Politică

articolul anterior articolul urmator

Despre coaliţii şi alte câteva fleacuri politice

14
27 May 2013 08:58:38
Alina Gorghiu

Destrămarea iminentă a USL face agenda media de câteva luni bune, dacă nu chiar de la momentul accederii la guvernare.

De înţeles întrucâtva, pentru că firava democraţie românească nu a avut loc de nuanţe, iar noţiunea de cultură a coaliţiilor politice ne lipseşte cu desăvârşire. Mai mult, de cele mai multe ori, votul pe care l-am exprimat la urne a fost sancţionator (să nu folosesc negativ, pentru că sociologii susţin ca nu există aşa ceva:)). Nu i-am mai vrut pe ceilalţi - punct!


După Revoluţia din '89, au existat câteva încercări de sumbsumare a energiilor politice unui scop comun: o tentativă timidă de guvern de uniune naţională prin anii '90, alianţa PNŢCD / PNL - CDR, PAC, alianţa DA. Nici una dintre aceste coaliţii nu a trecut cu bine examenul guvernării şi, mai mult, au lăsat şi un gust amar electoratului.


Ce reprezintă în esenţă o coaliţie politică? O relaţie bună, amicală între doi oameni politici, preşedinţi de partide?
Mai presus de toate, o coaliţie politică reprezintă capacitatea tuturor membrilor partidelor aliate de a susţine, în pofida diferenţelor doctrinare, a intereselor proprii sau de partid, un angajament public. Iar promisiunea publică primordială este aceea de a rămâne împreună.


Ce atribute forte au aceste coaliţii?
Flexibilizează actul politic, cresc capacitatea de negociere şi toleranţă a actorilor politici. Iar de toleranţă, dialog şi discurs civilizat chiar că este nevoie în politica românească. 
Cu ce se hrănesc şi cum fac faţă responsabilităţilor guvernării?
Prin încrederea politică reciprocă.

Fac o marturisire acum: nu m-am numarat printre entuziaştii constituirii USL. Am aceptat necesitatea uniunii, pentru că sondajele începuseră să indice clar faptul că se contura ca opţiune fermă a alegatorilor. Acum însă, după ani de compromisuri, scrutine electorale şi campanii comune, îmi doresc teribil de tare ca două partide cu istorii, doctrine şi structuri atât de diferite, cum sunt PNL şi PSD, să treacă examenul de maturitate politică şi să devină acea alianţă-reper, de succes, a politicii româneşti.

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.05.2013, 10:17:37

Frumos..! Cu toata jena, marturisesc ca ca am fost induiosat pana la lacrimare de gingasa declaratie de loialitate pe care d-na Gorghiu le-o face celor de la PSD, pe fondul relatiei atat de patimase dar tandre si plina de afectiune intre seful dumneaiei de partid, atat de cenusarescul Crinutu (celui caruia pantofiorul presidentiei ii este prea mare ca sa nu-i cada din piciorusu-i delicat) si monumentul de virilitate bolsevica, Victorelu.Si sigur ca da, asa cum de-o marturiseste si autoarea, cuprinsa de freamatul si dorinta iubirii vesnice, o atat de sublima dragoste pesedist-liberala nu poate fi impiedicata de niscaiva "diferente docrinare"..insignifiante si absolut nerelevante pentru dorinta comuna de se prezenta in fata ofiterului de la starea civila, dar mai ales de la cea..penala. Frumoasele si curatele sentimente ce stau la baza "Tainei cununiei" liberal-pesediste, ne dau mari sperante intr-un viitor in care promisele inundatii electorale cu lapte si miere, rezultate din admirabil de fecunda relatie a celor doi, ne vor transforma pe toti romanii in cei mai fericiti sinistrati din Europa..!

-1 (5 voturi)
Catalin Mattei
27.05.2013, 10:33:29

V/d.c. experienta britanica cam strepezeste dintii celor care o dau cu incompatibilitatea doctrinelor "declarate" a celor doua mari componente a USL. Pana si in PE ALDE si Socialistii gasesc mai multe in comun decat o anume apropiere de PPE. Ca in Romania nu exista doctrine ci doar interese este altceva.. pana una alta la voi mai tb schimbata placa cu doctrina

+3 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.05.2013, 10:49:29

Cu alte cuvinte, tu nu prea te speli pe dinti..Asa-i..? Ca n-ai de ce..Da' macar pe cap obisnuiesti..? Pe, nu ..in. Ca "in", creieri-ti sun deja spalati si netezi de parca ar fi fost si calcati..Altfel, dupa mintea ta, nazistii care semanau foarte bine cu liberalii lui Antonescu, ar fi pus de-o guvernare comuna cu comunistii lui Ernst Thälmann..

0 (2 voturi)
Catalin Mattei
27.05.2013, 12:06:00

V/dc.. spune-le si tu sefilor tai sa iti mai schimbe discursul ca devii plictisitor.. cultura ta generala tinde sa se apropie de "Vacanta Mare" .. este adevarat ca faci cinste cartierului Ferentari caci acolo probabil ca ai capatat limbajul.. poti pune mana sa citesti, sa te luminezi si apoi sa vorbesti.. pana atunci diferente intre tine si antenistii pe care tot ii injuri nu sunt.. si nu te mai ascunde dupa porecla ca orice las de duzina!

+1 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.05.2013, 12:31:04

Bai prapaditule, nu te supara cand iti faci o bucurie singur..? De "like", ziceam..Pe toate ti le faci singur, cu mana ta..? Daca da, incep sa-ti inteleg frustrarile..

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările