Deputaţii scot în afara legii aplicaţia Uber, care a speriat taximetriştii. Ce riscă şoferii care încalcă regulile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uber România FOTO AP
Uber România FOTO AP

Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se interzice transportul public de persoane contra cost, cu un autoturism, fără a deţine o autorizaţie valabilă. Drept urmare, aplicaţii precum Uber, care a ajuns şi în Bucureşti în urmă cu doar câteva luni, ar fi scoase în afara legii.

Proiectul a fost adoptat de către deputaţi cu 298 voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ şi 16 abţineri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, în sensul sancţionării contravenţionale a persoanelor fizice şi juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art.7 din lege. Astfel, aceia care vor risca şi vor încerca să încalce legea ar putea primi amenzi de până la 25.000 de lei.

Uber continuă să se extindă cu rapiditate pe glob, iar recent au anunţat că plănuiesc să angajeze un milion de femei până în anul 2020. Cu toate acestea, serviciul Uber a fost criticat atât pentru încălcarea legilor locale privind transportul, cât şi pentru probleme de siguranţă în ceea ce priveşte anumiţi şoferi.

Uber a ajuns şi în România, pe 25 februarie, oferind curse de 1,39 de lei pe kilometru, preţ asemănător celui practicat de taxiurile tradiţionale. Maşinile Uber pot fi comandate din aplicaţie, iar plata se face instantaneu, cu ajutorul cardului ataşat contului.

În Germania, autorităţile au decis, după o luptă legală de durată, că serviciile Uber încalcă legea taximetriei, drept urmare, şoferii care folosesc aplicaţia trebuie să aibă licenţe de transport. Uber a fost interzis în două oraşe din Germania.

Pe de altă parte, unul dintre şefii companiei a declarat că Uber va finanţa licenţele de taximetrie necesare şoferilor, care costă între 109 euro şi 200 de euro. Fabien Nestmann, unul dintre reprezentanţii Uber Germania, a spus că şoferii vor trebui să ţină cursurile necesare, dar dacă vor să folosească aplicaţia, Uber va investi în licenţe.

„Vom plăti între 150 şi 200 de euro pentru ca partenerii noştri să primească licenţa de la Camera de Comerţ“, a declarat Nestmann pentru revista „Wirtschafts Woche“. "Adevărul" a scris aici, pe larg, despre aplicaţia Uber, respectiv despre serviciul UberX prin care şoferii pot transporta pasageri contra unei sume de bani.

Condiţiile pentru a deveni şofer Uber sunt, până acum lejere: candidatul trebuie sa aibă vârsta de minimum 21 de ani şi să nu aibă antecedente penale.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite