Politică

articolul anterior articolul urmator

Despre ţinute, în lipsa codurilor

6
17 Oct 2013 07:44:02
Alina Gorghiu

Am văzut critici foarte aspre la adresa discursului politic. Mi le-am însuşit (cu oarecare greutate) şi am dat deseori dreptate celor care spun că ţinuta politică a sfârşit în a fi, uneori, zdreanţă.

Şi m-am tot gândit. De felul meu, nu sunt vreo apucată; cred în dialog şi în argumente, condimentate, după caz, cu ironie, condescendenţă sau insistenţă. De foarte multe ori, însă, în dezbateri, am fost tentată să tac, mi s-a părut, fie inutil să deschid gura, fie ar fi trebuit să ridic vocea pentru că nu mă prea ajută timbrul.

Ce rămâne omului politic aplecat mai degrabă spre nuanţe şi polemică decentă? Un loc tern, plicticos, în arena politicului furibund, strigat şi acuzator, de pe care este foarte greu să îşi promoveze propriile proiecte.

Nu ne amintim cu simpatie de liniştea politică a regimului Năstase, dar nu ne dorim nici zarzavageala din istoria recentă. Nu vrem exploatare, dar nici concedieri. Cerem dreptate în justiţie, dar magistraţii sunt "vânduţi" politicului. Acuzăm Jandarmeria şi pentru că intervine prea brutal, dar şi pentru că nu se implică atunci când protestatarii ocupă o intersecţie circulată. Romania este excesiv şi isteric de polarizată şi, dacă nu-ţi strigi părerea, rămai cu ea la tine în sufragerie. Unii jurnalişti, din cei cu state mai vechi, spun că regula de baza în jurnalism este ca în articolul de la gazetă să nu se vadă cu cine a votat autorul. Or, la mine în televizor, se strigă cam în fiecare seară, nu numai cu cine au votat, dar chiar şi cu cine ar trebui să votez eu.
Dar eu cred că lucrurile se vor îndrepta în timp. Iar primul semn vine, (n-o să ghiciţi) de la Camera Deputaţilor. Nutresc convingerea că acest nou cod de conduită şi fusta mai lungă (doar pentru deputate, deci) vor aduce cu ele, în politică, vorba bună, eleganţa în discurs, negocierea, medierea. Şi, de acolo, mă angajez personal să le duc mai departe.

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vanatorul/d.c.
17.10.2013, 10:37:47

Vai, stimata doamna Gorghiu..! Am fost foarte emotionat de urmatoarea fraza, care ne demonstraza superba dvs. capacitate de analiza si crezul politic sublim si imaculat : "Ce rămâne omul politic aplecat mai degrabă spre nuanţe şi polemică decentă? Un loc tern, plicticos, în arena politicului furibund, strigât şi acuzator, de pe care este foarte greu să îşi promoveze propriile proiecte.".. Aproape ca m-am infiorat sa constat cat de napastuit e politicianul USL..! Pe de alta parte, gurile rele sustin ca ceea "Ce rămâne omul politic aplecat mai degrabă spre nuanţe şi polemică decentă?" e ..cascavalul..! En gros si bugetar, plus niscaiva venituri din tot felul de manarii..! Sigur ca da, tot pe spinarea contribuabilului..! Apoi, treaba cu " (ii)este foarte greu (politicianului USL) să îşi promoveze propriile proiecte." m-a inlacrimat de durere..! Chiar daca, initial, era cat pe ce sa inteleg ca "ii este foarte greu sa-si promoveze propriile..interese si neamuri", am revenit si am lacrimat vazand neputinta in care se zbate nefericitul nostru politician USL...!

+1 (3 voturi)
Mandy
17.10.2013, 12:32:13

Stai Vdc, s-o intreb si pe d-na Gorghiu, poate ma lamureste dumneaei. Cine iubeste, doamna, fostii tortionari asa de mult?... Fostul maior de Securitate Marin Pârvulescu, anchetatorul principal al disidentului Gheorghe Ursu, nu va fi anchetat, a decis Tribunalul Militar Bucureşti... Decizia este definitiva si mai poate fi atacată doar prin proceduri extraordinare. Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis timp de aproape două luni şi anchetat aproape zilnic. Colegii de arest au marturisit ca venea batut crunt de la interogatorii, uneori fiind adus in celula cu patura, pentru ca nu se mai putea tine pe picioare. Pana a murit, pe 17 noiembrie 1985. In timp ce la TV vedem parodii teribile, interviuri cu Visinescu si cu alt fost tortionar la varsta senectutii, caini ai "democratiei" comuniste ca dl Marin Parvulescu sunt scosi basma curata. "Faptele" s-au prescris... In ciuda plangerilor lui Andrei Ursu, fiul eroului, a venit acum si aceasta decizie, definitiva. Poate fi atacata doar prin proceduri extraordinare, pe care ar trebui să le dispună Procurorul General al României, Tiberiu Niţu. Va face dl. Nitu asa ceva?... Nu!... Pentru ca el se ocupa cu executarea ordinelor tanarului talent comunist Victor-Viorel Ponta, iubitor de hoti si tortionari!... Tiberiu Nitu se ocupa cu treburi serioase, cum ar fi decapitarea DNA prin demiterea celor mai competenti procurori, nu cu dreptatea pentru victimele comunismului!... Cine protejeaza tortionarii, doamna? Astept sa-mi raspundeti, cu eleganta in discurs.

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
17.10.2013, 13:02:25

Mandy, teama mi-e ca-i ceri prea mult distinsei noastre parlamentare..Dumneaiei e avocata si nu se ocupa de astfel ne nimicuri..Daca ar fi fost vorba de un divort, o contestatie, o lacramatie, de un puscarias caruia nu i se respecta drepturile inalienabile ale infractorilor de alde Babiuc, Becali, Fenechiu (toti mandri liberali), altfel ar fi stat lucrurile..

+1 (1 vot)
paradoxal
17.10.2013, 13:15:21

Draguta Aiina Gorghiu daca ai fi avut un minim de respect si bun simt si obiectivitate ar fi trebuit sa mentionezi in acest articol ca acest cod de conduita a fost propus si formulat de MRU de o buna vreme. Vad ca ..iti insusesti cu greutate ,,criticile dar sa ai puterea sa recunosti lucruri bune propuse de politicieni de Dreapta nu. Esti patetica .

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
17.10.2013, 17:11:52

Popescu, există dreaptă comunistă? Sau: izvorăște dreapta din comunism? Pentru că MRU de acolo vine... Poate pentru că mai mult cu dreapta altoiau comuniștii... Bizar, stângaci găsești mai ales în America!

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările