Dezbatere Societatea Academică din România. Alina Mungiu-Pippidi: Ameninţarea pe viitor e că doar cine va fi mai performant va rămâne în cercul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea va fi moderată de Alina Mungiu Pippidi. FOTO Arhivă Adevărul
Dezbaterea va fi moderată de Alina Mungiu Pippidi. FOTO Arhivă Adevărul

Societatea Academică din România a organizat, marţi, o dezbatere cu trei cazuri cheie şi un raport dedicat privind situaţia absorbţiei fondurilor europene din România şi succesul folosirii lor pentru a redresa trei sectoare importante: sănătatea, educaţia şi infrastructura. Liderul SAR a atras atenţia că România trebuie să fie competentă dacă vrea să fie în primul cerc al UE.

UPDATE Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor: În România, am chletuit aproximativ 75% din banii alocaţi pe Transporturi. Eu vă spun de ce nu avem infrastructură. Sunt chestiuni de natură politică. Din 2009 în 2016 s-au succedat la Transporturi 11 miniştri. Adică media e de şapte luni şi ceva. Păi, în perioada asta nici nu te-ai acomodat. Plus că fiecare ministru şi-a adus cohorta de oameni. 

Un ministru al Transporturilor e privit în Guvern un soi de paria. E privit paria de premier pentru că e un posibil competitor  politic, ministrul de Finanţe se uită câş. Ministrul Transporturilor a fost întotdeauna desconsiderat.

UPDATE Lucian Bode, preşedintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaţilor: „Una din problemă e că ghidurile nu sunt bine comunicate oamenilor“. Bode a precizat că trebuie văzut cum va fi adoptată Hotărârea de Guvern privind Masterplanul, dacă va exista şi un proiect de lege trecut prin Parlament. 

UPDATE Mihaela Toader, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene, fost ministru: Am fost responsabilă şi-mi asum în negocierea acordului de parteneriat cu UE. Am văzut că se vorbeşte despre cele 36 de condiţionalităţi ex-ante. Ele au fost aplicate pentru toate statele UE. 

Unele state membre, în general cele necontributoare, nu au implementat toate condiţionalităţile.  România, optând să finanţeze cele 11 obiective tematice, a trebuit să îndeplinească toate condiţioalităţile. Mai avem în discuţie cinci condiţionalităţi, potrivit autoevaluării. 

UPDATE Valentina Dinulescu, expert SAR: Obiectivul strategic din 2007 a fost îndeplinit, adică să crească PIB-ul . Potrivit Planului Naţional de Dezvoltare, la 10 ani de la intrarea în UE condiţionalităţile ne spun că nu am fost eficienţi în a aplica politice publice. Practic, ni se cere să facem unele politici publice în domenii pe care deja le-am finanţat în perioada 2007-2013

UPDATE Alina Mungiu Pippidi, la deschiderea dezbaterii: ​Este al 20-lea raport anual al SAR, al 20-lea an. Avem experţi distinţi, colegi din societatea civilă, din sindicate, oameni din Guvern, oameni din mai multe partide politice.E o discuţie de ce climatul de politici publice a rămas neraţional, de ce discutăm astăzi într-o atmosferă în care unii vor să îi bage pe alţii la puşcărie, în care nu există o administraţie performantă. E bine că revenim la prefecţii politici. Cel puţin nu mai suntem ipocriţi. 

Obiectivul de raţionalizare a politicii nu stă mai bine decât atunci când am început. Acum avem o nouă generaţie care poate se va descurca. Concluziile raportului de azi nu sunt pesimiste. 

Întrebarea generală e acum legată de această Europa a mai multor viteze. Am trecut noi de pe viteza cea mai de jos la una mai sus. Ne-am ajustat viteza să rămânem unde trebuie? Aceasta e întrebarea. Nu ne uităm numai la absorbţie ci şi impactul. Au reuşit fondurile să schimbe sistemul de învăţământ, sistemul de sănătate publică?

Răspunsul noi e pozitiv: puterea de cumpărare a crescut, integrarea europeană e un succes. Ne uităm pe şosele şi vedem multe maşini. Există un câştig individual şi un profit pentru noi toţi că am intrat în UE. 

Ameninţarea pe viitor e că doar cine va fi mai performant va rămâne în cercul UE. Acum, noi ne întrebăm dacă putem sau nu să intrăm în „Zona Euro”.


Printre întrebările pe care le pune raportul:

1) Programul de guvernare 2017-2020: ne îndreptăm către un salt gigantic în sănătate sau către o lungă perioadă de stagnare?

2) Pierduţi în absorbţia fondurilor europene: cum stă România la nivelul impactului programelor operaţionale şi cum putem să învăţăm din greşelile perioadei 2007-2013?

3)  Evaluarea impactului resurselor alocate în educaţie şi cercetare în România

4) Master Planul General de Transport al României: soluţia sau problema?

Autorii Clara Volintiru, Sorin Paveliu, Daniela Alexe şi Mihai Bărcănescu vor dezbate cu experţi, decidenţi şi cu presa  care sunt soluţiile optimale şi ce doresc să facă atât guvernul, cât şi opoziţia. Dezbaterea va fi moderată de Alina Mungiu-Pippidi.

La discuţii vor participa: Aura Răducu, fost Ministru al Fondurilor Europene, Gabriel Liviu Ispas, Secretar de stat, Ministerul Educaţiei Naţionale, Dan Dumitrescu, Secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Ilie Dan Barna, deputat USR, Cătălin Drulă, deputat USR, Ludovic Orban, PNL, Laszlo Attila, senator, Preşedintele Comisiei pentru sănătate publică.

Alina Mungiu-Pippidi a vorbit de raportul Societăţii Academice din România şi în cadrul unei emisiuni „Adevărul Live“, unde a explicat şi modul cum s-au araportat la politicile publice ultimele trei guverne. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite