Deputatul USR Cosette Chichirău, reclamat la CNCD pentru încurajarea umilirii unor protestatari în care s-au aruncat bancnote de 1 leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrân adunând bani aruncaţi pe jos FOTO Facebook/ Tudor Ghioc
Bătrân adunând bani aruncaţi pe jos FOTO Facebook/ Tudor Ghioc

Deputatul USR Cosette Chirirău a fost reclamat la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), fiind acuzat de europarlamentarul Cătălin Ivan şi de Prodemo că a încurajat „umilinţele” la care au fost supuşi unii protestatari la Iaşi, în care s-au aruncat bancnote de 1 leu.

Cătălin Ivan a scris, pe pagina sa de Facebook, că împreună cu Prodomo, a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca urmare „a actelor de discriminare” comise în municipiul Iaşi.

„Dreptul la demnitate este unul fundamental, înscris în Carta drepturilor omului. Democraţia reprezintă dreptul oricărui cetăţean de a alege, deci nu de a alege doar ceea ce ne place nouă. Şi democraţia este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Combaterea excluziunii sociale şi a discriminării este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. Din toate aceste motive, vă îndemn: nu luaţi în derâdere pe nimeni, indiferent în cine crede, pe cine votează ori cum gândeşte! Fiţi demni, căci suma demnităţilor fiecăruia dintre noi reprezintă demnitatea naţională! Dacă noi ne batjocorim între noi, cum ar putea să ne respecte ceilalţi? Împreună cu PRODEMO, am sesizat astăzi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca urmare a actelor de discriminare comise în municipiul Iaşi”, a scris Cătălin Ivan.

Postarea sa a fost distribuită şi de Prodemo, care adaugă faptul că „tolerarea unor acte aparent nesemnificative de discriminare sau de violenţă dă naştere dezvoltării altora. De aceea, trebuie să reacţionăm, nu încurajându-le, ci combătându-le! Doamna Cosette Chichirău, deputat USR de Iaşi, a considerat necesar să laude asemenea comportamente agresive şi umilitoare. PRODEMO le desfide. Am sesizat Consliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire inclusiv la persoana doamnei deputat”, scrie pe pagina de Facebook a Prodemo.

„Umilinţele” la care face referire Cătălin Ivan ar fi avut loc în timpul mitingului PSD, de la Iaşi, când protestatarii au aruncat către susţinători cu bancnote de 1 leu. Cosette Chichirău a scris, atunci, pe Facebook, faptul că „protestatarii de la Iaşi le-au oferit găleţi, ulei şi bani pesediştilor şi jandarmilor. Asta este limba pe care ei o înţeleg”.

Mai târziu, Chichirău a scris că îşi cere scuze dacă postarea sa a jignit pe cineva.

Cosette Chichirau FOTO Eduard Enea

„Nu asta a fost intenţia. Intenţia mea a fost să aduc în discuţie vânzarea votului şi consecinţele pe care o astfel de alegere le poate avea asupra întregii ţări”.

Eurodeputatul neafiliat Cătălin Ivan candidează la alegerile europarlamentare din partea noului partid Prodemo. El a fost exclus din PSD în mai 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite