Dezinteres în USR. Câtă legitimitate are Dan Barna: a primit 6.000 de voturi din 16.000 posibile. Ce spun analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Barna a fost relaes preşedinte al USR, însă victoria vine pe fondul unui absenteism masiv. Din cei 16.000 de membri USR, doar 9.000 au votat la scrutinul intern, Barna adunând 6.000 de voturi. Pe fondul acestei legitimităţi scăzute, câtă susţinere va avea Dan Barna la alegerile prezidenţiale din partea propriului partid? Cum va influenţa rezultatul alegerilor interne negocierile cu PLUS?

Alegerile pentru şefia USR au divizat din nou partidul. În primul rând, mai mulţi lideri au cotestat organizarea scurtinului intern înainte de alegerile prezidenţiale, pe motiv că Dan Barna, din postura de candidat al partidului pentru Cotroceni, şi-ar crea un avataj în faţa contracandidaţilor. Sistemul de vot electronic a fost un alt motiv de scandal: votul a fost prelungit cu două zile, ambele tabere (Dan Barna şi Cosette Chichirău) aruncând cu acuzaţii de fraudă. În plus, rezultatul final arată un dezinteres profund al membrilor USR faţă de alegerea preşedintelui, cel mai important moment din viaţa unui partid. Din cei 16.700 de membri cu drept de vot, doar 9.314 au ales: Barna a primit 6.000 de voturi, în timp ce Cosette Chichirău – 2.900.

Deocamdată, parlamentarii USR refuză să comenteze rezultatul intern, în contextul în care săptămâna viitoare au loc alegeri pentru Biroul Naţional al USR, forul de conducere al partidului, iar mulţi dintre ei candidează.

Are Dan Barna o problemă de legitimitate în partid, în condiţiile în care a obţinut doar 6.000 de voturi dintr-un total de 16.000?„Legitimitate politică există, ţinând cont că Dan Barna a obţinut peste jumătate plus unu din voturile membrilor prezenţi. Cu toate acestea, proaspătul preşedinte al USR va trebui să îşi consolideze poziţia de lider în partid ţinand cont că absenteismul poate fi considerat o potenţială vulnerabilitate“, susţine analistul politic Radu Delicote.

Se poate baza Dan Barna pe sprijinul total al partidului la prezidenţiale? „USR încearcă să sugereze că e un partid altfel, un partid cu multă libertate. La alegeri, vor fi două tipuri de candidaţi: unii sprijiniţi de partide-reţea, cum e PSD, unde liderii din teritoriu scot oameni la vot. Şi candidaţi care se bazează pe stimularea la vot a unor categorii de oameni, iar la USR vedem acest gen de entuziasm. Alegerile interne au trecut. Acum, obiectivul lui Dan Barna e să ajungă în turul doi. Şi cea mai mare problemă pentru candidatul Dan Barna este chiar Dan Barna, care are probleme de comunicare elementare“, susţine sociologul Alfred Bulai.

Rezultatul din USR va influenţa în vreun fel negocierea cu PLUS? „Nu mă aştept la schimbări notabile, nu pentru campania curentă, cel puţin“, crede Radu Delicote. Surse din USR susţin că termenii şi condiţiile alianţei USR-PLUS pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor vor fi negociate oricum după prezidenţiale.  În cazul în care Dan Barna nu intră în turul doi, liderul USR ar putea pierde şefia partidului.

USR, butoi cu pulbere

Liderul USR Vrancea, unul dintre apropiaţii lui Dan Barna, a dat-o afară din partid pe Anca Sandu, vicepreşedinte USR Focşani, unul dintre cei mai apreciaţi oameni din filială. ”Să elimini competitori înainte de un vot este un reflex antidemocratic care a fost acceptat prea mult timp în USR”, a scris Claudiu Prisnel, liderul USR Dolj, pe un grupul intern, potrivit stenogramelor obţinute de Adevarul. Probleme similare sunt în mai multe filiale: Hunedoara, Prahova, Iaşi, Maramureş, Ialomiţa. Duminică a fost convocată o şedinţă a Biroului Naţional. „E multă emoţie pe cazul Vrancea, dar zic să reacţionăm ca o organizaţie cu instituţii funcţionale ce ne aflăm“, a scris Barna pe grupul intern al USR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite