Politică

articolul anterior articolul urmator

Despre politizarea educaţiei - întrebări elementare

15
2 Jul 2020 14:28:01
Remus Pricopie

Deşi oficial nu am primit nicio informare de la conducerea CNR, am aflat din presă că se intenţionează declanşarea unui proces complex de consultare a universităţilor pe tema „desfiinţării CNATDCU”, consultare care ar îmbrăca forma unui referendum organizat în fiecare universitate.

Ca profesor într-o şcoală de guvernare, nu pot să nu fac unele precizări:

1 „Desfiinţarea CNATDCU” nu este o reformă sau o politică publică care să justifice declanşarea – în plină pandemie şi în an electoral – a unui referendum în fiecare universitate din România. Propunerea este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în urmă cu câteva săptămâni, conducerea CNR considera că CNATDCU este atât de important pentru universităţi încât rectorii trebuie să fie implicaţi în procesul de desemnare a Consiliului şi a comisiilor de specialitate, deşi legea acordă acest atribut ministrului Educaţiei.

2. „Întoarcerea la popor” este, la prima vedere, un instrument democratic, care, de regulă, creşte nivelul de participare al cetăţenilor la adoptarea unor decizii. Cu toate acestea, el poate fi folosit şi într-o manieră speculativă, capabilă să denatureze caracterul democratic al consultării, mai ales dacă în spate nu sunt argumente clare în sensul reformei propuse.

3. Dacă informaţiile din presă sunt corecte, nu este clar în ce calitate a propus Mihnea Costoiu desfiinţarea CNATDCU: cea de senator, de membru al comisiei de specialitate din Parlamentul României, de secretar general al CNR sau de rector?

4. Deşi mi se pare că se deturnează sensul conceptului de „referendum” pentru a „pune la colţ” Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care nu a ţinut cont de „recomandările” conducerii CNR cu privire la constituirea noului CNATDCU, nu exclud ca, în calitate de rector al SNSPA, să susţin această propunere. Cu o condiţie însă: printre întrebările adresate comunităţii academice să se afle şi tema politizării universităţilor, a cumulului de funcţii şi, evident, pot fi incluse şi alte teme. Poate în acest fel aflăm şi noi ce părere au cei aproximativ 30.000 de academici din România despre faptul că un rector, deşi ar trebui să stea departe de politică – aşa cum precizează art. 123 din Legea Educaţiei –, ocupă simultan şi funcţii de decizie politică. De asemenea, poate aflăm dacă universitarii din România sunt de acord ca o persoană care nu deţine titlul de doctor în ştiinţe poate fi rector.

Recomandarea mea către anumiţi colegi rectori (nu foarte mulţi, aproximativ 4-5) este să lase jocurile politice şi să se ocupe de universităţile pe care le conduc.

PS: Va veni momentul – curând – în care partidele politice vor trebui să se pronunţe pe acest abuz de putere al unor rectori. Abia aştept să văd cum vor transpune în practică discursurile electorale dominate de principii, valori şi angajamente legate de buna guvernare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Zâna Măseluţă®
2.07.2020, 14:38:24

. Am trecut, aşa, în zbor, Să dau bineţe tuturor... :) ;)

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
2.07.2020, 14:49:37

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
2.07.2020, 20:16:52

Remus, Daca vine repriza a doua a covidului si intram in prelungiri, cu ce esti util societatii? Esti la o varsta la care ar trebui sa-ti pui intrebarile fundamentale: Cine sunt? Care este misiunea mea in aceasta lume? Ce urmeaza dupa aceasta viata? La nivel comun, Fosta acdemie Stefan Gheorghiu in care erau instruiti activistii partidului cumunist, trebuie transformata intr-o institutie utila societatii. Acum este complet inutila. In caz de revenirea izolarii la domiciliu, ce ativitate utila ai putea exercita tu sau un absolvent in folosul societatii?

Iulian Arion
2.07.2020, 20:20:58

In privinta obtinerii doctoratului, doar in strainatate as acorda burse, la universitati din top 100 Shanghai. In restul universitatilor de stat as aduce profesori de la universitati din acelasi top. Procesul de selectie al viitoarelor cadre universitare, l-as lasa tot pe seama lor, pe baza unor teste de verificare a cunostintelor, demonstrare a aptitudinilor, conduitei morale. Restul? Fara niciun ban de la stat!

Iulian Arion
2.07.2020, 20:25:46

Societatea romaneasca are nevoie de administratori ai proiectelor economice de care Romania are nevoie. Un administrator de proiect prost a fost Cuc. Romania a fost sanctionata cu 50 milioane de euro pentru ca acesta a reziliat ilegal un contract. Pricepi, Remuse, revagiile analfabetismului functionarului pus sa administreze un minister? Toate licitatiile ar trebui sa se desfasoare dupa standarde elaborate de profesionisti din autoritatile de reglementare aflate in subordinea Parlamentului. In prezent este cum vrea ministrul pus sa administreze!

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările