Senatorii PSD s-au răzgândit: corupţii nu mai sunt graţiaţi. Dragnea, despre Şerban Nicolae: Păreri personale putem avea în baie. Corupţii nu vor fi graţiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae. FOTO Inquam Photos
Şerban Nicolae. FOTO Inquam Photos

În urma protestelor de stradă, senatorii jurişti au anulat votul de miercuri prin care au graţiat faptele de corupţie. Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a spus că oamenii care au protestat în Piaţa Victoriei, miercuri seară, probabil „au o plăcere în a fi manipulaţi”.

UPDATE Liviu Dragnea: Nu am vorbit (cu Şerban Nicolae – n.r.). Nu sunt de acord să se graţieze faptele de corupţie. Sunt destul de dezamăgit de modul cum a funcţionat până acum Comisia juridică de la Senat în această privinţă. Legea graţierii nu va cuprinde graţierea faptelor de corupţie.Ce s-a întâmplat la Comisie ieri, ce s-a întâmplat la Comisie astăzi, ce se va putea întâmpla în continuare va fi un subiect de discuţie în partid. Acele amendamente nu vor intra în raportul final al Comisiei juridice. Vom tranşa această discuţie în partid. Categoric o să facem (Comitet Executiv Naţional – n.r.) ca să discutăm despre subiect, despre modul în care unii colegi de-ai noştri înţeleg să respecte ceea ce se decide în partid. Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că eşti pe o listă şi ajungi în Parlament. Partidul trebuie respectat şi ulterior. Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri. Eu când vorbesc ca preşedinte al PSD, vorbesc statutar în numele partidului şi în urma unor decizii care s-au adoptat în partid şi care sunt valabile în continuare.

UPDATE Şedinţa s-a încheiat. Senatorii jurişti se întâlnesc luni dimineaţă pentru a purta ultimele discuţii înainte de a da votul pentru raport.

UPDATE Întrebat dacă Liviu Dragnea i-a făcut să se răzgândească în privinţa graţierii pedepselor pentru fapte de corupţie, Şerban Nicolae a susţinut că niciun social-democrat nu şi-a schimbat opinia.

„Nu am văzut un coleg care să voteze altfel decât a votat ieri. Ne-am abţinut toţi pentru că nu eram de acord cu procedura. Nu era niciun fel de altă influenţă. Ieri am votat pentru acele amendamente, azi am votat abţinere pentru că nu am dorit să participăm la un vot «pentru» sau «contra» faţă de această procedură de repunere la vot a unor amendamente deja adoptate”, a completat preşedintele Comisiei juridice.

UPDATE Ministrul Tudorel Toader a declarat, joi, că Ministerul Justiţiei nu susţine amendamentele aduse proiectului Legii graţierii, referitoare la graţierea persoanelor condamante pentru fapte de corupţie, precizând că are convingerea că, în final, va fi adoptată "o lege fără faptele de corupţie”.

"Ministerul Justiţiei nu susţine amendamentele aduse proiectului Legii graţierii. Acum, sigur că pe parcursul stadiului legislativ vor mai surveni şi de regulă survin multe elemente de noutate. Eu exprim convingerea faptului că finalul va fi cel al unei legi echilibrate, o lege cu limite reduse de pedeapsă, o lege fără faptele de corupţie, cea pe care Ministerul Justiţiei a avizat-o iniţial", a spus Tudorel Toader, înainte de şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UPDATE Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat joi, în legătură cu amendamentele la proiectul Legii graţierii, că infracţiunile de corupţie au un nivel ridicat de pericol social şi nu au fost graţiate niciodată până acum. Întrebată, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, despre amendamentele aduse în Comisia juridică a Senatului proiectului Legii graţierii, Cristina Tarcea, a spus că susţine în continuare punctul de vedere exprimat de CSM. "Ca membru al Consiliul Superior al Magistraturii, nu pot decât să am acelaşi punct de vedere cu CSM”, a precizat Tarcea. Preşedintele ICCJ a mai spus că graţierea este o instituţie prevăzută în Codul penal, care s-a aplicat rar de-a lungul timpului şi, prin definiţie, "s-a aplicat doar infracţiunilor cu grad de pericol social redus". Tarcea a adăugat că infracţiunile de corupţie au un nivel ridicat de pericol social şi, "prin tradiţie, pentru că ne referim la celelalte legi anterioare, nu au făcut obiectul actelor normative de amnistie sau graţiere".

UPDATE La propunerea PNL, Comisia Juridică a Senatului şi-a anulat votul de ieri prin care a graţiat faptele de corupţie: dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă. Acest amendament a trecut cu cinci voturi „pentru“ şi patru abţineri, aleşii PSD fiind cei care s-au abţinut. Spre deosebire de şedinţa de ieri, azi au fost prezenţi toţi cei trei reprezentanţi PNL din Comisia Juridică. 

„În raport cu împrejurarea că avem totuşi prinse şi neexceptate infracţiunile de corupţie despre care am discutat ieri, în raport şi de declaraţiile făcute de liderii PSD, în speţă de preşedintele partidului şi de premier, membrii comisiei din partea PNL şi USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la graţiere. Argumentele ţin de soluţia diferită faţă de infracţiunile din Legea 78/2000 şi de declaraţiile publice ale PSD, sens în care noi credem că, pe de o parte, lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziţie clară şi unitară a PSD în legătură cu infracţiunile de corupţie, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord respectăm acest lucru, însă în raport cu declaraţiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Reprezentantul USR în Comisia juridică a Senatului a susţinut propunerea liberalilor. „Grupul USR consideră că aceste fapte trebuie exceptate de la aplicarea legii graţierii. Sunt fapte care produc consecinţe deosebit de grave şi iremediabile. Vreau să vă reamintesc că fapte de corupţie au lăsat să se întâmple o tragedie, Colectiv, fapte de corupţie fac ca pe spaţiile verzi din Bucureşti să fie ridicate blocuri şi construcţii care nu mai pot fi demolate, care ne afectează viaţa”, a spus şi senatorul USR George Dircă.

UPDATE Frauda la vot este exceptată de la graţiere la fel ca şi a celor care au împiedicat alte persoane să-şi execite drepturile electorale. Mai precis, e vorba de articolele 385 şi 387 din noul Cod Penal. 

UPDATE Exceptate de la graţiere vor şi persoanele condamnate pentru constituirea de grup infracţional organizat.

UPDATE Întrebat ce le-ar transmite celor care protestează, Şerban Nicolae a spus: „Dacă ar fi vorba de un dialog, le-aş spune să nu cadă pradă manipulării. Am văzut opinii că se reabilitează corupţii, că sunt amnistiate fapte, că rămân cu banii cei care au furat... E foarte greu să combaţi nişte absurdităţi. Atunci îmi dau seama că este vorba despre nişte oameni neinformaţi sau care au, poate, tendinţa şi au plăcerea de a fi manipulaţi, pentru că altminteri nu poţi să discuţi de lucruri care nu s-au întâmplat şi să spui că aşa se întâmplă”, a precizat senatorul PSD.

Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că informarea a fost realizată prin accesul liber al jurnaliştilor la dezbaterile privind graţierea. „Acum, dacă se iau informaţiile filtrate sau apar informaţii trunchiate...cum am văzut. Spre exemplu am văzut că o bună parte a presei s-a ferit să spună că sunt amendamentele lui Traian Băsescu, ci a spus că sunt amendamentele lui Şerban Nicolae. De aia am şi spus, l-am rugat pe domnul Băsescu să îi elibereze de sacul din spate, să le spună că s-au schimbat ordinele, că nu mai trebuie să fie atât de crispaţi şi că pot spune şi adevărul”, a conchis Şerban Nicolae.  

UPDATE Traian Băsescu a plecat de la şedinţa Comisiei juridice. Acesta a reiterat că va lupta în continuarea pentru îmblânzirea pedepselor pentru abuzul în serviciu. ”Consider că abuzul în serviciu este un instrument de ţinere sub control a clasei politice şi cred că trebuia să intre pe lista de graţiere. Din păcate, au fost prea puţine voturi pentru ca acest amendament să treacă, dar voi persevera, pentru că noi avem o definiţie greşită a abuzului în serviciu, care face ca orice om politic să fie în riscul de a fi pus sub acuzare, ceea ce nu este în regulă. România are nevoie de o clasă politică nepresată de instituţiile de forţă”, a afirmat Traian Băsescu.

UPDATE Şerban Nicolae a propus să fie exceptată de la graţiere „contaminarea venerică”.

UPDATE Condamnările pentru conflict de interese nu vor fi graţiate.

UPDATE Graţierea nu se va aplica şi abuzului în serviciu. În momentul votului pentru graţierea abuzului în serviciu, PSD şi ALDE au strâns doar 5 voturi din 11, acest amendament nefiind aprobat.  

Traian Băsescu a fost cel care a făcut o lungă pledoarie în favoarea graţierii abuzului în serviciu.

”Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti.

Fostul preşedinte al României a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că abuzul în serviciu trebuie ”interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt”.


Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a declarat, joi dimineaţă, faptul că nu-şi va retrage niciun amendament aprobat ieri în lucrările comisiei, referirea fiind făcută la cele referitoare la graţierea faptelor de corupţţie. De asemenea, Nicolae a avut noi afirmaţii faţă de persoanele care au protestat miercuri seară în faţa Guvernului: „Îmi dau seama că e vorba de oameni neinformaţi sau care au o plăcere de a fi manipulaţi“, a spus preşedintele Comisiei juridice.

„Eu am spus un punct de vedere bazat pe câteva principii. Am spus că, din punctul meu de vedere, ca graţierea să aibă efect ar trebui să gândim câteva principii. De exemplu, sunt împotriva graţierii persoanelor care comit acte de violenţă. Graţierea nu e în programul de guvernare. E o chestiune care ţine de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român“, a mai spus preşedintele Comisiei juridice.

Comisia Juridică a Senatului a adoptat, miercuri, cu cinci voturi „pentru“ (PSD şi ALDE) şi trei „împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege iniţiat de Guvern privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Principalul susţinător al amendamentelor privind graţierea faptelor de corupţie a fost preşedintele PMP, Traian Băsescu, politician care săptămâna trecută cerea graţierea celor care au fost condamnaţi până la zece ani de închisoare. „Trebuie rezolvată scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor, pentru că sunt multe declaraţii sau denunţuri ale oamenilor de afaceri care fac tot felul de blestemăţii şi apoi îşi aduc aminte că în 2009 au finanţat un partid. Dacă vrem o clasă politică care să funcţioneze independent, trebuie să rezolvăm probleme de finanţare a campaniei. Trebuie să avem o clasă politică care să nu stea timorată, trebuie să avem un moment zero“, a declarat Băsescu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus să intre sub incidenţa legii graţierii faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017. „Noi nu încurajăm faptele de corupţie. Din câte spune Autoritatea Naţională a Penitenciarelor (ANP), mai puţin de 1% sunt persoane condamnate pentru fapte de corupţie“, a spus Nicolae. Prezent la debateri, reprezentantul ANP a declarat că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Opoziţia de carton
Fostul preşedinte a fost susţinut în demersul său de majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE. Pe de altă parte, formaţiunile din Opoziţie s-au opus, cu toate că nu şi-au trimis toţi membrii la lucrările comisiei. De la PNL a fost prezent pe toată durata şedinţei doar senatorul Daniel Fenechiu, cu toate că aveau trei membri în comisie. Prezenţa a altor doi membri ai PNL ar fi pus Opoziţia şi Puterea pe picior de egalitate, în condiţiile în care doi senatori PSD au lispit de la şedinţa de ieri, însă liberalii au fost mai preocupaţi de împărţirea funcţiilor în diferite instituţii ale statului, negociate, deloc surprinzător, cu actuala putere.

Critica Parchetului General

Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiilor publice prezenţi la şedinţă au subliniat că nu sunt de acord cu graţierea faptelor de corupţie. De altfel, în proiectul înaintat de Ministerul Justiţiei, faptele de corupţie erau exceptate de la graţiere. De asemenea, Irina Kuglay, reprezentant al Parchetului General, a precizat că infracţiunile de corupţie sunt o problemă naţională.

„Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infracţiunilor vătămare din culpă pe acre le-aţi graţiat , în schimb avem strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie“, a spus Kuglay.

Senatorii jurişti au dezbătut, fără a lua însă o decizie, şi graţierea celor condamnaţi pentru fapte ca abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu. Tot Băsescu a fost cel care a invocat faptul că ar trebui graţiate aceste fapte, intenţie aprobată declarativ de senatorii PSD, însă votul asupra acestor amendamente a fost amânat pentru joi.

Grindeanu se dezice de PSD
"Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Cine scapă

Potrivit amendamentelor adoptate de senatorii jurişti, ar urma să beneficieze de graţiere persoane care au fost condamnate pentru fapte ca: ameninţare, violarea de domiciliu, violarea sediului profesional, furtul şi furtul calificat, furtul în scop de folosinţă, bancruta simplă, bancruta frauduloasă, înşelăciunea, nedenunţarea, tăinuirea sau obstrucţionarea justiţiei.

Cine nu scapă
Comisia juridică a Senatului a hotărât şi ce fapte nu vor fi graţiate: omorul, uciderea din culpă, vătămarea corporală, relele tratamente aplicate minorului, uciderea ori vătămarea nou-născutulu, şantajul, hărţuirea, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, exploatarea cerşetoriei¸ violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite