Politică

articolul anterior articolul urmator

Camera Deputaţilor: Republica Moldova va primi împrumutul de 150 de milioane de euro promis de Ponta. Cererea lui Iohannis, respinsă

5
30 Mar 2016 15:44:56
Autor: Mădălina Mihalache
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, prin care şi-a exprimat dezacordul ca România să ofere Republicii Modova un împrumut de 150 de milioane de euro.

Cu 252 de voturi „pentru“, deputaţii au aprobat acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016. Astfel, deputaţii au respins cererea de rexaminare a lui Klaus Iohannis, care a considerat inoportună acordarea unui împrumut Republicii Moldova, aflată în criză politică la acel moment.

 În acest moment, Republica Moldova este conectată la două surse de ajutor financiar românesc. Prima este un împrumut nerambursabil de 100 de milioane de euro, acordat de Guvernul Ponta în urmă cu mai bine de doi ani. Aceşti bani erau prevăzuţi pentru finanţarea proiectelor din domeniul sănătăţii, mediului şi pentru construirea şi repararea instituţiilor preşcolare din Moldova.

„Din acest împrumut, s-au cheltuit în jur de 30 de milioane de euro, cei mai mulţi pentru renovarea grădiniţelor. Anul acesta, Moldova ar trebui să mai primească încă 8 milioane de euro din acel împrumut. Această sumă a fost prinsă în bugetul pe 2016. Sigur, suma poate creşte pe măsură ce vedem reforme“, a spus, pentru „Adevărul“, Dan Suciu,  purtătorul de cuvânt al Guvernului. Însă, aşa cum am văzut, banii din împrumutul nerambursabil pot fi acordaţi numai pe proiecte concrete de dezvoltare, nicidecum pentru pensii şi salarii restante. Deci, pentru a mai slăbi tensiunea socială de la Chişinău, e nevoie de alt împrumut.

A doua sursă românească de finanţare este un acord cu Republica Moldova pentru un împrumut de 150 de milioane de euro- bani rambursabili în termen de cinci ani, la o dobândă de 1,5%, deci foarte mică. Aceşti bani ar acoperi cheltuielile bugetare timp de două luni în Moldova, deci ar fi o supapă de supravieţuire. Acest al doilea împrumut a fost semnat tot de premierul Victor Ponta, în vara anului trecut, însă moldovenii n-au primit deocamdată niciun ban. De ce? Pentru că împrumutul, denumit oficial „Acord privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova“, a trebuit ratificat de Parlamentele celor două state, printr-o lege, lege care trebuie promulgată de şefii celor două state.

„Acordul“ a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis la începutul lunii noiembrie, imediat după ce Guvernul Streleţ - proeuropean - a fost trântit la Chişinău după un joc dirijat din umbră de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Iar Klaus Iohannis a întors legea în Parlament, la reexaminare, condiţionând  promulgarea împrumutul de instalarea unui nou guvern orientat spre Bruxelles.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Andreea Mardari
30.03.2016, 16:25:25

Vizita lui Filip nu a fost fără de sens. Acuma se văd rezultatele și Moldova va dispunde de împrumutul care și a fost promis de partea romînă. Cred că este o noutate îmbucurătoare pe azi.

Adrian Foangă
30.03.2016, 16:53:40

Imbucuratoare pentru cine? Pentru romani in niciun caz. Banii astia vor fi tocati de politicienii comunistoizi de la Chisinau. Imprumutul nu trebuia acordat pana cand rep Molodva nu da ceva semne ca ar vrea sa se rupa macar declarativ de Moscova. Populistul de Ponta a crezut ca va mai castiga ceva capital politic daca prezinta gogoasa cu "ajutorul dat fratilor moldoveni", dar totul a fost degeaba. Romania e o tara care abia respira singura, dar isi face griji pentru Moldova... chelul si tichia de margaritar.

ion sbucium
30.03.2016, 20:59:52

Iohannis respecta deciziile UE. R.Moldova nu poate beneficia de niciun imprumut din partea statelor UE atât timp cât nu are un nou acord încheiat cu FMI _aceasta e decizia UE. Deputații pot sa voteze măcar si in fiecare zi câte un imprumut pentru RM, dar ele nu va putea fi acordat mai degrabă de toamna anului 2016, când se asteapta ca FMI sa revină in R.Moldova cu condiția ca R. Moldova va îndeplini cerintele partenerilor europeni si in primul rând cele legate de combaterea corupției si investigarea cazului dispariției miliardului cu demiterile de rigoare.

Haiduc moldovean
31.03.2016, 00:14:33

Au furat un mlrd, au sa mai fure si 160 de mln, care e problema? Da problema exista. Aceste milioane vor fi date salarii celor ce au contribuit la furtul miliardului. Si cel mai trist, eu n-am primit nici un ban din miliardul furat, si nu voi primi nici din "ajutorul" de 160 mln, da iata de intors va trebui sa intorc, inclusiv si nepotii mei vor trebui sa intoarca banii furati anterior si cei furati mane. Dase ascund sub "salarii la pensionari".

Cogeo52
31.03.2016, 13:19:40

SANT ROMAN DIN ROMANIA SI NU VETI MAI AVEA VOTUL MEU!! cei asta BATAIE DE JOC CU BANII STATULUI!!! NU TREBUIE DAT NICI UN LEU!! intai :REFORME si apoi dupa ,sa vedem DACA SE MERITA SA LE DAM sau NU!! ce astia sant NISTE RUSOFONI BASARABENI , care SE DAU TRUFASII SI SMECHERII si zic ca ne pacalesc!!! astia sant ...rusii.. HOTII!!!!afara cu ei din BASARABIA ROMANEASCA!!!

Modifică Setările