Politică

articolul anterior articolul urmator

Deputatul Miron Ignat, în presa rusă: „Românii se spală în troacă!“

100
21 May 2017 18:27:32
Autor: Mircea Barbu
Deputatul Miron Ignat. FOTO crlr.ro
Deputatul Miron Ignat. FOTO crlr.ro

Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS, deputatul Miron Ignat, ales din partea comunităţii ruşilor lipoveni din România, susţine că poporul român are o igienă precară, că lipovenii ar fi fost persecutaţi de români de-a lungul istoriei, inclusiv la ultimul recensământ, şi doreşte ca ţara noastră să-şi întărească relaţiile cu Rusia, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei.

Deputatul Miron Ignat, reprezentantul comunităţii ruşilor lipoveni în Parlament, a acordat, săptămâna trecută, un interviu amplu agenţiei de presă ruse TASS despre situaţia minorităţii pe care o reprezintă la nivel politic. Deputatul nu s-a sfiit să facă remarci dure cu privire la igiena poporului român comparativ cu cea a lipovenilor, la relaţia minorităţii lipovene cu autorităţile române, acuzând România de discriminare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi în prezent. Acesta a îndemnat la o cooperare cu Moscova, în ciuda sancţiunilor economice internaţionale la care Bucureştiul a aderat.

 

 

UPDATE: Mai mulţi membrii ai comunităţii lipovene, inclusiv lideri ai acestora, se delimitează clar de afirmaţiile jignitoare ale deputatului. Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor a iniţiat o petiţie prin care îi cer deputatului să-şi dea demisa din Parlament, ca urmare a declaraţiilor făcute în ultimele zile. 

„În satele lipovene nu este nicio curte fără baie“

Interviul începe pe un ton calm, cu o întrebare din partea jurnalistului TASS despre originea cuvântului „lipovean”, ca apoi să ia o turnură bruscă înspre acuzaţii şi etichetări la adresa românilor ca popor şi a statului. La întrebarea reporterului despre viaţa lipovenilor din România, deputatul Miron Ignat răspunde: 

„Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă.”

Deputatul continuă şi se lansează în acuzaţii grave la adresa autorităţilor române din perioada interbelică şi mai ales din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români – poliţistul, directorul şcolii şi încă câţiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu poliţistul. Părinţii mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau trataţi rău şi consideraţi spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania şi România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul ţării şi au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul (n.r.- de jandarmi) l-au înlăturat, dar aceştia au rămas în sat”.

Miron Ignat consideră că statul român discriminează în continuare lipovenii şi susţine că, la ultimul recensământ, numerele au fost intenţionat înregistrate greşit. „Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni în România, dar datele oficiale susţin că sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru că Guvernul subestimează intenţionat numărul minorităţilor naţionale. Mulţi lipoveni mi s-au plâns că, în timpul recensământului, au fost convinşi să se declare români. L-am contactat pe prefect, iar acesta şi-a cerut scuze, dar cam atât”, a declarat Ignat pentru TASS. 

Deputatul termină interviul cu un îndemn pentru România şi Rusia să-şi întărească relaţiile, în ciuda sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională şi la care ţara noastră a aderat. „Acum cinci-şase ani, Parlamentul României era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situaţia s-a schimbat. Nu mai predomină un sentiment anti-rus şi mulţi spun că ar trebui să fim prieteni cu Rusia, pentru că e un vecin bun. Trebuie să avem schimburi economice şi avem nevoie de relaţii bune, de prietenie.”

Contactat de ziarul „Adevărul”, Miron Ignat nu a negat afirmaţiile din timpul interviului. „Du-te într-un sat românesc din Dobrogea şi vezi dacă au baie şi du-te într-un sat lipovenesc. Orice locuinţă are baie”, după care a închis telefonul şi a refuzat să mai răspundă.  

AUDIO „Alo? Bună ziua! Domnul deputat Miron Ignat?” Reacţia deputatului faţă de comentariile jignitoare la adresa românilor

 

„Sunt fabulaţii, evident“

Stelian Tănase, istoric şi specialist în perioada comunistă, se arată cel puţin sceptic în ceea ce priveşte declaraţiile lui Miron Ignat legate de persecutarea minorităţii lipovene. „În anii ’20-’30, pe acolo (n.r.- Dobrogea) era o rută importantă a comuniştilor români prin care comunicau cu COMINTERN-ul (n.r.- Internaţionala Comunistă). Din acest motiv a existat o atenţie a serviciilor secrete române faţă de comunitatea lipovenilor, dar nu poate fi vorba de persecuţie sau abuzuri. Acestea sunt fabulaţii, evident.” 

Reacţia parlamentarilor

Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, s-a arătat surprins de declaraţia colegului său şi s-a delimitat clar de afirmaţiile acestuia. „Este o prostie şi o afirmaţie jignitoare pe care a spus-o în nume propriu şi nu are nicio legătură cu grupul nostru”, a declarat liderul minorităţilor naţionale pentru „Adevărul”.

Referitor la afirmaţiile legate de Rusia, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a ţinut să precizeze că lucrurile stau tocmai invers. „Sunt mai multe lucruri incorecte pe care le spune colegul meu. În primul rând, relaţia cu Rusia s-a complicat, nu s-a relaxat după anexarea Crimeei. Românii vor fi întotdeauna pro-occidentali, pentru că sunt parte a acestei civilizaţii, chiar dacă într-o poziţie de graniţă. Iar Rusia nu reprezintă o alternativă la Vest. Este exclus ca sentimentul pro-occidental să scadă în România, poate cel mai entuziast membru UE şi NATO”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

ion damian
21.05.2017, 18:36:28

dute-n rusia ma "harnicule" lipovenii sunt cei mai betivi oameni din Romania iar fata ta spune totul.i-mi provoci greata.

+26 (32 voturi)
catalin toader
21.05.2017, 18:44:11

Cred ca spirtul i-a intunecat mintile domnului deputat - ajuns in Parlament prin generozitatea Constitutiei celor care se spala in troaca si platit din banii acelorasi fraieri generosi. Reprezentantii comunitatii lipovenilor din Romania ar trebuie sa se dezica urgent de mizeriile acestui reprezentant al lor in Parlamentul Romaniei. Daca nu o fac, e in regula, macar sa ne stim "prieteni" (de care nu ducem lipsa, asa ca unul in plus nici nu mai conteaza). Si cam care crede domnul deputat ca sunt persecutiile la care i-a supus statul roman pe bietii lipoveni? Daca acciza la votca vi se pare cam mare, sa stiti ca romanii nu platesc mai putin, Fir-ar sa fie de treaba - daca Parlamentul Romaniei mai are vreo urma de decenta, ar fi cazul sa-l ia la intrebari pe domnul cu pricina!

+16 (20 voturi)
🖕
21.05.2017, 18:44:33

Domnule deputat Ignat, dacă ești nemulțumit de modul în care este tratată comunitatea dumitale în România, atunci în România trebuie să faci declarații, scandal, propuneri etc., adică exact în Parlamentul în care ai fost trimis, nu la Moscova! Pentru că nu acolo se pot rezolva, acolo poți doar bîrfi despre români, ceea ce nu-ți face cinste!

+16 (18 voturi)
Hofner Hermann
21.05.2017, 18:50:01

Si nemernicu' asta mananca salariu din taxele mele. Daca interviul e luat dupa ora 10 dimineata e de inteles. Dupa ora 10 nu mai intalnesti lipovean treaz. Am fost in Delta de cateva ori. Pentru o sticla de vodka ti-o dau si pe.....

+13 (15 voturi)
_wakki m
21.05.2017, 18:58:20

era de așteptat ca FSB să vrea să îi folosească pe amărâții ăștia nu prea li s-a dat atenție pentru că sunt o adunătură de barbari, îngălați, nespălați și chiar mai alcoolici decât cei din rusia, dacă e posibil așa ceva nu numai că nu au baie, dar nu au nici garduri și uneori nici case, trăiesc într-un fel de bordeie iată că pot fi folosiți de dușman și este timpul să li se acorde puțină atenție, începând cu acest deputat miron ignat, care poate trece și el pe un pod ca al lui nemțov sau ceva asemănător

+11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările