Politică

articolul anterior articolul urmator

Despre corectitudinea politică

5
11 Oct 2018 10:53:52
Ancelin Roseti

Înainte de ’90, dacă vă mai amintiţi, a existat o manea ce avea să străbată cutezătoare eterul patriei, reuşind să adie peste o bună parte a timpanului naţional, măgulindu-l, cu primele două versuri, astfel: „Nu sunt prost şi nici deştept, / sunt ca orice om“.

Dacă eşti mai slab de înger, ai putea crede că fraza luată în colimator ori aparţine vreunuia dintre protagoniştii Şcolii de la Frankfurt, ori le-a fost pios dedicată acestora.

Trecând peste umorul elucubrant ambalat în aceste versuri, putem lesne observa „strădania“ involuntară (determinată de confuzii raţionaliste şi bruiaje logice) a „geniului“ creator de a calma extremele, de a concilia polii, de a dezvăţa lucrurile de propria lor imanenţă.

Absurditatea acestei fraze, doldora de „romantism“ nărăvaş, ne „sugerează“ confesiv o umanitate nouă (evacuată de măduva sa existenţială, devenită, din pricini concurenţial-dialectice, vetustă), injectată cu esenţe nivelatoare – eliminându-se, astfel, odată pentru totdeauna, orice năzărire dihotomică. Cu alte cuvinte, individul intră subit sub auspiciile comparativului de egalitate, fiindu-şi sieşi referenţial. Astfel abolindu-se voios atât liniile de start, cât mai ales cele de sosire. Tot ceea ce mai e de parcurs, tot ceea ce rămâne în vigoare sunt distanţele lăuntrice. Rivalitatea, emulaţia sunt declarate, fără rezerve, nule. Nu mai există primul, nu mai există ultimul. Întrecerile au a se desfăşura în cheie individuală: alergarea de unul singur, fuga în jurul cozii, motricitatea gregară, aliniamentul docil. „Omul“ nu mai poate fi nici înalt, nici scund, nici slab, nici gras, nici „prost“, „nici deştept“ ş.a.m.d., ci, mereu egal cu sine însuşi, instalându-se confortabil în propria-i existenţă, el este, cu necesitate, „ca orice om“. Nimic nu e mare, nimic nu e mic. Totul este, şi-atât! Dualitatea lumii este alungată definitiv din lume. Nu mai există „decât“, omenirea se va prosterna dinaintea lui „ca“. Facerea lumii se săvârşeşte în oglindă. Totul e rectiliniu uniform. E şi mai „bine“ şi mai comod: omul ia vervă adamică, este „ca orice om“.

Pe mine personal, în urmă cu treizeci şi ceva de ani (când le-am auzit pentru prima dată, întâmplător), „versurile“ mai sus citate m-au amuzat până la lacrimi (în varianta „mi-ai făcut o rană-n pect“, adică piept n.m., prima strofă, al treilea vers) ― cum şi pe dumneavoastră, probabil. Astăzi, acelaşi amuzament, până la lacrimi, reuşesc să mi-l stârnească şi militanţii „corectitudinii politice“, numai că, spre deosebire de buclucaşa manea, „corectitudinea politică“ e mai cu cântec ― şi, la o adică, din atâta amuzament s-ar putea să rămână numai lacrimile, atât ale mele, cât şi ale dumneavoastră

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vanatorul/d.c.
11.10.2018, 11:38:00

”Corectitudine politica”..Dupa cuvinte ,care, separate, au sensuri ce se..anuleaza reciproc . Alaturate insa, au dobandit un singur sens, rost : sa justifice o multime de aberatii. o multime de apucaturi degenerate, si sa promoveze o tolarenta intr-ata de..excesiva, incat devine irationala prin faptul ca pune in primejdie tocmai valorile pe care pretinde ca la apara si promoveaza...! Ei bine, netrebnicii scenei politice romanesti, lichele si mafioti grupati in gasti infractionale anti-nationale care-si spun partide, sau aflati din fruntea unor institutii ale statului, in numele acestei ”corectitudi politice” ii indeamna pe romani la ura, ii indeamna sa-si sparga capetele unui-altora, ii indemna sa-si uite radacinile si sa-si renege traditiile, cugetul, simtirile, ii indeamna sa se dezica de normalitate familiei in care s-au nascut si crescut, ii indeamna la pierderea identitatii nationale si imbrătisarea unor idei, principii, ”valori” si apucaturi degenerate, in care nici macar macar ce-i care le promoveaza nu cred cu adevarat...! In asemenea conditi, pe viitor, singurele ”oaze” de simtire romanesca, patriotism romanesc si romanism adevarat si nealterat de aberatiile ideologice si comportamentale ale curentului socialist-internationalist (globalism neo-marxist) ”political correctness”, vor fi cele ale comunitatilor de români din Diaspora.

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.10.2018, 11:39:42

”sa promoveze o toleranță”

GicaContra
12.10.2018, 11:42:22

ca si cand ai zice "succes nedeplin" sau ceva de genul... ptiu, ce cuvant am folosit.

Nirolf
11.10.2018, 17:37:57

"Nu sunt prost si nici destept" , vers inept ce matematic presupune o medie , este o oda a mediocritatii , a camumflajului social ce te poate feri de mecanismul necrutator al vietii sociale . Viata se loveste de tarmul prostiei si de stancile inteligentei . Corectitudinea in general este acceptata formal in mod teoretic ca fiind o virtute . O virtute este suportata numai de umerii puternici ai moralitatii . Corectitudinea politica este "raul mai mic" pe care imoralitatea o arata cu degetul .

+3 (3 voturi)
Popa Prostu
12.10.2018, 15:31:16

"Corectitudine politica" -- fraza rostita de orice marlan si ghiolban cand i se reproseaza ca este nesimtit.

0 (0 voturi)
Modifică Setările