Politică

articolul anterior articolul urmator

Dezintegrarea USR lasă partidul şi fără pârghii parlamentare

25
27 Jun 2022 20:03:23
Autor: Maria Dinu
FOTO Arhivă / Captură
FOTO Arhivă / Captură

Uniunea Salvaţi România a rămas, după un nou val de plecări din partid, fără numărul necesar de senatori şi deputaţi pentru a depune sesizări la Curtea Constituţională, unul dintre instrumentele cele mai importante ale unei formaţiuni aflate în opoziţie.

Mai precis, formaţiunea condusă interimar de Cătălin Drulă a ajuns sub pragul de 50 de deputaţi şi 25 de senatori, fiind nevoie ca măcar la unul din cele două foruri parlamentare să aibă numărul necesar pentru sesizări. În prezent, USR mai are doar 45 de deputaţi şi 23 de senatori.

Plecarea din partid a fostului preşedinte al formaţiunii, Dacian Cioloş, şi a altor patru europarlamentari, Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa şi Dragoş Tudorache, pentru a pune bazele unei noi formaţiuni, a adus cu sine un val de demisii în USR. O bună parte din membrii fostului PLUS şi-au anunţat transferul, de la fondarea noului partid. 

Până acum, din rândul deputaţilor au plecat opt aleşi: Andrei Lupu, Oana Cambera, Cristian-Paul Ichim, Daniel Toda, Simina Tulbure, Lorant Sas, Alin Prunean, Cristina Rizea. Dintre senatori şi-au anunţat până acum plecarea Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, şi senatorul de Dolj Cosmin Poteraş, acesta din urmă fiind primul membru al Parlamentului care a părăsit formaţiunea după înfiinţarea partidului condus de fostul lider Dacian Cioloş.

Fără moţiune de cenzură

Uniunea Salvaţi România se află şi în situaţia ingrată de a fi un partid de opoziţie care, prin negocieri cu alţi actori parlamentari, cum este cazul Forţei Dreptei, condusă de Ludovic Orban, să poată depune o moţiune de cenzură. Cele două formaţiuni reuşesc, inclusiv prin aducerea alături de ele a aleşilor plecaţi în REPER, 102 voturi. Pentru a depune o moţiune de cenzură sunt necesare 117 voturi.

Iar aceste 15 voturi lipsă ar putea fi luate doar de la Alianţa pentru Unirea Românilor, însă partidul condus de Drulă nu mai vrea să se asocieze cu George Simion şi formaţiunea acestuia, după ce au făcut acest gest toamna trecută.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Gabrian Saher
27.06.2022, 20:50:20

ala n-a fost niciodata partid. a fost o adunatura de fripturisti avizi de posturi in institutii. munca la stat!

-2 (18 voturi)
mihai radu
27.06.2022, 22:12:07

Și când mă gândesc câte speranțe ne pusesem în acest partid,fac o analogie cu Convenția Democrată,vă mai amintiți cum spuneau tovarășii de luptă ai lui Emil Constantinescu că au pregătiți 15.000 de specialiști și or să facă și să dreagă,până s-a ales praful de tot și iar a venit PSD-ul la putere și uite așa din 32 de ani de alegeri democratice pesediștii au guvernat vreo 25,iar cât au fost în opoziție tot au influențat guvernarea,vai de mama noastră !

-10 (12 voturi)
Mihai Neagu
27.06.2022, 22:35:20

@mihai radu, "vai de mama noastra"? Oare asa intelegi tu democratia?

+1 (3 voturi)
X_Files
27.06.2022, 22:29:45

S-a terminat osul...s-a terminat partidul sorosist. Nimic mai simplu.

-19 (25 voturi)
François Phuttebrand
27.06.2022, 22:50:05

Guttennberrgen-tu-dosse-n-shafft. Asta e practic demonstrația tovărășittiiei, a propos de partidul unic. uuuuuuuuseeeeeeleeeeee....sau PA!!! Mai bine se liniștește lumea...ce să mai...atâta halimau pentru...ce? Assă fie...liniște și consens. LIIIIIIINIIIIIIIIȘȘTEEEEEEE!!!!! Fraierii la muncă...pe unde or mai aggungghe ei. Nu e nevoie să știe nimeni nimic, nu mai citiți, că nu are rost. Priviți în sus, Sol este Lumina...gura mare. Până vine necromanțța, așezați-vă liniișittiți. ÎÎÎÎÎÎAAÎÎÎÎÎÎÎLLÎÎUUUUOOOO!!!!

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările