Despre candidaţi şi rolurile lor, la Adevărul Live: „Vom decide preşedintele în urma unor lupte de culise, în care banii contează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Mircea Kivu şi Claudiu Crăciun, profesor SNSPA, au examinat împreună cu Ioana Lupea şansele candidaţilor în funcţie de strategiile lor de campanie electorală.

Ce rol joacă fiecare candidat, este Victor Ponta continuatorul preşedintelui jucător, este credibilă Monica Macovei în pielea candidatului antisistem? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns invitaţii Mircea Kivu şi Claudiu Crăciun.

Mircea Kivu: Ponta încearcă să extindă ţinta nu numaia supra electoratului PSD, ci şi mai mult. Ponta încearcă să câştige încă puţin de simpatie cu amplasarea corturilor.

Claudiu Crăciun: PSD nu este sigur de victorie. Mentorul lui Victor Ponta a trecut printr-o experienţă traumatizantă în 2004. Acest exemplu le este proaspăt în minte şi nu vor să rişte. Este o luptă surdă, structurală, în care Ponta, în calitate de prim-ministru are un avantaj.

Mircea Kivu:  Campania oficială nu a început încă. Trebuie să ne îngrijorăm că Ponta a spus că va refuza să participe la dezbateri în primul tur. Genul acesta de atitudine mi se pare periculoasă pentru tipul de democraţie în care trăim. Când Ponta spune că o să mănânce popcorn, de fapt spune că nu dă doi bani pe cei 200.000 de oameni care au semnat pentru fiecare candidat.

Claudiu Crăciun: În momentul în care alegerile se câştiga prin mobilizarea ca la armată a baronilor, a jurnaliştilor, a prietenilor de prin Biserici, şi ignoră dezbaterea publică, înseamnă că democraţia nu există. Vom decide preşedintele în urma acestor lupte de culise, în care banii contează.

Mircea Kivu:  Sunt foarte multe candidaturi, cel puţin, la nivel declarativ. Avem genul de candidaţi care vin să muşte din electoratul unui candidat care contează cu adevărat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite