Politică

articolul anterior articolul urmator

Despre utilitatea sau inutilitatea referendumului, după decizia CCR

62
19 Jul 2019 12:11:19
Liviu Avram
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Referendumul nu a fost inutil, oricât de prosteşte au conceput întrebările cei de la Cotroceni. Şi proba se poate face preluând o metodă folosită în matematică: reducerea la absurd.

Să presupunem aşadar, prin absurd, că Parlamentul adoptă mâine o lege de amnistie şi/sau de graţiere a faptelor de corupţie. Vine această lege în contradicţie cu ce a spus poporul la referendum? În mod evident, da. Pentru că dincolo de modul de formulare a întrebării, voinţa poporului a fost exprimată fără niciun fel de echivoc.

Iar dacă o asemenea lege trece de CCR, ar însemna ca CCR să pună voinţa Parlamentului deasupra voinţei poporului. Ceea ce nici măcar această Curte nu cred că ar avea tupeul s-o facă, decât cu preţul aplicării soluţiei din Republica Moldova.

Din acest motiv, părerea mea este că cel puţin prima întrebare de la referendum nu are nevoie de valorificare legislativă - nici prin înscriere în Constituţie, nici prin înscriere în vreo lege. Simplul rezultat al referendumului ar trebui să fie suficient.

Prostia (din lipsă de dovezi că ar fi altceva) celor de la Cotroceni a fost că au limitat raza de acţiune a referendumului doar la amnistie şi graţiere, dar nu au extins-o şi la celelalte forme de clemenţă - cum ar fi reducerea pedepselor sau a termenelor de prescripţie. Deşi Codul penal şi Codul de procedură penală, care exact asta fac, se aflau sub nasul preşedintelui când a convocat referendumul.

Să sperăm că se va găsi cineva, în campania electorală, să-l întrebe pe preşedinte de ce a procedat astfel, pentru că din proprie voinţă n-a binevoit să explice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

Adrian Foangǎ
19.07.2019, 12:24:45

O sa vedem la vot. Inca ma gandesc daca mai votez cu Iohannis sau pun stampila pe Barna.

+4 (10 voturi)
tampa_killer
19.07.2019, 12:25:06

cand ai un ziarist cu ochii stralucind la grade si nu cu atentia la drepturile omului.. atunci il numesti Liviu Avram!

-19 (25 voturi)
Romeo Dumitru
19.07.2019, 12:28:36

tampa_killer Cand ai un postac cu ochii lacrimand de iritatia cauzata de Liviu Avram atunci il numesti @tampa_killer

+14 (18 voturi)
Lucifer
19.07.2019, 12:39:34

Domnule Avram, ÎNTREAGA Constituţie a lui Ilici Iliescu TREBUIE ABROGATĂ. Apoi, trebuie întocmită o altă Constituţie, fără impunerile ideologice ale comunismului iliescian. Gata, a venit timpul să ne despărţim CONSTITUŢIONAL de comunism şi de urmările/urmaşii lui.

+13 (21 voturi)
Radu Mircea
19.07.2019, 12:50:43

# Lucifer Ai Drace dreptate , dar in urmatorii 30 de ani nu vad niciun politician care sa-i dea peste mina lui lorgovan . Din pacate in mod cert eu n-o sa apuc vremea aia .

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările