Deputaţii jurişti îi sugerează lui Valeriu Zgonea să sesize CCR în cazul Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să trimită un punct de vedere la Biroul Permanent în legătură cu scrisoarea lui Sebastian Ghiţă, în care sugerează ca, în cazul în care consideră că există un conflict între instituţii, să sesizeze Curtea Constituţională.

Într-un punct de vedere transmis Biroului Permanent, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a precizat că a-i interzice unui deputat sau senator să ia parte la şedinţele Parlamentului este o măsură care îl împiedică să-şi îndeplinească mandatul dat de alegători, iar imunitatea parlamentarului este o măsură de protecţie şi nu poate fi nici extinsă şi nici restrânsă printr-un act subordonat Constituţiei.

Comisia Juridică a invocat decizia Curţii Constituţionale, care spune că mandatul parlamentarului se exercită continuu, de la început până la data încetării calităţii de deputat sau senator, iar participarea la şedinţele Camerei constituie o îndatorire a parlamentarului.

"Dacă Biroul Permanent  consideră că există un conflict, sugerăm că există posibilitatea să se sezizeze Curtea Constituţională şi instituţiile statului în acest caz", a spus deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al comisiei.

"Mandatul parlamentar este o demnitate publică dobândită de membrii Camerei parlamentului la alegerile de către electorat în vederea exercitării prin reprezentare a suveraniăţii naţionale, concluzie fundamentată pe Constituţia României. Îndatorirea parlamentarului se exercită în mod continuu până la finalul mandatului", se menţionează în punctul de vedere al comisiei.

„Mai bine îmapchetăm şi plecăm“

Deputatul UDMR Mate Andras a criticat decizia procurorilor DNA de a-i interzice lui Sebastian Ghiţă să participe la şedinţele Parlamentului. "Îmi pun întrebarea dacă nu cumva e o natura penală a acestei situaţii. Mâine la 17.00 este convocat vot pentru numirea şefului SIE. Numirea ar putea sta într-un singur vot. Dacă aşa merge ţara asta, eu cred ca mai bine împachetăm şi plecăm" , a declarat Mate Andras, deputat UDMR.  Tot Mate Andras a insistat că era absolut necesară prezenţa ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi a spus ca, în cazul Ghiţă, e "un conflict destul de mare" între puterea legislativă şi cea judecătorească.

Deputatul Sebastian Ghiţă le-a trimis, săptămâna trecută, colegilor săi parlamentari o scrisoare prin care solicită declararea unui conflict constituţional între puterile statului, după ce DNA a dispus în cazul său interdicţiile de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi municipiul Ploieşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite