Politică

articolul anterior articolul urmator

Diaconescu îi scrie lui Barroso: Ordonanţa lui Dragnea poate altera rezultatul viitoarelor alegeri prezidenţiale

4
26 Aug 2014 13:31:54
Autor: Alina Boghiceanu
Cristian Diaconescu FOTO Arhiva Adevărul
Cristian Diaconescu FOTO Arhiva Adevărul

Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidenţiale din noiembrie, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, în care îl informează despre modificările pe care PSD intenţionează să le aducă la legea privind traseismul politic şi faptul că acestea pot altera rezultatul alegerilor prezidenţiale.

„Mă simt obligat să vă fac cunoscută o problemă politică importantă care poate să afecteze modelul politic şi instituţional al României. În egală măsură, este o problemă care ar putea să altereze rezultatul viitoarelor alegeri prezidenţiale. Mă refer la o lege modificată, aşa cum a fost prezentată ea de către vicepremierul Liviu Dragnea, care le va permite primarilor care au fost aleşi în iunie 2012 să treacă în alte partide fără impedimentul de a-şi pierde funcţia“, îşi începe Diaconescu scrisoarea.
 
Diaconescu mai adaugă că prevederea este o măsură de control democratic, cu obiectivul de a ajuta la menţinerea scopului votului original al cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunea în alegeri, iar primarul nu-şi poate trăda cetăţenii şi migra în funcţie de diverse presiuni politice ori financiare.
 
De asemenea, acesta mai susţine  că modificarea legii, în scopul de a permite "permite ca primarii să poată, în perioada de timp dată, să decidă în care partid doresc să activeze, în pofida partidului care i-a susţinut în alegerile locale, este o lovitură grea dată democraţiei româneşti şi nu ar fi putut să apară într-o perioadă mai proastă, având în vedere că se aşteaptă ca partidele mari, iar dintre ele mai ales partidele de guvernământ, să obţină avantaje de pe urma acestei migrări politice în viitoarele alegeri prezidenţiale".
 
„Aceste acţiuni diferă cu siguranţă de angajamentele democratice pe care România, ca partener şi aliat, a promis să le îndeplinească. Şi mai mult, momentul în care sunt întreprinse aceste acţiuni pot determina candidaţi independenţi, ca mine, să se întrebe dacă procesul electoral nu va fi afectat şi dacă suveranitatea cetăţenilor este cu adevărat respectată“, se mai arată în scrisoarea trimisă de Diaconescu. 
 
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, săptămâna, că legea traseismului politic va fi modificată astfel încât pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Aceeaşi scrisoare a fost trimisă şi comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

unU
26.08.2014, 14:38:54

Primarii lor sunt buni doar cand vin la "noi". Cand ai nostri pleaca la ei, nu mai e bine ! Salutari de la Udrea, dom' Diaconescu ! :))

-1 (1 vot)
dirz dacul
26.08.2014, 19:27:13

UN DEBIL KAKACIOS MAI SPURCA FATA ROMANIEI PE LA NOI LA BRUXELLES... DIACORNESCU SI PROSTIA LUI.... UN GUNOIUT MICUT SU PROSTUT....

-1 (1 vot)
dirz dacul
26.08.2014, 19:39:09

LOVITURA GREA SI DISTRUGATOARE DATA DEMOCRATIEI ROMANESTI DE STAPINUL TAU BASESCU NU VA FI NICIODATA EGALATA IN ROMANIA TOVARASCHI DIACONESCU ESCU ESCU ASTA ESTE TARE OTRAVIT DE COMUNISM...

-1 (1 vot)
anton pop
27.08.2014, 11:25:01

Papagalul asta candideaza ? Se duce cu pira la tovarasii de la Bruxelle ca i-a luat altul jucaria ? Dupa ce l-a facut Udrea arsice si base pres numai atita este in stre sa faca , sa boceasca ca un copil rasgiiat ? Mare nesmitit !

-1 (1 vot)
Modifică Setările