Deputaţii cer ANI lămuriri privind angajările la cabinetele parlamentarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să ceară un punct de vedere din partea ANI dacă un parlamentar încalcă art.301 din Codul Penal în cazul în care angajează la cabinetul său o persoană care a mai fost angajată în mandatul anterior, a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovic.

„Eu nu am niciun fel de emoţie, povestea este una singură, păcat este de acest circ mediatic pe de o parte, pe de altă parte vreau să vă spun că eu cred că arestarea preventivă în România ar trebui să fie văzută în alt mod. Preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii, edilii nu sunt pericole sociale, nu sunt oameni care să pună probleme de acest gen cu comunităţile lor sau în România, fapt pentru care eu cred că prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţia României şi situaţia pe care eu am ridicat-o de facto să pună lucrurile în aşa manieră încât ei să fie cercetaţi în libertate", a afirmat Oprişan.

Mircovici a spus că deputatul Daniel Oajdea a solicitat opinia Comisiei juridice dacă poate să angajeze la cabinetul său parlamentar o persoană cu care a mai lucrat în mandatul anterior.

Comisia juridică a cerut un punct de vedere ANI, care a spus că, potrivit Legii Statutului deputaţilor şi senatorilor, parlamentarii pot angaja persoane la cabinet, dar nu rudele până la gradul III.

Mircovici a precizat că membrii Biroului Permanent au constatat, însă, că art. 301 din Codul Penal prevede că este un conflict de interese pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani angajarea de persoane cu care au existat raporturi de muncă în ultimii 5 ani.

Biroul Permanent a hotărât ca preşedintele Comisiei juridice să trimită o adresă ANI în care să ceară un punct de vedere dacă se încalcă art. 301 din Codul Penal când este vorba de angajarea la cabinetul parlamentar", a spus Mircovici.

El a precizat că această problemă va fi discutată la o dezbatere organizată de Comisia juridică privind aplicarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală la care vor fi prezenţi şi şefii instituţiilor juridice, ambasadele ţărilor UE, SUA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite