Deputatul UDMR Odon Szabo, la Adevărul Live: Am fi dispuşi să susţinem o moţiune de cenzură, dar tematica ar trebui să fie mai largă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR Odon Szabo a vorbit, în emisiunea Adevărul Live, despre poziţia formaţiunii maghiare faţă de moţiunea de cenzură anunţată de PNL. De asemenea, proiectul de lege privind steagul secuiesc a fost un alt subiect de discuţie.

Principalele declaraţii:

Moţiunile de cenzură au fost foarte multe, dar foarte puţine au trecut. Doar instrumente politice au fost aceste moţiuni de cenzură. Trebuie să vezi ce conţine acea moţiune de cenzură. Nu este atributul Guvernului să facă legea votului prin corespondenţă. Legile electorale au fost discutate şi am reuşit un consens pe modelul de finanţare. Noi suntem pentru a limita atribuţiile legislative ale Guvernului.

Parlamentarii se simt frustraţi pentru că munca depusă nu se regăseşte în cadrul iniţiativelor proprii adoptate la sfârşit de mandat. Iniţiativa trebuie mai larg gândită. Noi suntem în Opoziţie, ne-am retras în urma alegerilor rpezidenţiale. Am fi dispuşi să susţinem o moţiune de cenzură, dar tematica ar trebui să fie mai largă. Nu de la televizor ar trebui să afle un partener de încercarea realizării unei majorităţi noi. Un asemenea demers trebuie discutat înainte. Este o chestiune de respect reciproc. Creşterea alocaţiilor a trecut cu voturile noastre. Votă principii. Dacă cele care ajung pe masa parlamentului coicid cu cele ale UDMR, le vom vota, indiferent dacă ţin de ideologia de stânga sau de dreapta.

Aţi discutat cu liberalii despre moţiunea de cenzură?

Au fost asemenea discuţii, dar abia săptămâna aceasta. Ne-am fi bucurat să fie dinainte. Nu putem să spunem mare lucru, având în vedere că nu avem textul.

Cum vedeţi legea alegerilor locale? Primarii aleşi dintr-un singur tur, iar preşedinţii CJ din rândul consilierilor judeţeni.

În anii '90, primarii se alegeau din două tururi, iar preşedinţii de CJ  din rândul consilierilor judeţeni. Această chestiune avantajează partidele mari pentru că cei care sunt pe funcţie au posibilitatea de câştiga electoratul mult mai uşoră.

Despre arborarea steagului secuiesc

Cred că sunt greşite abordările unor politicieni români acre realizează o măsură dublă. Nu înţeleg această reticenţă majoră de a folosi un toponim regional. Această comunitate are o istorie recunoscută prin istoria românilor. Steaguri secuieşti au fost alături de Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, care a fost susţinut de secui în momentul în care a ajuns în Transilvania.

Nu înţeleg această cruciadă împotriva unui simbol existent, scris de către cronicarii moldoveni. Acest steag a fost aprobat printr-o şedinţă a CJ Covasna, dar asemenea steaguri atârnă şi astăzi, deşi nu este legal. Este un scandal la nivel de ţară, iar ceilalţi de prefecţi nu se sesizează. S-a creat un patos în acest sistem şi nu este benefic. Este or eperezentare simbolică care nu se îndreaptă împotriva nimănui. De la a pierde un lement de identitate, pot urma şi alţi paşi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite