Deputatul Alin Stoica, decorat de preşedintele Albaniei cu cea mai înaltă distincţie a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Stoica FOTO captură ALAR
Alin Stoica FOTO captură ALAR

Deputatul Alin Stoica, reprezentantul minorităţii naţionale albaneze în Parlamentul României, a fost decorat de preşedintele Albaniei, Ilir Meta, cu cea mai înaltă distincţie a statului albanez, „Ordinul Drapelului” în grad de cavaler. Deputatul a declarat pentru „Adevărul” că îşi propune să contribuie în continuare la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state, argumentând că sunt puţine lucruri ştiute în spaţiul public.

Potrivit unui comunicat de presă, în discursul susţinut cu ocazia ceremoniei de decorare, preşedintele Albaniei, Ilir Meta, a subliniat că motivele care au stat la baza deciziei de decorare a parlamentarului român constau în susţinerea şi promovarea valorilor culturale, a istoriei şi a tradiţiilor albanezilor din România, precum şi pentru contribuţia remarcabilă în păstrarea limbii albaneze şi a identităţii naţionale. „Deputatul Stoica a oferit şi oferă în continuare sprijinul său pentru consolidarea şi întărirea relaţiilor excelente între Albania şi România”, a declarat preşedintele Albaniei, potrivit sursei citate. 

Preşedintele Ilir Meta, a mai reamintit faptul că, „încă din perioada Renaşterii naţionale, comunitatea albaneză din România a jucat un rol esenţial în afirmarea conştiinţei naţionale a albanezilor, iar România a fost mereu un partener sincer şi loial pentru Albania”, mai arată sursa citată.

Alin Stoica a declarat pentru „Adevărul” că îşi propune să contribuie în continuare la dezvoltarea relaţiilor normale şi istorice între România şi Albania şi să sprijine comunitatea care l-a trimis în Parlament. „Sunt foarte puţine lucruri ştiute în spaţiul public despre legăturile istorice dintre cele două ţări. Minoritatea din România a jucat rolul determinant în declararea independenţei şi formarea statului albanez”, a spus parlamentarul, amintind că la formarea statului albanez, Regatul României a oferit un ajutor substanţial economic noului stat înfiinţat. 

Deputatul a punctat şi că „foarte puţină lume ştie că Nicolae Iorga a scris prima istorie a poporului albanez. Sunt foarte multe chestiuni istorice care sunt foarte putin aduse în atenţia publicului. Ne dorim ca naţiunea română să cunoască importanţa şi legătura istorică care există între cele două state, o legătură mult mai puternică faţă de alte popoare vecine. Albania este la o distanţă considerabilă faţă de România şi cu toate acestea a existat o legătură extraordinară între cele două naţiuni”, a mai completat deputatul. 

Reprezentant al minorităţii albaneze de şase ani

Deputatul Bogdan-Alin Stoica se află la al doilea mandat ca reprezentant al minorităţii naţionale albaneze din România, fiind reprezentant al minorităţii, începând cu sfârşitul anului 2016. 

„Deputatul Bogdan-Alin Stoica şi-a concentrat eforturile şi pe crearea şi întreţinerea relaţiilor între parlamentarii români şi cei albanezi, între autorităţile şi instituţiile publice din România şi din Albania. La invitaţia sa, s-au aflat în România numeroşi oficiali albanezi, iar deputaţi şi senatori români au participat la evenimente şi acţiuni în Albania”, mai arată sursa citată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite